Jobbik: Zárolják az MLSZ pénzét!

m.k. - 2014. november 20. csütörtök, 08:15

A szurkolói regisztráció kora-középkori módszer...A labdarúgó szövetséget bírálja a Jobbik, ami szerintük szakmailag és erkölcsileg is alkalmatlan személyekből áll. Új embereket akarnak, és Csányival tárgyalnának.

A magyar labdarúgás színvonala nem a szurkolók és a szervezett szurkolói csoportok miatt, hanem a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és a politikai vezetők ámokfutása miatt olyan alacsony, amilyen – véli a Jobbik, melynek két országgyűlési képviselője, Apáti István alelnök és Szilágyi György tartott sajtótájékoztatót szerdán.

A szurkoló nem bűnöző

Apáti István a Fidesz által jogilag lehetővé tett, előítéletekre alapozó szurkolói kártya-rendszerrel kapcsolatban azt mondta: a csapatokhoz való kötődést segítő klubkártyákra szerintük is szükség van, kötelező szurkolói regisztrációra azonban nem, mert az „kora-középkori módszereket idéz” a bűnösség vélelmének alkalmazásával. Álláspontjuk szerint csak olyan szurkolókkal szemben lenne szabad jogkorlátozást eszközölni, akiket valamely cselekedetük miatt bíróság ítélt el jogerősen. A Jobbik ezen túl kifogásolja azt is, hogy a szurkolók személyes adatai rossz kezekbe is kerülhetnek.

Magyar az, akinek fáj Trianon

A sajtótájékoztatón a Jobbik-alelnök Apáti István felhívta a figyelmet, hogy az MLSZ irányítása alatt levő mérkőzésekről kitiltották az árpádsávos lobogókat, de emlékeztetett arra is, hogy a Vasast 100 ezer forintra büntette a szövetség, amiért szurkolói „Vesszen Trianont” skandáltak, a múltheti Magyarország-Finnország mérkőzésről pedig már a székely zászlót is kitiltották. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány által elviekben képviselt nemzetpolitikának is ellentmondanak a Csányi Sándor vezette MLSZ nemzeti jelképeket tiltó lépései.

Szilágyi György országgyűlési képviselő Illyés Gyula gondolatával reagált a magyar-finn meccsen történtekre: Magyar az, akinek fáj Trianon! - mondta, egyúttal felszólította az MLSZ-t, hogy hagyja el nevéből az „M” betűt, mert jelenleg nem méltó arra. A parlamenti politikus szerint hiába költ a kormány milliárdokat új stadionok építésére, ha a labdarúgó szövetségnél „dilettantizmus” jellemzi a munkát. Kiemelte: a szervezet célja nem a nézőszám növelése, hanem pont ellenkezőleg: az olyan személyek, mint Samu István, az MLSZ biztonsági igazgatója, vagy a Fideszhez köthető klubtulajdonosok a szurkolók kiűzésén fáradoznak.

A Jobbik álláspontja szerint a magyar labdarúgást vezénylő szervezet szakmailag és erkölcsileg is gyenge, és mind az utánpótlás-neveléssel, mind a magyar sportdiplomáciával komoly gondok vannak. Szilágyi György hangsúlyozta: a 2009-2010-es bajnokság 10. fordulójában 29811 ember látogatott ki a mérkőzésekre, ez a szám a szurkolóellenes intézkedéseknek köszönhetően az idei 10. fordulóban már csak 19882 fő volt, ami a korábbi létszám kétharmadát teszi ki. „Ez a Fidesz 2/3-a” - jegyezte meg.

Zárolják a pénzt!

A jobbikos képviselők egyúttal felszólították a kormányt, hogy vonja meg a közpénzből eddig járó támogatásokat az MLSZ-től egészen addig, míg annak munkaminősége nem javul, és ilyen erkölcsi morál tapasztalható. „Addig amíg nem lesz rend a labdarúgó szövetségnél, addig zárolják ezeket a pénzeket, és majd ha úgy látja a kormány, hogy olyan szakmai munka folyik, és olyan erkölcsi alapokra helyezte működését a szövetség, hogy megérdemli, akkor szabadítsák fel ezeket” - fogalmazott.

Álláspontjuk szerint a „Dárdai-jelenség” is arra mutatott rá, hogy az évtizedek óta jól fizetett állásokban működő MLSZ-vezetők és edzők csoportja alkalmatlan, és fiatal, őszinte szakértők kellenek a magyar labdarúgás javításához mind a csapatok, mind az országos szövetség élére. Szerintük olyan emberekre van szükség, akik „fiatalok, lendületesek, menedzser-típusú szemlélettel rendelkeznek, és nem beszélnek mellé, csak igazat mondanak, avagy nyíltan kiállnak, elmondják a problémákat”.

Apáti István és Szilágyi György közölte, hogy levelet küldenek Csányi Sándor MLSZ-elnöknek, melyben találkozót kérnek tőle, ahol reményeik szerint talán megoldást találhatnak az áldatlan állapotokra.

alfahir.hu

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére