Rekop Gyuri: “A Football a modern idők háborúja! “

FradiMob - 2014. október 30. csütörtök, 13:06

“Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb.”
/Bil Shankly/letöltés

Ez a gondolat, azóta is futball szeretők millióinak az ars poetica-ja. Mit is jelent ez a gondolat? A Football a modern idők háborúja!

Ebben, az idézőjeles békeidőszakban, az emberek a focival fejezik ki identitásukat, tartozni akarásukat valahova. Emberek millióit ez tart életben, ez kovácsolja egységgé. Persze sok olyan felhangot lehet hallani, hogy a politika játszótere a futball. Helyesbítenék, a futball játszótere a politika. Sokan elfelejtik azt, hogy a labdarúgás igen szoros hatással van globális társadalmunkra. Gondoljunk csak azokra a képsorokra, amikor egy Világbajnoki döntő után a győztes szurkolókat mutatják. Egy világbajnoki címmel, az emberek életkedve az egekbe szökik, ami pozitívan hat a gazdaságra, és ez nem egy légből kapott gondolat, ez kérem szépen, közgazdaságilag bizonyított tény.

Nincs annál felemelőbb, amikor egy győztes meccs után, a polgárok büszkeséggel tele indulnak el a mindennapi teendőik elvégzésére. A politikának nincs helye a labdarúgásban, de mivel a lelátókon potenciális szavazók szurkolnak, ezért a focinak igen is hatása van a politikára! Sokan emlékeznek arra, hogy a dél-szláv háború kirobbanását, 1990. május 13-án, egy Dinamo Zagreb-Crvena Zvezda meccs indította el. Az 1986 VB-n Maradona kezezős góljára nem csak azért emlékezünk a mai napig, mert akkora szenzáció lett volna, hanem azért, mert az Argentin nép ezzel a góllal, és az Angolok felett aratott 2:0-s győzelemmel zárta le a Falklandi háborút! És még egy példa a foci globális erejét bizonyítva,

Államfők és Királyok szakítják meg diplomáciai útjaikat, hazájuk egy-egy válogatott mérkőzése miatt. Erre csak háborúk, súlyos belügyi problémák, illetve személyes tragédiák szoktak elfogadható indokot adni. De mint sok minden más, a labdarúgás is kissé máshogy működik hazánkban, mint a világ többi részén. Gondolom sokan emlékeztek arra a jelenetre a Tanú című filmből, amikor Virág elvtárs ránéz a citromra, és azt mondja Pelikánnak, hogy ez narancs és nem nyitok vitát!

Nos így működik a Magyar labdarúgás is. Itt nem a foci szól bele a politikába, hanem a politika szól bele a fociba.

Pár éve testközelből láttam, hogy a Magyar szurkolók örültek annak, hogy hazánknak olyan kormánya van, aki a szívén viseli a Magyar labdarúgás sorsát. Örültünk, hogy tervezik a stadionokat, mert az itt jelen lévő tömeg pontosan tudja, hogy teljesen hülyeség az a demagóg hozzáállás, hogy stadion helyett kórházat kell építeni. Az itt jelenlévő tömeg, és az a több millió ember, akik idézőjelesen csak szimpatizálnak velünk, tisztában vannak azzal, a ténnyel, hogy minél többet költ egy állam a sportra, annál kevesebbet kell költeni az egészségügyre. Ez a világon mindenhol, a legjobban megtérülő, befektetés egy nemzet számára!

De kiknek építjük a stadionokat tisztelt Urak?

Felesleges egy 60 ezres új Puskás Stadion azért, hogy egy évben kétszer koncertezzen benne Kylie Minogue, vagy éppen a Havasi Symphonic. A stadionok adottak, most azt várjuk, hogy valaki mondja ki végre itthon, hogy szükségesek-e bele a szurkolók!? Mert a honi szövetség szajkozza, hogy fontos, de valahogy nem sikerül beterelni a nézőket. Nem azért nem járnak meccsre a családok, mert félnek az ultráktól, vagy esetleg nem kielégítő a stadionok helyzete. Sokáig azt hittem, azért nem járnak az emberek a meccsre, mert nincs mit nézni. Antal József volt Miniszterelnök bizonyos kérdésekre úgy válaszolt a 90-es évek elején, hogy „tetszettek volna forradalmat csinálni” Mi is mondhatnánk az MLSZ-nek, hogy tetszettek volna labdarúgást csinálni! Akkor lenne néző! Ma már belátom azt, hogy ez sem 100%-ban igaz. A 90-es évek derekán sem volt foci, mégis 6000-en voltak egy Vasas-III kerület mérkőzésen. Ezzel szemben a legutóbbi Kispest-Fradin kevesebb mint 5000 ember volt a lelátókon, és nagy összegben mernék fogadni, hogy a következőn, még 2000 en sem lesznek. Ez annak köszönhető, hogy a honi labdarúgás vezetői mindent elkövetnek azért, hogy kiszorítsák a szurkolókat a stadionokból. Indokolatlanúl nagy büntetéseket szab ki a FEB minden egyes fordulóban, bagatel dolgok miatt.

Mindannyian tudjuk, hogy a 80-as években Anglia leghíresebb exportcikke a futball hooligánok voltak. Lehet, hogy sok embernek ez új információ lesz, de abban az időben a szurkolók igényelték –köztük ultrák, huligánok- ,hogy a Brit kormány tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy több haláleset ne történjen a lelátókon. Margaret Thatcher Brit miniszterelnök meg is hozta azokat a lépéseket, hogy ne lehessen több a Heysel és Hillsborogh katasztrófához hasonló esemény a Brit Stadionokban. Az akkori beléptető és kamerarendszerek, valamint regisztrációk létjogosultságát 135 kioltott élet tette indokolttá. Ezzel szemben, majd 30 év lemaradással, itthon is megtapasztalhatja a szurkoló a Thatcher-i szigort, annak ellenére, hogy Magyarország lelátóin, szurkolói rendbontások következtében elhunytak száma, NULLA. Angliában szükséges volt, itthon semmi indokot nem adtunk erre. Azonban Anglia is szembesült azzal, hogy milyen következményei lettek a lelátói szigornak. A Brit szigeten a futballmérkőzésnek komoly szociológiai hatásai voltak. A mókuskerékben pörgő angol melós szombaton elment a meccsre, megivott 4-5 sört, kiüvöltötte magából az ideget, és utána nyugodtan tért haza, hogy hétfőtől újra húzza az igát. Mivel ezt már nem teheti meg, így máshol kell levezetnie a feszültséget, amik megmutatkoztak a Brit kriminalisztika statisztikáiban, jelentősen megnőttek a családon belüli konfliktusok száma, a közúti közlekedéshez kötődő garázda cselekmények, és így tovább.

Nem értjük, hogy ennek ellenére, miért kell a klubok és az MLSZ felé olyan személyes adatokat megadnunk magunkról, amik teljesen irrelevánsak egy labdarúgó mérkőzés megtekintéséhez. Mindenkinek a zsebében ott van az a plasztik kártya, amivel itthon és az egész Európai Únió területén tudja igazolni személyazonosságát! Nonszensznek tartom, hogy egy Ferencváros-Pápa mérkőzésre, nehezebb bejutni, mint becsekkolni a liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre. Nem tudnak kielégítő választ adni arra a kérdésre, hogy mi lesz a személyes adataink sorsa! Azt kommunikálják, hogy az csak és kizárólag a Klub adatbázisában tárolódik. De felvetődik a kérdés sokunkban, hogy mi szüksége van szeretett klubunknak a mi személyes adatainkra? Szeretnének születésnapi csomagot küldeni? Hírlevelekkel akar bombázni? Esetleg gondoltak arra az FTC vezetői, hogy a véna scanner helyett, legyen inkább vérvétel, vagy rákszűrés is? Az kicsit hasznosabb lenne! Miért akar a klubom, vagy az MLSZ több adatot tárolni rólam, mint a Magyar állam? Én egy racionális ember vagyok, -és mint természettudományos végzettségű- mindig is fejet fogok hajtani a racionális magyarázatok előtt. Ha valaki az MLSZ oldaláról leülne velem beszélgetni, és észérvekkel alá tudja támasztani ezeknek az intézkedéseknek a fontosságát, illetve létjogosultságát, én leszek az első, aki regisztrálja magát, és boldogan alávetem magam mindenféle átvilágításnak, és scennerezésnek. Addig azonban nemet mondok a regisztrációra!

Nekem az nem elég válasz, hogy nyugaton ez így megy. Nem megy nyugaton sem így! Kérném a tisztelt honi labdarúgás vezetőit, hogy utazzanak el az általuk nagyra értékelt Premier Ligába, Serie A-ba, vagy esetleg a Bundes ligába –természetesen tolmács segítségével- és hallgassák meg milyen politikailag korrekt rigmusok hangzanak el a kulturált nyugaton. Szakítsunk már végre, azzal a romantikával, hogy a vasfüggönyön túl kolbászból van a kerítés. Mert nincs! Minden gyermeki naivitásomra szükségem lesz annak érdekében, hogy elhiggyem egy a célunk az MLSZ-el, mégpedig az, hogy a Magyar labdarúgás ismét eredményes legyen. Sok kommunikációban hallani lehet arról, hogy a szövetségnek igen is fontosak a szurkolók. Mi meg azt mondjuk, hogy ha ez így van, tegyenek érte. Szurkolók nélkül nincs foci! Ha racionálisak vagyunk ez egy szórakoztatóipari szektor, aminek az a feladata, hogy kiszolgálja a szurkolókat, akik cserébe tőkét nyomnak az iparágba. Ez a fejlett nyugaton egy sikeres üzleti modell, ami rengeteg munkahelyet, és adó forintot jelent a gazdaság számára. Ehhez kéne visszatérni, tisztelt vezetők. Érjük el azt, hogy a Klubok, és a szövetség legyen önfenntartó, hogy igen is függjön a klub a szurkolóitól. Mert nyugaton ez így megy! Nyugaton egy futball klub első számú bevételi forrása a szurkoló! Aki megveszi a bérletet, a merchandise termékeket, és a klub tulajdonában lévő vendéglátó ipari egységeket használja. Hiába van Manszur sejk a Manchester City-nél, ha nem lennének szurkolók, csődbe menne a klub!

Sajnos ez azzal járna, hogy azok a klubok, akik nem rendelkeznek megfelelő számú szurkolóval, el fognak tűnni, esetleg az alacsonyabb osztályokban fognak szerepelni. Az önfenntartó klubmodell azt generálná, hogy minden olyan intézkedést bevezessenek a futball klubok, amivel fizető képes szurkolókkal tölthetik meg a lelátót, és ez magával hozná a játék színvonalának emelkedését! Elsősorban ez a legcsábítóbb tényező, amivel az emberek futball iránti érdeklődésüket fel lehet kelteni. Ez valószínűleg a kezdetekben egy jóval kisebb számú Első osztályt eredményezne, ám a szurkolókat kárpótolná a mérkőzések színvonala. A kevesebb, néha több! Arra szeretném kérni a honi labdarúgás vezetőit, hogy hallgassa meg a szurkolókat, ne akarja elnyomni a hangjukat, mert nem lehet. Sokszor bebizonyosodott az, hogy a lelátó hangja a nemzet hangja! Engedje, hogy a nemzet így is kifejezhesse a véleményét, a politikáról, gazdaságról, társadalmi problémákról. Az önök munkája is könnyebb lesz, ha érzik a szurkolók támogatását, vagy éppen elutasítását. Hiszem, hogy ez a véleménynyilvánítás tud olyan fontos lenni, mint a 4 évente tartott választások.

Hiszem azt, hogy a lelátói megnyilvánulások indikátorként működnek társadalmunkban, legyenek azok pozitívak, vagy éppen negatívak. A politikát hagyjuk meg a politikusoknak, a labdarúgást a labdarúgóknak, a szabad véleménynyilvánítást meg a szurkolóknak! A Magyar kormány nagy hangsúlyt fektet a különböző érdekcsoportok és szakszervezetek véleményére. Ezért javaslom, hogy az MLSZ hozzon létre egy szurkolói bizottságot, amibe a szurkolók delegálnának tagokat és a Magyar labdarúgást érintő kérdésekben ezek a delegáltak is élhetnének szavazati joggal. Így az MLSZ is erősítheti legitimitását, illetve a szurkolók is képviselve érezhetik magukat. Végre egyszer ne határolódjon el mindenki mindenkitől, szülessen meg az a konszenzus, amire mindenki vágyik, mert ha jó a foci, boldog az ország!

Történjen bármi, mindig is HAJRÁ MAGYARORSZÁG!

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva