Fradi–Újpest: ősi rivalizálás, kibékíthetetlen ellentét

FradiMob - 2013. november 26. kedd, 08:36

A héten ismét megütközik egymással a Ferencváros és az Újpest labdarúgócsapata, ezúttal a magyar kupában. Stopper című sportmagazinunk a héten annak járt utána, hová vezethető vissza a két klub között fennálló, kibékíthetetlen ellentét.A két klub rivalizálása a 70-es, 80-as években érte el mai formáját.

– A népstadionbeli kettős rangadókon kezdtek először szervezett módon tettlegességig fajulni a két klub közötti ellentétek. Újpesti szurkolók egy csoportja kifejezetten erőszakra specializálódott, és a Népstadion mosdójában kérdezgette az embereket a klubhovatartozásukról, és rossz válasz esetén erőszakhoz folyamodtak. Ezt az időszakot jellemezte, hogy az Újpest-tábornak ez a része volt az „erősebb”, ami nagyjából a rendszerváltás környékén kezdett megváltozni a kettes szektor fellépése kapcsán. Onnantól kezdve mind fellépésben, mind létszámban a Ferencváros vette át ezt a vezető szerepet, legalábbis az erőszak szempontjából – mondta a Stoppernek Antal Dániel sportszociológus.

Az erőszakból nem maradt ki az ezredforduló egyik újpesti ikonja, Urbán Flórián sem, akinek egész életét meghatározta egy zöld-fehér szurkolókkal való találkozás. „Kint voltam egy Újpest–Fradin, és hazafelé tartva három barátommal egy nyolcfős brigád megtalált bennünket, és jól összevert. Első élményem ez volt. Innentől kezdve a szimpátia nem volt meg a Ferencvárossal kapcsolatban” – nyilatkozta Urbán Flórián egykori labdarúgó.


A két klub legközelebb szerdán, 18 órakor, a Puskás-stadionban csap össze egymással – remélhetőleg csak a pályán. További részletek 21 óra 30 perctől a Stopperben, ahol többek között Simon Krisztián és Dragóner Attila is elmondja: mennyiben változtatta meg az életüket az ősi rivális ellen szerzett gól.

forrás: hirtv.hu


Utolsó módosítás 2013. november 26. kedd, 08:43

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére