A B-közép már 1954-ben is híres-hírhedt volt

FradiMob - 2013. október 24. csütörtök, 22:54

Részlet Benedek Szabolcs, A focialista forradalom című könyvéből:


A történet, a történelem része az 54-es zavargások utáni elszámoltatás, ami lényegében minimális pénzbírságot jelentett a tüntetők számára. Az viszont nagyon érdekes, hogy a vádiratban és a rendőri jelentésekben azt szerepelt, hogy a zavargók nem igazi munkások, hanem „randalírozó lumpenek, huligánok, jampecek, és fradisták”. A fradisták hogy kerültek ide?

B. Sz.: Az eredeti, titkosított rendőri jelentésekből azt lehet kiolvasni, hogy a fradisták voltak ott a legnagyobb létszámban. Ez abszolút nem meglepő, mert amióta az FTC létezik, azóta nekik van Magyarországon a legnagyobb szurkolótáboruk. Ez akkor is így volt, amikor a csapatot történetesen ezekben az években Budapesti Kinizsinek nevezték. Olyan történészi magánvéleményt is hallottam, hogy 56-os forradalmat is a fradisták és a futballszurkolók robbantották ki: október 23-án napközben az egyetemisták meneteltek, de este megjelentek az utcán a drukkerek, és a forradalom radikalizálódott.

hvg.hu: A regényben azt is leírja, hogy a B-közép már 1954-ben is híres-hírhedt volt. Mivel ez egy dokumentarista regény, ami arra törekszik, hogy minél pontosabban rekonstruálja a valóságot, úgy képzelem, hogy sok kutatómunkát kellett végeznie ahhoz, hogy hiteles legyen.

B. Sz.: A B-középre szintén az akkori rendőri jelentésekben bukkantam. Igazából ezek a rendőri jelentések az egyetlen primér, eredeti írásos források, amik leírják, hogy a világbajnoki döntő után mennyi ember verődött össze, mi hangzott el az utcán, mi történt stb. Persze ezt nem lehet tökéletesen hiteles forrásnak tekinteni, mert könnyen kozmetikázhatták. Ezen kívül beszéltem olyan emberekkel is, akik szereplői voltak az akkori eseményeknek. 

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva