Túlterhelt a pálya.

m.k. - 2014. december 12. péntek, 14:27

Az nb1.hu utánajárt, mi a helyzet gyepügyben...Az nb1.hu szerkesztősége hivatalos tájékoztatást kért az ország három legmodernebb stadionjával és gyepszőnyegével rendelkező klubtól - DVSC, FTC, PAFC -, hogy milyen tapasztalatokat szűrtek le, milyen problémákkal kellett szembesülniük az elmúlt bő fél évben, ami az arénák játékterének esetében merült fel. Ugyanis a televíziós közvetítések alatt, illetve személyesen is lehetett érzékelni vannak gondok a gyepszőnyegek minőségével. A klubok készséggel válaszoltak kérdéseinkre, igaz, némileg kitértek a felvetéseink elől, amelyek a következőek voltak.

1.Van valami közvetlen oka, hogy az átadásokhoz képest ilyen rövid idő alatt láthatóan leromlott a stadion gyepszőnyege?

2.Érte-e valami fertőzés, vagy bármi olyan dolog (pld. extrém időjárás), ami miatt a jelenlegi helyzettel kell szembesülnie a pálya üzemeltetőjének?

3.Terveznek-e részleges vagy teljes fűcserét? Ha igen, akkor ez mekkora kiadást jelenthet majd a klubnak?

4. Ha nem terveznek, akkor látnak-e rá esélyt, hogy a téli hónapok alatt a tavaszi fordulókra helyre áll a gyepszőnyeg eredeti állapota?

5.Van-e valami eltervezett menetrend, amely alapján a megszokottól eltérően fognak haladni a gyepmesterek az elkövetkezendő hónapokban?

Az FTC új stadionját, a Groupama Arénát üzemeltető Lagardère Unlimited Stadium Solutions Kft. válasza:

– A Groupama Arénában megnyitása óta 4 hónap alatt összesen 27 mérkőzés és edzés zajlott a pályán. Ez a szám rendkívül magas, átlagban ennyi mérkőzést egy év alatt játszanak stadionokban, ennek ellenére a körülményekhez képest a pálya legnagyobb része még jó minőségű. A finn és orosz válogatott meccsek során 6 nap alatt 2 mérkőzés és 3 edzés volt a pályán, ez a kimagaslóan nagy terhelés megviselte a gyepet. Amikor a hőmérséklet 12 fok alá süllyed, a fű regenerálódása sokkal hosszabb ideig tart, hiszen a növekedése megáll. A Groupama Arénában használt fotovoltaikus lámpák a téli regenerálódás folyamatát gyorsítják. Tisztában voltunk azzal, hogy ekkora terhelés meg fogja viselni a pályát, az utolsó (december 5) és az első (március 4) mérkőzés között időszakban fog a pálya pihenni, és a tervezett renovációs programmal folytatjuk a pálya karbantartását. Szakmai tanácsadónk, Chris Hague, aki a régi Wembley-ben, a koppenhágai Parkenban és számos más stadionban dolgozott.

(a másik két klub válasza az nb1.hu-n olvasható)

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva