Kalandozó hadjárat Koppenhága felé!

ggolyo - 2013. március 20. szerda, 10:53

Nagyok voltunk s híresek...
Részlet a Huligán Naplóból

 

Nagyok voltunk s híresek

 Koppenhága 1990. október 24.

 

Az UEFA kupában Bröndbyt kaptuk, akkor le kell rohannunk Dániát. Nem nagy ország, így nem jelenthet akadályt, hiszen a történelem folyamán másoknak is sikerült. Több ezren vágunk neki, nagyrészt buszokkal, autókkal, de van, aki a repülőt választja. Nekünk busz jut, Berlinen keresztül, Swinoujscie és komp Koppenhágába.

Szokásos módon az elindulás botrányos, hiszen indulás előtti napon, csúnyán lerészegedünk. Szerdán a meccs, de mi már hétfőn az ellenséget keressük. Gazza olyan részeg, csoda lesz vele kiérkezni. Varga Pali és a kőbányai brigád komolyan készül, vagy 30 liter vörösbor 5 literes kannákban felkerül. Volt literje vagy 42 Ft.

A Simonból is indulnak buszok, így vagy 16-18 tele busz vág neki a túrának. NSZK és NDK egyesült 1990. október 3-án, így átvágunk Berlinen is, bárcsak ne tettük volna. Az Alexanderplatzon sikerült breakelő törökökkel tömegverekedésbe keveredni. Ezzel kirobbantottuk az új Németország első nagy utcai botrányát.

  

A németek csak azt látták Berlin metró megállójában, hogy 200 sötétbőrű török szalad, utánuk kb. ugyanannyi zöld-fehérbe öltözött valóban fehér vad brigád, aztán utánuk kb. 150 német rendőr. Egy üzlet előtti lökdösődésből alakult ki a tömegverekedés, egy-két táncos lábúnak betört a feje, orra, de ezek a törökök Nyugat-Berlinben otthon voltak. Pillanatok alatt jöttek késekkel és más szúrószerszámokkal. Mivel kurdok nem voltak a közelben és német skinek sem, csak magunkra számíthattunk. Borult minden, igazi angol feelingje volt ennek az összecsapásnak. Valami hasonlót élhettek meg az Arsenal szurkolók is Törökországban. Két emberünket megdöfnek, az egyikünk súlyos combsérülést szed össze. A mentő elvitte, utólag elmondta, úgy bántak vele, mint egy kutyával. Ledobták a folyosóra, leszarták, megalázták. Valószínűleg a magyar rendőröknek ebben is nagy szerepük volt, hiszen a volt kommunista most már a nyugatra nyalizó fakabát vezetők, összedolgoztak a németekkel is. Egyébként a spicliskedés a magyar rendőrökre mindig jellemző volt. Szlovákoknak, osztrákoknak, belgáknak kiszolgáltattak, neveinket, adatainkat már ekkor átjátszották más országoknak, erre legnagyobb bizonyíték az antwerpeni kupameccsünk, ahol a belgák számítógépeiben visszaköszöntünk fényképekről. Biztos egy-pár faszszopó ebből kifolyólag nyugati tanulmányi úton és továbbképzésen vehetett részt. A buszokat a német rendőrök visszatartják, de végül elengedik.

A tengeren a kompátkelés mókásra sikeredik. A hétemeletes tengerjáró mindent szállít. Buszt, kamiont, autót és közel 1000 Fradistát. A hajón megkezdődik a „bevásárlás”.  Rengeteg üzlet, bár, uszoda, konditerem, shop, újdonság nekünk. A pia sem drága a tengeren és nem feledjük, hogy egykor ez a tenger is miénk volt. Gazza egy bárban megtalálja a parkett táncos buzeránst, aki riszálja a seggét. Természetesen felkéri táncolni, közben egy-két szint már bezárt, hiszen mindenkinek van bőven cigije és whiskyje. Valaki ruhában ugrik a meleg vizes medencében, aztán többen, bezár a nagy uszoda, fertőtlenítik mieinket. Miközben a buzi táncoltatása folyik, elvetemült kőbányaiak mentőcsónakokat csörlőznek, hogy vízre bocsássák. Már a tenger felett a hajófelszerelés, amikor megjelenik a hajó kapitánya a matrózokkal és 100 márka büntetést szeretne fizettetni a viccelődésért.  Pofonszag a levegőben, mert egyre jobban ki van akadva ránk a kompszemélyzet. Aztán felkerül a birodalmi lobogó is, megéri a 100 márkát, amit röhögve dobunk össze, de ezt a deltás, kigyúrt hajósinasok bevonatják, mert addig a komphajó nem akar kikötni. Mindenhonnan csak panasz érkezik ránk, de ezt mi nem értjük, hiszen ártatlanok vagyunk. Végre kikötünk és 1000 ember lendíti egyszerre a kezét előre: Fradi, Fradi…Másnap a dán és német újságok azzal voltak tele, hogy náci karlendítéssel érkeztek a rasszista magyarok. Jó érzés volt ezt látni különböző nyelveken. Közben a berlini kalandot is hozzák az újságok, így elég rossz a hírünk, pedig még nem is csináltunk semmit. Jegyvásárlás, majd egy-két dán megpofozása csak előjáték. Van, aki sprayfestéket hozott, ezért a szép fehér kerítést összefújjuk. Birkás bukik vele, mikor koronát készít az F-betűre, hát legyűrik a zsaruk és viszik is.  Taslikért és kergetőzésért is előállítanak embereket, így egyre többen rács mögött. Mivel az esti meccsig van bőven idő, Koppenhága Christine hippi negyedét sok Fradista megtalálja. Van itt minden legálisan. Élénkítő tabletta, fű, hasisos sütemény, így nem elég a dán sör, meg is lesz az eredménye, többen azt sem tudják, hol vannak.

A mérkőzésen lenyomjuk mindenhogyan a dánokat. Bejáratnál és a nézőtéren is házhoz jönnek a pofonhoz a pirospozsgás arcú dánok. A legkomolyabb tőlük, hogy a fölöttünk lévő nézőtérről 1500 Ft/ kilójú almákkal dobálnak. De repül minden, pénz, műanyagpohár. Több embert, aztán Varga Palit is elviszik, kiutasítják Dániából. Elveszítjük a mérkőzést úgy 3-0-ra, hogy a 83. percben még csak 1-0 volt, de kiállítanak, 11-es, majd összeomlás. Mérkőzés után menekítik a dánokat, aztán zárt kapuk mögé kényszerítenek minket a visszavágón. Mindenáron ki akarják ejteni a Fradit, reszket Európa, fél tőlünk mindenki!

 

1990. október 24.

Bröndby – Ferencváros 3-0 (20000 néző)

Az összecsapásra szép számban több százan érkeztek Magyarországról, hogy kedvenceiket buzdítsák. Az egyik autóbuszos csoport útja nem volt zökkenőmentes, hiszen a ferencvárosi hívek közül többen Berlinben összecsaptak külföldi vendégmunkások egy csoportjával. Két magyart késsel megsebesítettek, egyikkőjüket letartóztatták a rendőrök. A dán fővárosban is akadt gond, a zöld-fehérbe öltözött magyar drukkerek nemegyszer a járókelőkbe is belekötöttek..
Az 50. percben egy sárga gumilabda került a játéktérre…Később a ferencvárosi szurkolók vonták magukra a figyelmet, a rendfenntartóknak kellett közbeavatkozniuk.
Több fotós nem is a játékot követte figyelemmel, hanem a jelenetekre várva a nézőteret pásztázta kamerájával. Az egyik magyar szurkolót a rendőrök elvezették.
Morten Olsen: “Lehet, hogy ez a (zárt kapus) döntés kedvezőnek tűnik számunkra, de elhihetik, a futballistának az jelenti az igazi örömet, ha telt lelátók előtt léphet pályára. Csak annyit mondhatok, sajnálom, ha odáig fajultak a dolgok, hogy be kellett tiltani a pályát. Mi szerencsésebbnek mondhatjuk magunkat, a dán szurkolók sohasem okoznak komolyabb botrányokat. Nálunk az emberek nem olyan heves vérmérsékletűek, mint a hollandok, az olaszok, vagy a jelek szerint a magyarok…”

 


1990. október 25. csütörtök (MTI)

Mi tagadás, sokan tartanak attól, hogy a lassan hírhedtté váló, szerte Európában botrányt okozó zöld-fehér szurkolók még a második mérkőzésen is hallatnak magukról. Állítólag már most azt tervezgetik, miként fogják megrohanni, elfoglalni a stadiont, mert mit számít az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) büntetése, nélkülük nem lehet megrendezni az összecsapást… Legalábbis a legelvakultabb Fradi-rajongók szerint Ennek alapján máris készülődhetnek a budapesti rendfenntartók, hiszen nem nehéz megjósolni: november első szerdáján bizonyára akad majd munkájuk bőven.
Ezek a zöld-fehér hívek egyébként a héten is meglehetősen negatív képet alakítottak ki magukról: még útban a dán főváros felé, Berlinben összeverekedtek az ottani arab és török vendégmunkások egy csoportjával, s aztán nem hagyták a koppenhágai rendőröket sem feladat nélkül, már napközben a rendkívül nyugodt, csendes város utcáin is randalíroztak, majd este a stadionban időnként ismét elfelejtkeztek arról, hogy inkább Pintért és társait illene buzdítaniuk. Ott volt a nézőtéren Zala György, a klub világbajnoki ezüst- és bronzérmes kenusa, aki a szakosztály vendégeként vett részt a skandináviai kiránduláson. Ő a következőkkel egészítette ki a történteket: – Meg kell mondani, a dán szurkolók is elég csúnyán viselkedtek, szinte végig provokáltak bennünket – mondta. – Leöntöttek sörrel, köpködtek, üres sörös dobozokat, műanyagpoharakat, tojásokat, pénzérméket dobáltak közénk.

(k.g.)

Huligán Napló Ára: 2000 Ft+300 Ft postaköltség. OTP 11773401-11513692 (Buko Zsuzsanna) Ára: 2000 Ft+300 Ft postaköltség. Az utalási közlemény mellett ide is adják le a postázási címüket: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

A 100 Zöld-Fehér történet még rendelhető: A nem budapestiek a könyvet rendelni átutalással tudják: OTP 11773401-11513692 (Buko Zsuzsanna) Ára: 1500 Ft+300 Ft postaköltség. Az utalási közlemény mellett ide is adják le a postázási címüket: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


Utolsó módosítás 2013. március 20. szerda, 11:33

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva