Hiba
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64

"20.000 ember többet jelent, mint plusz 5000 euró" - Jennernek élete döntése volt a Fradi

FradiMob - 2013. augusztus 01. csütörtök, 16:56

Julian Jenner szíve szerint a Fradiból vonulna vissza, a Ferencváros holland csatára élete legjobb döntését hozta azzal, hogy Budapestre igazolt.

A támadó amondó, többet ér a számára az, hogy fanatikus szurkolók előtt játszik hetente, mintsem hogy valahol másutt néhány ezer euróval több pénzt keressen. Holland csapattársát, Jack Tuijp-ot Roy Makaay-hoz hasonlította, a zöld-fehérek mostani idényével kapcsolatban pedig úgy véli, nem szabad előre kijelenteni, hogy hányadik helyen végeznek, mivel tavaly is csalódást jelentett, hogy nem értek oda az EL-szereplést érő helyekre. Interjú.

Kezdjük a szezonnyitóval, ahol nagy csatában sikerült nyerni. A pályán mennyire tűnt nehéznek?
– Tudtuk, hogy nem lesz könnyű meccs és így is lett, ráadásul nem is játszottunk jól. Szerencsénk volt végül, de azt is hozzá kell tenni, hogy mindent meg is tettünk a három pontért, persze a kiállítás is a kezünkre játszott, illetve a cseréink is jól sültek el. Több idő kell még ahhoz, hogy összerázódjunk, és hogy az új felállást is jobban ki tudjuk használni. Nekem is inkább középpályást kellett játszanom, mint sem támadót, de azt nem mondanám, hogy túl sokat változott volna a feladatom a tavaszhoz képest, mindössze annyi az eltérés, hogy két csatárral játszottunk, ami szerintem inkább előny, mint hátrány, csak még jobban rá kell éreznünk ennek a taktikának hatékonyságára.

Hétvégén jön a bajnokesélyes Videoton. Tudsz arról, hogy a Ferencváros 10 éve nem tudja megverni pályaválasztóként a fehérváriakat?
– Na, ez tényleg meglepő, nem gondoltam volna. Persze a statisztikák nem különösebben érdekelnek, most az jobban izgat, hogy nagy esélyünk van szerintem megverni a Videotont. Nagyon bízom magamban és a csapatban is, szerintem meg tudjuk majd nyerni az év első nagy meccsét. Legutoljára ráadásul hatalmas mázlija is volt ellenünk a Videotonnak, nagyon nagy csalódás volt az a 0-1-es meccs mindenki számára. Nekem amiatt is, mert kiállítottak. Az volt a legbántóbb, hogy miattam a csapat hátrányba került, csalódottságomban elveszítettem picit a fejem, de nyilván nem lábat akartam törni, mondjuk úgy, hogy inkább egy dzsúdó-dobás volt… Nem értettem, miért tiltottak el egyébként három meccsre, nem volt súlyos a szabálytalanság, de persze tanultam az esetből. Azt sajnálom leginkább, hogy a csapatot több meccsen át sújtotta a piros lapom.

A Ferencváros és a Videoton is bajnokságot szeretne idén nyerni, de így van ezzel például a címvédő ETO is. Hogy látod, kinek van a legnagyobb esély a címre?
– Majd úgy november környékén meg tudom mondani, mely csapatok lehetnek igazán esélyesek, remélem, hogy mi is köztük leszünk. Még csak a második meccs jön, igaz, egyike annak a 4-5 rangadónak az őszi idény elején, amelyet meg kellene nyernünk ahhoz, hogy tényleg a bajnoki címért versenyezhessünk. Azt már tavaly bebizonyítottuk, hogy az NB I bármelyik csapata ellen képesek vagyunk dominálni, sokat tanultunk a múlt szezonból, így például azt is, hogy nem szabad előre kijelenteni, hogy „elsők” vagy „harmadikok” leszünk, mert tavasszal is nagy volt a csalódás, amikor nem jutottunk ki az Európa Ligába.

A Fradi-híveknek az egyik legjobb hír, hogy a szerződésedben lévő opció életbe lépésével a csapattal maradtál erre a szezonra is.
– Örömmel maradtam, annak ellenére, hogy voltak megkereséseim Hollandiából is. De csak akkor gondolkodnék el a váltáson, ha egy igazán izgalmas ajánlatot kapnék, de erre nem sok esélyt látok. Legszívesebben azt mondanám, hogy innen fogok visszavonulni majd 35 évesen, persze tudom, hogy ez nem csak rajtam múlik, de szívem szerint így tennék. Egyszerűen, ha akarnék, sem tudnék rosszat mondani a Ferencvárosról és Magyarországról, nagyon szeretek itt élni, szeretem az embereket, akik olykor félve szólítanak meg, aztán meglepődnek, milyen nyitott vagyok és mennyire szeretek beszélgetni (nevet)! Persze Ricardo Moniznak is nagy szerepe volt abban, hogy a maradás mellett döntöttem, de én is erre vágytam, mert segíteni szeretnék abban, hogy Magyarország 28-szoros bajnokcsapata újra a régi fényében tündököljön, ez minden vágyam most. Meg persze sok gól, sok gólpassz és a BL-szereplés…

Mit szólsz ahhoz, hogy újabb két holland játékossal erősödött a csapat? Hogyan jellemeznéd Tuijpot és Valpoortot?
– Jack Tuijp ("Tajp"-ként ejtve, mint Jennertől megtudtuk – a szerk.) idősebb nálam és játszottam is ellene párszor, úgyhogy igen, ismertem őt, tudtam, hogy szinte mindig nagyon sok gólt szerzett, és képes nagyon sok ronda gólt is lőni - pont ez kellett nekünk! Olyan, mint Roy Makaay: rutinos, ravasz, egy helyzet, egy gól, nagy nyereség lehet. Valpoort egy ügyes és fiatal játékos, akiből szerintem egy szenzációs futballista lehet, nyilván kell még neki egy kis idő, de nagyon jó helyre került.

Amikor Evander Sno Magyarországra érkezett, az egyik szurkoló által készített fotón látszik, hogy együtt beszélgettek. Mit mondtál neki a Fradiról?
– Igen, valóban én és Sno voltunk a képen, de csak baráti beszélgetést folytattunk, mert régóta jóban vagyunk. Hogy ide kerül-e hozzánk, nem tudom, de az biztos, hogy a Fradinak minden jó játékosra szüksége van. Én is csak olvastam, hogy a Twenténél készül éppen, majd kiderül, melyik csapatot választja.

Hollandiában van visszhangja annak, hogy Moniz a Fradi edzője, és hogy több honfitársa is nálunk futballozik?
– Hollandiában a Feyenoord szurkolói között több ismerősöm is van, a Fradi pedig olyan itt, mint ott a rotterdami csapat, mindenki ismeri, sokan drukkolnak neki és minden meccsét nagy figyelemmel kísérik. A Ferencváros neve a hazánkban is ismert, így természetesen beszélnek arról, hogy ennyi holland játszik a Fradiban. Hozzátenném, örülök, hogy több honfitársam is csapattársam, de én nagyon szeretek a magyar futballistákkal is együtt játszani, látni sok tehetséget az NB I-ben is. Ott van például Radó a Haladásból, aki szerintem nálunk is elférne, de ahogy hallom, a Videoton felé tart. Ez szembetűnő egyébként, ahogy látom, sok fiatal inkább a pénzt tekinti elsődlegesnek, miközben mi itt a Fradinál Kubatov Gábor és Ricardo Moniz vezetésével pont egy olyan csapatot építünk, ahol nem ez az elsődleges szempont. Én magam szívesebben játszom, mondjuk 20 ezer ember előtt, mint 500-nak, hiába ígérnek, mondjuk 5000 euróval többet egy másik csapatnál, az nem én vagyok, inkább kimegyek a pályára és meg akarom mutatni a szurkolóknak, hogy "meghalok" a csapatért. Ezért is volt szerintem tökéletes választás a Fradi a számomra, karrierem legjobb döntését hoztam meg, ez a csúcs az eddigi pályafutásom során.

Dudás Gábor / csakfoci.hu

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva