Pénzzel ösztönzi az NB I-et az MLSZ: Több jár a magyar fiatalokért

FradiMob - 2013. július 10. szerda, 10:41

Az mlsz.hu beszámolója az elnökség keddi üléséről:


A fejlődő színvonalú magyar utánpótlás-nevelés speciális problémája, hogy a tehetséges, 17-19 év közötti játékosoknak nincs elég lehetőségük a továbbfejlődésre, a meccsrutin megszerzésére. Igen kevés kivételtől eltekintve nem jutnak el az első osztályú csapatok keretéig, ugyanakkor az utánpótlás-bajnokságba már nem nevezik őket.

Az EU-s jogszabályok nem teszik lehetővé azt, hogy az MLSZ kötelezze az élvonalbeli klubokat arra, hogy ne külföldi játékosokat részesítsék előnyben. Ennek ellenére a szövetség minden lehetőséget megragad arra, hogy pénzek felhasználásával segítse a hazai nevelésű játékosok foglalkoztatását a felnőtt csapatokban. A cél az, hogy a hazai nevelésű játékosok foglalkoztatása nagyobb számban történjen meg a professzionális bajnokságokban, és ezáltal olyan klubmodell alakuljon ki, amely – a helyi kötődések miatt is – erősebb szurkolói közösségeket hív életre.

Az MLSZ az egyesületeknek juttatott pénzek kifizetésénél differenciálással fogja ösztönözni a klubokat a fiatal játékosaik szerepeltetésére. A szövetség minden hatáskörébe tartozó forrás elosztásánál a forrás egy jelentős hányadát a felnőtt csapatban játszó hazai nevelésű fiatal játékosok szerepeltetését ösztönözve osztja ki. Ezen túlmenően, az MLSZ keresni fogja azokat a további eszközöket, amelyek ösztönzik a hazai, MLSZ nevelésű játékosok (aki 15-21 éves kora között az MLSZ-hez tartozó egy vagy több sportszervezetben, legalább három évet egyben vagy megszakításokkal igazolt játékos volt) szerepeltetését.
Általános szabályként a 2013-2014. bajnoki évtől a hivatásos bajnokságokban (NB I, NB II) az alábbi, fokozatosan növekvő arányokat kell teljesíteni az MLSZ nevelésű labdarúgók szerződtetésénél:

• 2013-2014. évi bajnoki évben 25 fős keret esetén minimum 8 fő,
• 2014-2015. évi bajnoki évben 25 fős keret esetén 12 fő,
• 2015-2016. évi bajnoki évben 25 fős keret esetén 13 fő

(A 25-nél nagyobb keret esetén lineáris arányosan kell értelmezni az előírást.)


A tévés jogdíjakból származó bevételek sportszervezetek részére történő elosztásánál a 2013-2014. bajnoki évben a szabályozásba az alábbi szempontok kerültek be:

- az NB I-es bajnokságban a tévés pénz 15%-a annak arányában kerül kiosztásra a csapatok között, hogy az adott bajnoki évben a férfi felnőtt bajnoki mérkőzéseken a 23 év alatti magyar játékosok összesen hány percet töltenek a pályán (a tervek szerint a korhatár a következő években csökken)

- az NB II-es bajnokságban a tévés pénzből nem kapnak azok a csapatok, amelyekben a mostani határozat után igazolt külföldi játékos is pályára lép bajnoki mérkőzésen

- az NB III-as bajnokságok esetében azon csapat, amely nem csak MLSZ nevelésű játékosokat foglalkoztat, csupán a törvény által előírt minimális mértékben részesülhet TAO-s forrásokból

- A fenti, 2013-2014-as bajnoki idénytől hatályba lépő szabályozásnál az NB I, NB II és NB III férfi felnőtt bajnokságban szereplő sportszervezetek esetén a 2013. július 12-ig az MLSZ-nél nyilvántartásba vett és még érvényes szerződések nem esnek a fenti korlátozások alá.

(mlsz.hu/csakfoci.hu)Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva