Orosz azzal veri a mellét, hogy nyugat-európai fizetéseket adna az NB1-ben.

FradiMob - 2014. december 15. hétfő, 09:36

 A normális európai klubok nem a vezetőiket küldik vakációzni Brazíliába...


Brazilokra szórnák az ország pénzét, ez a kiakasztó, nem a vénaszkenner.

Hinnénk, már semmin sem lepődünk meg, ami magyar és futball, erre tessék. Mégis mit lehet arra mondani, amikor valaki azzal veri a mellét, hogy nyugat-európai fizetéseket adna az NB1-ben?

Orosz Pál pont ezt tette az utanpotlassport.hu-nak adott, több szempontból is parádésra sikerült interjújában. Az persze a felülmúlhatatlan, hogy konkrétan hollandiai bérezést emleget, de mellé még brazilok sokaságát is vizionálja a közeljövő FTC-jében, büszkén, teli szájjal, a magyar utánpótlás honlapján. Mindezt úgy, mintha az általa vezetett klub gazdasági vagy sportszakmai tevékenységének eredménye volna, hogy futja rá. Csak egy rövidet idéznénk, a többit elolvashatja itt.

– Hogyan lehet érvelni egy brazil fiatalnak, hogy jöjjön Pestre?

– Mindenképp sokat jelent nekik Európába jönni, óriási lehetőség. Csábító lehet például az infrastruktúra. Az elmúlt négy évben rengeteget fejlődtünk, elég, ha az edzőközpont felújítására vagy a stadionra gondolok, esetleg Thomas Doll személyére, aki garantálja a minőségi szakmai munkát. A Fradi nevét pedig visszahelyeztük a nemzetközi vérkeringésbe, tudják, melyik klubról van szó. És anyagilag sem járnak rosszul, hiszen már annyit tudunk fizetni, mint a holland középcsapatok. Ráadásul céljaink között szerepel, hogy jövőre bekerüljünk az Európa-liga csoportkörébe, ahol fel is figyelhetnek komoly klubok egy-egy játékosra. Besic példája is kecsegtető lehet számukra.

Ami reálisan azt jelenti, hogy olyan braziloknak érdemes idejönni, akiket vonz az EU egyik leggyengébb bajnoksága, egy szép, nagy, új és üres stadion, egy Dortmund-Genclerbirligi-Al-hilal pályaívet leíró edző, egy augusztusi kiesés a vesztesek kupájának elő-előselejtezőjében az európai vérkeringés 334-ik helyén rangsorolt csapatával, és rendelkeznek bosnyák felmenőkkel.

Na meg ugye ott van még a pénz. Minden különösebb kommentár nélkül, így néztek ki a Fradi pénzügyei 2013-ban.

Tavaly az FTC szűk 3 milliárdos költségvetésébe 1,15 milliárdot tolt be az állam tulajként, csak úgy. 450 millió forint érkezett "egyéb szponzorációként" rejtélyes forrásból (és okból), plusz 230 millió Tao. A nettó árbevétel a teljes költségvetés harmada, 1 milliárd forint volt, ennek  jelentős hányada szintén az államtól jött, csak burkoltabb formában (például 216 millió a köztévé-közvetítésekből vagy 522 millió szponzorációból).

A zöld-fehér költségvetés 2013-ban 1,5 milliárd forintot fordított a játékosok bérezésére, vagyis nettó bevételeinek másfélszeresét.

Ami az idei évet illeti, az FTC sportfejlesztési programja a 2014-es évben 234 millióval magasabb bevétel mellett 94 millióval magasabb bérkiadással számol (ebben természetesen nincsenek benne a most kinézett brazilok). Vagyis újabb milliárdos állami beavatkozás nélkül irgalmatlanul pirosba csúszna a projekt. Hacsak sürgősen nem buknak rá Kínában a Fradi-energiaitalra.

Merthogy a holland élvonalban (Eredivisie) az átlagos jövedelem 5600 euró hetente, avagy éves szinten 90 millió forint plusz járulékok (mai árfolyam mellett), amit egy ottani középcsapat nagyjából 15 millió eurós költségvetésből gazdálkodik ki (avagy a Fradi államilag triplájára pumpált büdzséjének másfélszereséből).

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy valamennyiért meg is kell venni a srácokat, ami vagy újabb nagyon-nagyon sok pénz (tőlünk), vagy marad a játékjog, és vele a későbbi eladásból származó nyereség jelentősebb része a brazil klubnál és/vagy az ügynökségnél, lásd Besic.

Nyilván minderre az lenne a riposzt, hogy ha sikerül megcsípni az új Kakát, és eladni külföldre, akkor mindenki busásan jól jár. Amivel csak az a baj, hogy nem fog sikerülni, hiába néz meg Orosz Pál nyolc meccset öt nap alatt. Például azért, mert a normális európai klubok nem a vezetőiket küldik vakációzni Brazíliába, hanem minél több olyan megfigyelőt, akik esetleg jobban felismerik a tehetséget, mint a hasonló ügyben ott tevékenykedő ezernyi specialista. Vagy mert az első csapat, amelyet a Fradi az európai rangsorban megelőz az észt JK Nömme Kalju. Vagy mert az egyetlen alkalmazottat, akinek vonzereje volt a klubnál, tavaly kirúgták.

Marad a pompás stadion előtte egy bazi nagy sassal, a szép magyar lányok és a könnyen kereshető euró tízezrek. Akinek ez bejön, annak nem valószínű, hogy nagyobb céljai volnának a labdarúgással. És ha mégis, mindezek dacára valahogy az Üllőin kötne ki egy csiszolatlan gyémánt, az OTP-bank ligából akkor sem lehet valakit túl nagy pénzért elpasszolni.

Végül pedig  - hogy senkinek ne legyen kétsége a preferenciákat illetően - említsük meg, hogy jelen idényben a Ferencváros nem egészen 50 millió forintot kalkulált az "utánpótlás-neveléshez kapcsolódó sportszakemberek" bérezésére. Ennyi jut 10 korosztály 17 csapatára, 7-21 éves korig, beleértve kilenc darab edzőt, a fizioterapeutát, a technikai vezetőt, a szertárost és a titkárnőt is.

http://futballsznob.blog.hu/2014/12/14/_mar_annyit_tudunk_fizetni_mint_a_holland_kozepcsapatok_termeszetesen_az_on_penzebol?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2014_12_15&utm_campaign=index

Utolsó módosítás 2014. december 15. hétfő, 10:22

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva