Böde góljával pontot mentettünk Isztambulban

FradiMob - 2013. március 26. kedd, 20:24

Újra Fradi-gól a válogatottban.

A mieink kezdőcsapatában a románok elleni együtteshez képest annyi változás történt, hogy Szabics Imre helyett Varga József került be a kezdőcsapatba, vagyis egy csatárral (Szalai Ádám) és két védekező középpályással (Varga és Pintér Ádám) állunk fel.

A törököknél a sérüléssel bajlódó Hamit Altintop nem került be a kezdőcsapatba, ahogy a Budapesten nagyot hibázó kapus, Volkan Demirel sem, utóbbit Onur Kivrak, a Trabzonspor kapusa helyettesíti, ő védett a törökök legutóbbi, Andorra elleni, 2–0-ra megnyert vb-selejtezőjén is.

A törökök felállását illetően az a korábbi jóslat is beigazolódott, hogy 4–2–3–1-es felállásban játszanak a félholdasok, vagyis hozzánk hasonlóan két védekező középpályással játszanak majd. A török kezdő az Andorra elleni győztes csapathoz képest annyit változott, hogy a Fürthben játszó – Varga József és Stieber Zoltán csapattársa – Sercan Sararer kikerült a jobb szélről, ott Arda Turan szerepel, míg az ő helyét középen a csapatba bekerülő Eskisehirspor-játékos, Alper Potuk (Elek Ákos korábbi csapattársa) veheti át.


Akár jó előjel is lehet, hogy Isztambulban esik az eső, ősszel Budapesten is esőben nyertünk. Olvasóink nagy része is bizakodó, a meccs előtti szavazásunkban a legtöbben magyar sikerre voksoltak.

Fél órával a meccs előtt már látszott, nem lesz telt ház, 30–35 ezer szurkoló előtt rendezhetik a találkozót. A stadionon kívül a szurkolók ismét kifeszítették a Magyarországon is bemutatott „Mindannyian Attila unokái vagyunk” molinót, ugyanakkor a magyar csapatot éles füttyszó fogadta a stadionban. 

AZ ELSŐ FÉLIDŐ

Az első támadás a törököké volt, Arda Turan harcolt ki szögletet a jobb szélen. A hosszú oldalra átszálló beadást ugyan kapura fejelték a hazaiak, de Nuri Sahin labdája nem okozott gondot Király Gábornak,  fogta a magyar kapus.

Az első lövés viszont a miénk volt, Szalai Ádám próbálkozott távolról, de nem volt igazán veszélyes a kísérlet. Bár lehet, hogy Volkan Demirelnek ez is gondot okozott volna, de Onur Kivrak könnyedén hatástalanította. 

A törökök legveszélyesebb játékosa, a legutóbbi kilenc tétmeccsén kilenc gólt szerző, Andorra ellen is betaláló Burak Yilmaz a 6. percben gyorsította fel először a lépteit, de az egy szem török ék előtt jól zárt össze Korcsmár Zsolt és Kádár Tamás.

A törökök az első tíz percben három szögletet végezhettek el, de egyik sem volt veszélyes.

Az első nagy helyzetre a 17. percig kellett várni, amikor Umut Bulut került a védelmünk mögé, Király Gábor messze kifutott a kapujából, miközben a török támadó kisodródott a jobb szélre, és már csak az oldalhálóba tudott lőni.

Helyzetre helyzet volt a válasz, még ha nem is akkora: Koman Vladimir passzolt fel Szalai Ádámhoz, a csatár próbált befordulni, de keresztbe lőtt, vagy inkább passzolt labdájára senki nem érkezett.

Húsz perc után kezdtük egyre többet birtokolni a labdát, és Hajnal Tamás szabadrúgásból történt beívelését követően Vanczák Vilmos fejelte kapura (akárcsak a románok ellen), a kapus védett, a kipattanóra azonban ismét érkezett, méghozzá becsúszva Vanczák, akinek kisodródott helyzetből leadott lövése Onur Kivrak érintésével a lécre pattant. Ezzel már a miénk volt a legnagyobb lehetőség.

Ezt követően felpörgött egy kicsit a meccs, két indítással is próbálkoztak a törökök, egyszer működött a lestaktika, a másik esetben pedig Korcsmár Zsolt tudott menteni. Tőlünk Dzsudzsák Balázsnak volt egy felejthető lövése.

A csoport másik meccse közben befejeződött: Észtország–Andorra 2–0.

Fél óra elteltével örömmel konstatálhattuk: fegyelmezetten játszik a magyar válogatott, amely ugyan jóval kevesebbet birtokolja a labdát (egy félidő után 65 százalékban birtokolták a törökök), de nincs alárendelt szerepeben, a török kapuig is többször el tudtunk jutni.

Ennek ellenére egy pillanatig sem lehet megnyugodni, a félidő vége a törököké volt, pillanatok alatt öt helyzetet is kihagytak. Mészáros Norbertet hátba lőtték a labdával, Yilmaz a bal sarok mellé emelt, Potuk bal szélről középre passzolt labdájáról pedig lemaradtak a társak. A félidő vége előtt két esetben még Királynak is védenie kellett. Jókor jött a szünet.

Vége az első félidőnek!

A MÁSODIK FÉLIDŐ

Nem kezdődött jól számunkra a második játékrész, ugyanis Korcsmár Zsoltot sérülés miatt le kellett cserélni, a szombathelyi Guzmics Richárd állt be, akinek ez a második meccse a nemzeti csapatban.

A törökök agresszív letámadással kezdték a második félidőt. Ez a stílus nagyon nem fekszik nekünk (ezt már megmutattuk tavaly hazai pályán a norvégok ellen is, akik szintén letámadásra építve 2–0-ra nyertek Budapesten), így nem tudjuk birtokolni a labdát. Márpedig a labdabirtoklás hiánya miatt kerültünk olyan helyzetbe az első félidő végén, hogy egymás után jöttek a török helyzetek.

A félpályát is alig tudtuk átlépni a második félidő első perceiben. Ezt az időszakot törte meg a jobb oldalon felfutó, a magyar csapat egyik legjobbjának számító Vanczák, más kérdés, hogy a beadása után Hajnal Tamás nem tudott helyzetbe kerülni. Volt egy veszélyes kontránk a másik oldalon is, ezúttal Szalai adott be balról, Hajnal lőtt, de már nem tudta kapura irányítani a labdát.

Nagy kérdés, a válogatott szinten rutintalan Guzmics hogyan bír majd Yilmazzal, kettejük első csatáját a török nyerte, de lövése fölé ment. 

A hollandok Rafael van der Vaart góljával közben megszerezték a vezetést Románia ellen.

A félidő elején tapasztalt török rohamok után följöttünk, egy rövidebb ideig még be is szorítottuk tizenhatosuk elé a hazaiakat, de helyzetet sajnos nem tudtunk kialakítani. Hiányzott egy-egyegyéni villanás a szélsőinktől, Komantól vagy Dzsudzsáktól, illetve Szalai Ádám sem tudta tisztára játszani magát.

Nem úgy a törökök legveszélyesebb játékosa: egy bal oldali beadást követően Yilmaz faképnél hagyta Mészárost, négy méterről pedig befejelte a hazaiak vezető gólját. 1–0

A Galatasaray támadója – akire török sajtóhírek szerint már a Real Madridnál is felfigyeltek – sorozatban tizedik tétmeccsén a tizedik gólját szerezte. Ő Budapesten sérülés miatt nem játszott, most sajnos sokat lendít a törökök futballján.

Egervári Sándor egy Hajnal Tamás, Böde Dániel cserével reagált a gólra. A törököknél közben beállt a meccs előtt sérüléssel bajlódó Hamit Altintop.  

Böde Dániel pedig három perccel a csere után gólt is szerzett! Kádár Tamás bal oldali nagy bedobása után Böde felett átszállt a labda, de a menteni igyekvő Kaya lábáról elé pattant a labda, az ötös bal sarkáról pedig a léc alá bombázott! Ez igen, szép volt Dani! 1–1

A Fradi tankja a 75. percben könyökkel ütközött Irtegünnel, sárga lapot kapott, de ennyi baj legyen. Nem sokkal később már Szalai ugratta ki a „madocsait", akinek lövését szögletre tolta a török kapus. A sarokrúgás után pedig Guzmics Richárd fejelt centikkel a kapu mellé.   

Kezdett veszélyessé válni a támadójátékunk, de Egervári Sándor szövetségi kapitány a biztonságot is szem előtt tartva beküldte a korábban Törökországban is játszó Elek Ákost Szalai Ádám helyére.

A „Böde-parádé” után a törököknek is voltak lehetőségeik. A legnagyobbnál Vanczák mentette Gönül beadását Yilmaz elől. Vanczák mai játéka mindenképp dicséret érdemel, ahogy a rengeteget robotoló, a gólunkat nagy bedobással előkészítő Kádár Tamást is a védelemből. 

Elérkeztünk az utolsó percekhez, vajon most is kritikus lesz ez az időszak, mint a románok ellen? – tehettük fel a kérdést.

Nem volt az. Maradt az 1–1-es döntetlen, a törökök kezdenek elszállni, mi pedig egyelőre a 2. helyen állunk. Folytatás szeptemberben Románia ellen, Bukarestben.

Mindent a Törökország–Magyarország vb-selejtezőről: ide kattintva megtekintheti a keddi mérkőzéssel kapcsolatos összes hírünket. 

VB 2014, EURÓPAI SELEJTEZŐK
D-CSOPORT
TÖRÖKORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–1 – ÉLŐ

Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion. Vezeti: Milorad Mazsics (szerb)
TÖRÖKORSZÁG: Onur Kivrak – Gökhan Gönül, Semih Kaya, Bekir Irtegün, Hasan Ali Kaldirim – Nuri Sahin, Selcuk Inan – Arda Turan, Alper Potuk (Hamit Altintop, 70.), Umut Bulut – Burak Yilmaz.
MAGYARORSZÁG:
Király Gábor – Vanczák Vilmos, Korcsmár Zsolt (Guzmics Richárd, a szünetben), Mészáros Norbert, Kádár Tamás – Pintér Ádám, Varga József – Koman Vladimir, Hajnal Tamás (Böde Dániel, 68.), Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám (Elek Ákos, 78.).
G.: Yilmaz (63.),, ill. Böde (71.)

HOLLANDIA–ROMÁNIA (Tv: Digi Sport1)
20.30, Amszterdam, Amsterdam ArenA. Vezeti: Mark Clattenburg (angol)

ÉSZTORSZÁG–ANDORRA 2–0
Tallinn,
A. Le Coq Arena. Vezette: Ján Valásek (szlovák)

(nso.hu)

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva