Hiba
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64

FTC: zuglói pénzcsap?

FradiMob - 2014. január 19. vasárnap, 19:08

Kellemetlen összefonódások. Újabb negatív reklám.


A Pesti Imre kormánymegbízott által elnökölt fradis kézilabdacsapat felé vezetnek egy elmarasztalt zuglói közbeszerzés szálai.

„A játékosok ambiciózusak, amiben hasonlóságot fedeztem fel köztük és az én csapatom között” – indokolta Horváth Viktor, az LS Group Hungary Kft. ügyvezető-társtulajdonosa a Fradi.hu honlapon őszi interjújában, hogy miért épp az FTC-s női kéziseket támogatja a cége. A kft tavaly januárban alakult, de hamar megtalálták a közpénzes üzletek: 2013-ban négy nagyobb munkát is megkapott, melyekre a megbízók fővárosi közintézmények – a XIV. kerületi Civil Ház beruházása mellett két telephely-felújítást szerzett a Főkefétől, és elnyerte a Széchenyi fürdő tetőrekonstrukcióját is, összesen 132,2 millió forintért.

 A zuglói üzlet nem ment simán. A kerület a civil szervezeteknek szánt közösségi épület, voltaképpen egy földszintes lakótelepi ingatlan felújítását bízta rá, majd kért hozzá pótmunkákat, 14,5 millió forinttal megemelve az eredetileg nettó 149,2 milliós beruházás árát (150 millió forinttól kötelező lenne a nyílt tender kiírása). „A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás jogsértő alkalmazása – a verseny korlátozására tekintettel – súlyos jogsértésnek minősül, továbbá súlyosbító körülmény az is, hogy az ajánlatkérővel szemben az utóbbi években több közbeszerzési jogsértés került megállapításra” – egyebek mellett ezt mondta ki az ügylet kapcsán a Közbeszerzési Döntőbizottság, amikor 200 ezer forintra bírságolta a korábbi elszámoltatási kormánybiztos Papcsák Ferenc (Fidesz) vezette Zugló önkormányzatát.

A fradis szakosztály vezetői Papcsák parlamenti frakciótársai: a társadalmi elnök a Fidesz fővárosi „erős embere”, Pesti Imre kormánymegbízott, és elnökségi tag Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere. Pesti nemrég egyébként már magyarázkodni kényszerült a szintén Zuglóban elhíresült közberuházó és Fradi-támogató Ligetsor-Bau Kft. megbízásai kapcsán (HVG, 2012. november 3.). Az egyebek mellett a kormányhivatal megrendeléseivel kistafírozott kft-ről a fővárosi Jobbik állította, hogy voltaképpen Pesti érdekeltsége. Ez papíron nem igazolható (Pesti tagadta is), az ellenben bizonyos, hogy 2011-ben a Ligetsor-Bau is arany fokozatú szponzora volt a Fradi női kézilabdásainak, s hogy a jelenleg „sima” Ligetsornak nevezett cégnek korábban társtulajdonosa volt Urbán-Szabó Sándor, az FTC Brand Management Kft. egyik jelenlegi tulajdonosa. Partnerként említi a Ligetsort a Nelson Security Kft. biztonsági cég, amelynek egyik ügyvezetője Fölgye Pál, a Fidesz-székház „önkéntes védelme” kapcsán elhíresült Fradi Security tagja.

Miután a Ligetsor-Bau Zuglóban a kerület eddigi legnagyobb, közel egymilliárd forintos intézményfelújítását végezhette el (óvodák és bölcsődék rekonstrukcióját), majd kétszázmilliós elszámolási vitába keveredett az alvállalkozóival – azóta töredékáron megegyezett velük –, Papcsák mintha kihátrált volna a cég mögül. A tavaly szilveszteri testületi ülésen például már azt mondta: a Ligetsor szerződésszegő, mivel eltitkolta az önkormányzat előtt, hogy mekkora hányadban foglalkoztat majd alvállalkozókat. Csakhogy akad folytonosság a Ligetsor és az új favorit LS Group között is: az utóbbi egyik tulajdonosa, Szvitekné Pintér Szilvia korábban egy ligetsoros néven futó másik, de ugyanoda bejegyzett cég ügyvezetője volt. A vállalkozások közelségét jelzi, hogy tulajdonosuk a fradis szponzorációt annak idején beharangozó Kosztolni József, akinek tulajdonában 2012-ben felbukkant Papcsák korábbi Chryslerje, de az érintettek szerint ez csak véletlen.

A Ligetsor-Bau és az LS Zuglóban tárgyalás nélküli meghívásos pályázaton nyerte valamennyi közbeszerzését. Várnai László független kerületi képviselő – aki a korábbi jobbikos felvetésekkel egybecsengően tiltott pártfinanszírozást sejt a közpénzek önkormányzat–kivitelező–FTC útvonalának hátterében – nemrég azt tudakolta Papcsáktól, miért van ennyi nem nyilvános közbeszerzés Zuglóban. Várnainak azzal a válasszal kellett beérnie, hogy a kiírás módjának kiválasztása a döntés-előkészítés része, s mint ilyen, nem nyilvános.


RÁDI ANTÓNIA 

http://hvg.hu/hvgfriss/2014.03/201403_ftc_zugloi_penzcsap_a_ligetsoron_vegig

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva