„Lecserélnék a szenvedélyes ultrákat”

Németh Balázs - 2015. április 20. hétfő, 08:54

"Olyan gusztustalan eszközökhöz nyúlnak, hogy az, az ország legsötétebb korszakát idézi..."

A Ferencváros-Újpest labdarúgó NB I-es mérkőzésen, több fronton zajlott a szurkolás. A stadionon belül telt ház, több mint 21 ezer ember buzdította kedvenceit, a létesítményen kívül pedig 5-6 ezer Fradi ultra tüntetett a vénaszkenner és az FTC vezetősége ellen, de 2-3 ezer lila-fehér drukker is távolmaradt a rangadótól. Egyelőre nincs kompromisszum a Fradi ultrák és a vezetőség között, és a problémát elnézve egyhamar nem is lesz. 

00189883

Lesz-e megállapodás a Fradi ultrái és a klub vezetése között? Vetődik fel a kérdés szinte minden nap. Az előző vasárnapi Ferencváros-Újpest labdarúgó NB I-es mérkőzésen ellepték a drukkerek a Népligetet. Minden fronton szurkolást láthattunk. A stadionon belül telt ház (az elmúlt húsz évben összesen kétszer volt hasonlóra példa, 1995-ben és tavaly), több mint 21 ezer néző volt kíváncsi a 216. rangadóra, a Planetárium oldalánál pedig a zöld-fehérek „keménymagja” gyűlt össze, akik a többi között a vénaszkenner bevezetése, a hagyományos Fradi kabalasas lecserélése, valamint az FTC vezetősége, különösen az elnök, Kubatov Gábor ellen demonstráltak.

„Ez már a sokadik rendezvényünk volt, amióta nem tudunk ott lenni a lelátókon. Az mindenképp elmondható, hogy létszámban és szervezettségben ez volt minden idők egyik legnagyobb szurkolói demonstrációja, több mint ötezren gyűltek össze” – fogalmazott lapunknak a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül (SZSZJN) mozgalom. – „Sok tekintetben áttörést értünk el. Eddig is sok ismert személyiség, egykori és jelenlegi sportoló jelezte, hogy támogat minket, felsőbb nyomásra azonban nem tehették meg, hogy felszólaljanak értünk. Végre sikerült megszólítanunk egy volt játékosunkat, Udvarácz Milánt, aki videoüzenetet küldött nekünk. Ezt a rendezvényen le is vetítettük a tábornak. Reméljük, ezután többen követik a példáját. Emellett láthatóan egyre nagyobb médiafigyelem alakult ki a tiltakozásunkkal kapcsolatban. Egyre többen látják, hogy itt valami nincs rendben. Kubatov Gábornak és a Ferencváros vezetőségének taktikája az volt, hogy az egész ügyet megpróbálták a szőnyeg alá söpörni. Korábban abban is reménykedtek, hogy idővel elfogyunk és felhagyunk a tiltakozással. Mostanra látható, hogy ez sem fog megvalósulni” – mondta a vasárnapi tüntetéssel kapcsolatban a csoport.

A legtöbb szurkolótábor a szurkolói kártya ellen tiltakozik (Debrecen, Diósgyőr, Újpest), ám a Ferencvárosnál már több éve csak kártyával lehet megtekinteni a mérkőzéseket. A Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül mozgalom tízpontos követelést fogalmazott meg, amelyben többek között a szurkolókkal folytatott valós párbeszéd elindítását követelték, továbbá a „fradizmus” helyreállítását, a ferencvárosi szurkolói csoportok kriminalizálásának, kitiltásának megszüntetését, a biztonsági szolgálat teljes körű reformját, az eredeti Fradi-induló visszaállítását, a klubmodell átalakítását és a belépési lehetőségek leegyszerűsítését, valamint a vénaszkenner eltörlését.

„Azt gondolom, hogy akinek nincs félnivalója, az szkennelni fog. Nagy vita folyik arról, sérülnek-e a személyiségi jogok, még mozgalom is alakult ennek kapcsán. Az adatvédelmi biztos a kérésemre vizsgálta a kérdést, s kiderült, hogy nem merül fel személyiségi jogi aggály. Én ki is tettem Facebook-ra a saját vénalenyomatomat. Mindenkinek felelősséget kell vállalnia, aki ki van tiltva, azt ez az eszköz kint tartja. Nagyon nehéz rendszer a jelenlegi, mégis olyan, amit nem lehet kijátszani a botrányok után. Ez a baja vele az ultráknak. Nem visszakozunk. Három és fél évig próbálkoztunk más módszerekkel dűlőre jutni a táborral, sikertelenül” – ezt már Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke nyilatkozta a RádióQ-nak.

„Korábban valóban akadtak egyeztetések. Azóta azonban kiderült: mindaz, ami ott elhangzott, nem volt több üres szavaknál. A valódi cél már akkor is a szenvedélyes szurkolótábor lecserélése volt. Ha más nem is, annyi értelme legalább volt a megbeszélések, hogy megismerhettük Kubatov Gábor valódi arcát. Az, hogy a klub elnöke próbál a gyermeklelkek megmentőjeként tetszelegni és beszél a kultúráról, teljesen abszurd” – válaszolta kérdésünkre a mozgalom.

112111

Az SZSZJN a Népszavának elárulta, bármikor készek lennének tárgyalni, ám a vezetőség nem hajlandó leülni velük.

„Inkább azon munkálkodnak a háttérben, hogy a szurkolókat megosszák, besározzák. Már szinte kezdünk hozzászokni, hogy szennylapokon keresztül próbálnak lejáratni minket, vagy ők maguk hordanak össze mindenfélét az ismertebb szurkolókról. Rendőrségi ügyek, fenyegetések és véletlen hatósági ellenőrzések. Olyan gusztustalan eszközökhöz nyúlnak, hogy az, az ország legsötétebb korszakát idézi, de balszerencséjükre mi ezek ellenére egyre többen vagyunk és egyre egységesebbek” – rögzítette a mozgalom.

A Ferencváros Sajtóosztálya írásban válaszolt kérdésünkre, mint a klub részéről elhangzott: a megbeszélésen az ultrák részéről megjelentek nem tartották be ígéreteiket. Olyanokkal pedig a klub sosem fog tárgyalni, akik „megfenyegetik az FTC-ben dolgozókat, családtagjaik halálát kívánják és akasztófás, terrorista módszereket ábrázoló képeket gyártanak, közölnek”. Ezektől például a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül csoport „sosem határolódott el, sőt, teret adott a képeknek, szövegeknek”. Hozzátették: az ultrák rasszista, kirekesztő magatartása miatt „a klubot több alkalommal is elítélték, a klubnak kárt okoztak”.

Jelenleg óriási a szakadék az FTC vezetősége és a zöld-fehérek szimpatizánsai között, ám hosszú távon mindenképp megoldást kell találni a problémára.

„Jó lenne, ha születne valamilyen kompromisszum, mert valljuk be őszintén, a magyar-görög válogatott meccsen volt ugyan szurkolás, de nem olyan, amilyen igazán segíteni tudott volna ennek a küzdelmes, hajtós, és győzelmet akaró csapatnak. Minden köszönet a gyerekeké, családoké, akik kijöttek és jó hangulatot teremtettek, de az a pici plusz hiányzik nekem a szurkolásból” – nyilatkozta a Magyar Lelátónak Nyilasi Tibor, a korábbi zöld-fehér klasszis.

Népszava.hu

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére