Ferencváros: színe és visszája

FradiMob - 2014. augusztus 14. csütörtök, 13:30

Vasárnap nemcsak az új Fradi-stadiont, hanem az orwelli víziókat idéző vénaszkenneres beléptetőrendszert is felavatták Budapesten.

„Ha el akarod képzelni a jövőt, képzelj el egy csizmát, amely örökké egy emberi arcon tapos. S ne felejtsd el, hogy örökké így lesz. Taposni való arc mindig lesz. Eretnek, a társadalom ellensége, akit újra meg újra meg lehet alázni, mindig lesz.”

(George Orwell: 1984)

Futballmeccset akarsz látni? Semmi gond. Add meg a személyi adataidat (igen, a lakcímedet is!), vedd meg a drága belépőt (a Chelsea ellen annyiba kerültek a jegyek, mint másutt egy BL-meccsre az egyenes kieséses szakaszban…), vesd alá magad a motozásoknak, tenyeredet pedig ún. biometrikus adatközlés céljából helyezd a szkennerre.

„Fontos, hogy kezünket megfelelő tartásban, nem ökölbe szorítva vagy ujjainkat behajlítva, hanem kinyújtott ujjakkal helyezzük a terminálra, így tenyerünk közepe kerül az olvasóterület fölé. Abban az esetben, ha kezünk behelyezése és a szurkolói kártya odaérintése után legalább 10 másodpercig nem történik semmi, a rendszer elutasította a belépést.” (Részlet a Fradi.hu oldalon közölt,A Groupama Aréna beléptetőkapuinak használata című oktatófilmből.)

Ha ezzel megvagy, végre beléphetsz a stadionba, ahol minden mozdulatodat kamerák figyelik, amelyek olyan nagy felbontású képeket készítenek, hogy még a mobiltelefonod kijelzőjére is rá tudnak közelíteni, ha éppen az érdekli őket, kinek és mit írsz az SMS-ben.

Na, hogy tetszik? Mindig is erre vágytál, igaz? Isten hozott a szép, új világban!


Népligeti aluljáró, vasárnap délután.
Népligeti aluljáró, vasárnap délután.

Kell-e mondani, a vénaszkenneres beléptetést csak egyetlen európai stadionban alkalmazzák: a Groupama Arénában. (Abba most ne menjünk bele, hogy a Ferencváros új stadionját miért nem a klub és a magyar futball egyetlen aranylabdás játékosáról, Albert Flóriánról nevezték el, hanem egy multiról, bár ez is jelzésértékű.)

Az illetékesek szerint az új rendszerrel könnyebben kiszűrhetők a rendbontók, ami persze kamu, mert a diszkókban sokkal hamarabb elcsattan egy pofon, mint focimeccseken. A magyar stadionokban különben sincs több rendzavarás, mint például Angliában, s ha kevesen járnak ki a mérkőzésekre, az nem azért van, mert elvetemült huligánhordák csörtetnének fel-alá a pálya szélén, hanem mert a magyar futball nézhetetlenül gyönge.

A hatalom számára azonban a stadionok világa kiváló gyakorlópálya a totális kontroll megvalósítására, mert nincs senki, aki kiállna a szurkolók mellett – ilyenkor ugyanis még a szubkultúrákat és a kisebbségeket védő, a személyiségi jogok megsértésére máskor oly háklis balliberális oldal is mélyen hallgat.


A futballszurkolók – egyelőre még – tiltakoznak, szerintük az adatokkal könnyű visszaélni, és a megfigyelést hamar megfélemlítés követheti, hiszen mindenki beazonosítható, s immár egy kritikus megjegyzéshez is azonnal hozzárendelhető az arc, a név és a lakcím, ráadásul – ahogy a HVG írta – a Fradi biztonsági szolgálatának „koordinátora” egy olyan személy, akit korábban egy gyilkossági ügyben börtönbüntetésre ítéltek. 

„Ők nem bíznak bennem, én nem bízok bennük. Ennyi. Időpocsékolás a velük való tárgyalás” – reagált arrogánsan a bojkottot hirdető szurkolókra (azokra, akik a másodosztályban is kitartottak a Fradi mellett) a klub elnöke, Kubatov Gábor.

Az persze világos, hogy mire megy ki a játék: felszámolni egy szubkultúrát, kirekeszteni azokat a „nem eléggé lojális” szurkolókat, akik nyíltan véleményt formálnak a magyar futball színvonaláról.


BKV-pálya, vasárnap délután: FTC-Rapid Wien, szurkolói futballmeccs
BKV-pálya, vasárnap délután: FTC-Rapid Wien, szurkolói futballmeccs

A Ferencváros már a kommunizmusban is a rendszerrel való szembenállás szimbóluma volt. „Operatív úton kell lépéseket tenni, hogy megismerjük a nyugati körök elképzeléseit és terveit az FTC köré tömörülő tömegek felhasználását és mozgatását illetően… A sajtó, a rádió, a tv határozottabban lépjen fel a rendbontó elemekkel szemben, propagandájukkal járassák le őket” – idéz egy hatvanas évekbeli állambiztonsági jelentést Takács Tibor történész a Szoros emberfogás (Futball és állambiztonság a Kádár-korszakban) című könyvében.

A lejárató propaganda lényege az volt, hogy rendbontóknak kell nevezni a Fradi-szurkolókat, és szembeállítani őket a „sportszerető közönséggel”. Ugyanezt figyelhetjük meg ma is, a közvélemény manipulálását: mi sem egyszerűbb egy propagandagépezet számára, mint a „szurkoló” fogalmát összemosni a „bűnöző” fogalmával.

Kádár-korszak rulez! S a program hogy tetszett?

„19:33 Fehér galambok reptetése
19:35 Fürjes Balázs Kormánybiztos Úr ünnepi beszéde
19:39 Kubatov Gábor Elnök Úr beszéde
19:45 Orbán Viktor Miniszterelnök Úr ünnepi beszéde
20:35 Játékosok felvonulnak a pályára. Ezt hatalmas taps és ováció fogja kísérni.”

(Részlet a Fradi-stadion megnyitóünnepségének forgatókönyvéből, amelyet a Cink.hu tett közzé.)

A vége óriási, nem? Hatalmas taps és ováció fogja kísérni. Bólogatójánosok, sorakozó! Úgy látszik, a B-közép nélküli Fradi-stadionban gombnyomásra fog működni a taps és az ováció.

Bár vasárnap valamit nagyon elronthatott a PR-részleg, mert a taps és az ováció elmaradt, ehelyett Kubatovot és Orbánt is kifütyülték (vagy ahogy az MTI tudósítója fogalmazott, „az ünnepi beszédek alatt szórványosan füttyszó hallatszott“). Kész csoda, hogy a meccs után senkitől sem vettek hangmintát, és nem rendeltek sebtiben agyszkennereket is, a másként gondolkodókat kiszűrendő. De nyugi: ami késik, nem múlik.

Hitted volna ezt, kedves Orwell?

Ujszo.com

Utolsó módosítás 2014. augusztus 17. vasárnap, 14:42

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva