A Ferencváros és a vitatott vénaolvasó

FradiMob - 2014. augusztus 29. péntek, 18:33

Az ultrasliberi.hu lefordította a német honlapon közölt vénaszkennerről szóló cikket.

 

http://www.abseits.at/gesellschaft-ethik/ferencvaros-und-der-venenscanner-wie-die-ungarische-politik-den-fussball-missbraucht/


101_6722

 

A mostani idénytől kezdve a Ferencváros patinás csapata új stadionban játszik. Azok, akik aggódtak az új stadion hangulata miatt, még nem voltak bent.(Tiltakoznak – a fordító) Az erősen vitatott beléptetőrendszer és a szurkolói kártya minden jogi szakértőben visszatetszést kellett, valamint nagy tiltakozást váltott ki szomszédunknál az ultrák körében. Az események főleg politikai hátterűek…

A Groupama Aréna körülbelül 20000 néző befogadásra alkalmas, egy Chelsea elleni barátságos gálamérkőzéssel nyitották meg – aki viszont ebbe a stadionba lép, a bejáratnál ott hagyja a privát szféráját is. A Ferencváros mindössze a második egyesület Európában, ahol – Kubatov Gábor klubelnök utasítására – egy vénaleolvasó segítségével regisztrálják a nézőket. Emellett szó van egy szuper, biometrikus szoftver-hardver kombinációról, amelynek megbízhatóbbnak és kijátszhatatlanabbnak kell lennie, mint a retina-, vagy az ujjlenyomat-leolvasónak.

A vitatott vénaolvasó

Egy bérlet kiváltásához a Ferencvárosnál kötelező a vénaleolvasó használata. A szurkoló megkapja a bérletét, amiben szerepelnek az adatai, illetve hozzárendelik a vénája lenyomatát. A stadionba való belépéshez a bérletét és a kezét is le kell olvastatnia. A gyakorlatban így néz ki az egész eljárás:

Egy mezei szurkoló csak annyit mond erre: jó így! Végül is, egy biztonságos beléptető rendszer, a rendbontók emiatt távol maradnak, és minden ember regisztrál, így semmilyen hülyeséget sem lehet csinálni. Ez egyfajta nézőpont. Egy másik viszont az adatvédelmi és regisztrációs aggály, főleg ha valaki utánanéz a Ferencváros vezetésének és általában a magyar focinak. Tekintettel arra, hogy ezekben erős szerepet játszik az országos politika, elég aggályos a dolog.

A Fradi-elnök Orbán bizalmasa

A Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor, a Fidesz tagjaként országgyűlési képviselő a Parlamentben. Kevéssé lehet tehát csodálkozni azon, hogy egyik bizalmi embere a magyar miniszterelnöknek, Orbán Viktornak. Másfelől teljesen fociőrültek, ezért tettek azért, hogy az utóbbi években, az egyébként kevéssé jövedelmező magyar fociba, abszurd módszerekkel elég sokat fektessenek be. A Ferencváros új stadionja 45 millió euró volt, de nem ez az egyetlen labdarúgást érintő beruházás mostanában.

Egy 4000 fős stadion Orbán szülőfalujában

A debreceni polgármester idén májusban nyitotta meg a város új stadionját. Ára: 40 millió euró. A néhai Népstadion, a jelenlegi Puskás Ferenc Stadion a közeljövőben újjáépítésen esik át, aminek következtében a nagyberuházások összköltsége tovább nő. Apropó, Puskás: Orbán szintén tulajdonosa egy labdarúgó klubnak, név szerint a Puskás Akadémia FC-nek, szülőfaluja, Felcsút csapatának. A gazdag közép-magyarországi falucskának a Wikipedia szerint 1688 lakója van, miközben az új stadion 4000 férőhelyes és 12 millió euróba került.

Puskás, Kispest (Honvéd) és a szentségtörés

Az új stadion, akárcsak az egyesület neve „Puskás Akadémia”, egy provokáció a Kispest szurkolói számára. Az elsőszámú magyar labdarúgó, Puskás Ferenc 15 évet töltött karrierje során a Kispestnél, és a Budapest városrészét alkotó Kispest klubjának emblematikus alakja. A beceneve, „Pancho”, – amelyet a Real Madridnál töltött ideje alatt kapott – most egy falusi kiscsapat stadionját ékesíti, amelyhez Puskásnak semmi köze. Ezt azzal lehet összehasonlítani, mintha Ausztriában egy újgazdag vidéki csapatot Hans Krankl, Matthias Sindelar vagy Herbert Prohaska neve díszítene. Ezzel, a szinte már szentségtöréssel felérő magatartással szembeszállni lehetetlen, hiszen mégiscsak Magyarország első embere az említett klub elnöke. Aki valamilyen, a kispesti szurkolókkal szolidaritást vállaló transzparenst szeretne bevinni, azt biztosan nem fogják beengedni.

Fejétől bűzlik a hal

A magyar bajnokság átlagos nézőszáma nagyjából 3000 fő mérkőzésenként. Ennek ellenére szinte egyre-másra nőnek ki a stadionok a földből. A költségek legnagyobb részét a magyar adófizetők állják, a maradékot pedig a politikai szívességből fizetik mások. Így történt Debrecenben is: Az ottani elnök, Szima Gábor, jelentős jutalomban részesült a beruházási hajlandóságáért, és Orbán Viktor kaszinó engedélyt adott számára. Az, hogy az MLSZ-elnök egyben a bajnokságot támogató OTP bank vezérigazgatója, a leggazdagabb magyar, aki mellesleg Orbánnal jó viszonyt ápol, illik a képbe. Nem csak a Diósgyőr többségi tulajdonosát, Leisztinger Tamást (akinek előtte szinte semmi köze sem volt a labdarúgáshoz) „beszélte rá” Csányi nagyobb pénz fociba pumpálására. Amint feltűnik, hogy ez egyszerű ellenszolgáltatás, a nyilvánosság kizárásával válaszolnak. A számtalan beruházás egy nemzetközileg jelentéktelen bajnokságban, egy országban nagy gazdasági és szociális problémákkal, ahol ilyen kicsi az átlagos nézőszám, mindenesetre figyelemre méltó.

Kubatov, a lehallgatás mestere

A magyar labdarúgás a hatalom játékszere, egy kapcsolatokat szövő szövőgép, mindenekelőtt egy fontos politikai eszköz. Itt pedig a kör bezárul, és visszajutunk a Ferencváros elnökéhez, Kubatovhoz.  A politikust úttörőként tartják számon a pártban a választók adatainak begyűjtése terén. Minél többet tud az ember a választóiról és az ellene voksolókról, annál könnyebben tudja azokat aktivizálni vagy távol tartani. Az, ami Orbán Magyarországán sok területen már a mindennapi élet része, az most gyűrűzik át a futballstadionokba – a Ferencváros a kísérleti nyúl.

Amikor a szurkoló veszélyt jelent a politikusokra

A ferencvárosi ultrák a kötelező regisztráció ellen foglaltak állást, nem csak elvi megfontolások miatt, hanem azért is, mert egy véna leolvasás után, főleg annak politikai következményeivel, nem tenné éppen túl egyszerűvé az életüket. Az aktív szurkolók szinte mindig a mozgatórugói a kormányellenes megmozdulásoknak. Ez „tradíció” a Rákosi-éra idejéig nyúlik vissza és az elmúlt néhány évben figyelhető meg újra. Ezektől az „agresszoroktól” fél Orbán, és a stratégiája a politikailag kellemetlen emberekkel szemben egyre hajmeresztőbbé válik.

A Fradi Security

Kubatov, Orbán bizalmasa megpróbálja a Ferencváros-szurkolók keménymagjának bejutását (akár regisztrációval, akár anélkül) annyira megnehezíteni, amennyire csak tudja. Így kelt életre a „Fradi Security”, amely a Ferencváros-szurkolókat az idegenbeli meccsekre kíséri és „felügyeli a rendet”. (Mint például Máltán – a fordító) A valóságban azonban ezen emberek nagy része egykori fogoly, rendőr, maffiózó vagy akár gyilkos. ez a csoport nem csak a Ferencváros idegenbeli mérkőzésein felügyel, hanem akkor is, amikor Orbánnak „politikai problémái” vannak. Erre egy példa, amikor a „Fradi Security” a diákok egy erőszakmentes akcióját a Fidesz székházánál erőszakkal intézte el. (Azért nem kell annyira siratni őket, biztos, hogy jobban jártak, mintha meccsen futnak össze velük – a fordító)

Nyugtalanító szavak a közösségi oldalakon

Orbán a stadionokban tapasztalható eddigi vad harcot (az ultrák ellen) még vadabbá akarja tenni, és ezt Kubatovval, az egyik legnagyobb hazai klub vezetőjével kezdi. Az, hogy az újabb intézkedések elsősorban nem biztonságtechnikai, hanem sokkal inkább politikai jellegűek, a napnál is világosabb. Még egy nyugodt, bizalommal teli Ferencváros-szurkolóban is felmerülhetnek kételyek, amikor a „Fradi Security” tagjai közül több is közönséges bűnöző, és egy közösségi oldalon „otthonlátogatás”-ról beszélnek.

A FIFA és az UEFA továbbra is csak szemlélődik

Az, hogy Orbán Putyinhoz hasonló jobboldali politikát folytat, egy dolog, ami nem tartozik a labdarúgásra. Viszont Magyarországon kétségtelenül a politika játékszere a futball, amivel a hatalom vissza is él, miközben a magyar népnek sok fontosabb problémája lenne. (A sok milliárdos „holokauszt”-emlékévről valahogy nem hiszem, hogy írnak majd, mint felesleges pénzkidobás - a fordító) Az egész magyar bajnokság politikától átitatott, a klubvezetők összezárnak, ha pedig eleinte valaki ellen is áll, sok szívességgel és ajándékkal megveszik őt is. Az európai és a nemzetközi labdarúgó szövetség ia alig-alig kérdez rá a klubok és a bajnokság politikai hátterére. Mind az UEFA elnöke, Michel Platini, mind a FIFA elnöke, Joseph Blatter puszipajtása Orbán Viktornak… (Azért ez erősen vitatható, gondoljunk csak az oláhok elleni zárt kapus mérkőzésre, amit a zsidózás miatt kaptunk – a fordító)

Sajtó: akár egy totalitárius rezsimben

A magyar szurkolói élet egységesen áll a kérdéshez, nem csak azért, mert vendégként a Ferencváros új otthonában mindannyian találkoznak a vénaleolvasóval.(Ebben szerintem tévednek, tudtommal csak a hazai szurkolóknál alkalmazzák – a fordító) Egész Magyarországon tiltakoznak a budapesti beléptetési mód ellen, bár kétségtelenül nem minden, a háttérben csendesen szemlélődő érti a dolgot. Számukra a média sem nyújtja ezüsttálcán a széles nyilvánosságot az üggyel kapcsolatban, kiváltképp mert a magyar Parlament 2010 telén meghozta az új médiatörvényt, amely jelentős mértékben megnyirbálta a sajtószabadságot. (A kommunisták 8 éve alatt, 2002-től 2010-ig aztán nagy sajtószabadság volt, akkor nem aggódtak a nyugati országok – a fordító) „Magyar” újságírók aláírták egy tiltakozó nyilatkozatot annak a nevében, hogy: „Az új magyar médiatörvény cenzúrát vezet be, figyelmen kívül hagyja a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, szembe megy minden demokratikus alapjoggal és korlátozza a személyes szabadságot.”

Hazai meccs egy sörözőben

Miközben minden magyar stadionban – a Groupama Aréna kapcsán – a vénaleolvasó ellen tüntetnek, a Ferencváros ultrái hűek maradnak az elvükhöz.(Nem kötözködés, de nem regisztráló lilaként kicsit furcsa ezt leírni, mert a kártyát sem lett volna szabad anno kiváltani, de ettől még kitartást – a fordító) A múlt szombati, Nyíregyháza elleni hazai meccsük idején egy sörözőben találkoztak.

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva