Lezajlott a V. Magyar Szurkolói Küzdősport Gála

FradiMob - 2015. június 11. csütörtök, 22:52

Találkozunk a 6. Szurkolói Gálán!

A beszámoló kezdéseként megismertetném a gála „történelmét” azokkal, akik nem tudják miről is van szó.  2010-ben , magyar találmányként született meg a kezdeményezés, mely a lelátó csoportok tagjainak küzdősportban való jártasságát méreti össze, szabályszerű bunyó keretein belül a ringben. Eleinte csak 3-4 tábor harcosai vettek részt az eseményen néhány összecsapást letudva, majd a harmadik gálán már az ország szinte összes meghatározó brigádja képviseltette magát. Ezzel a küzdelmek száma is emelkedett, s  a rendezvény közel egész napos eseménnyé,  valamint éves hagyománnyá nőtte ki magát.

637

Hogy mitől is más ez, mint egy átlagos küzdősport gála? Azt csak a szurkolók tudhatják, hiszen egy olyan dologról beszélhetünk, amit sajátunkként tudhatunk, és közös erővel, külső támogatás nélkül hoztunk össze.  Teljesen más a légkör, a hangulat. Más harcosként úgy ringbe lépni, hogy 50-100 társad mögötted áll, és téged támogatva a táborod dalaitól zeng a terem. Átlagemberekben felmerül a kérdés, hogyan lehetséges az, hogy ennyi „ellentét” megfér egy helyen egymás mellet, úgy hogy közben parázs meccsek zajlanak a szorítóban. Ennek a kérdőjelnek az oka ismételten a szurkolókkal kapcsolatos, média, vezetőség, MLSZ és egyéb szervek által szított sztereotípia lehet.

Mi is értelmes, gondolkodó emberek vagyunk, és közös az érdekünk, jelen esetben az, hogy a harcosok felkészülése ne menjen kárba bármiféle rendbontás miatt. A meghívott brigádok átlag 50 fővel voltak jelen, mind az „első soros” embereiket és csoporttagjaikat felvonultatva (tehát a kerítésrázó, piától hőzöngő, metró kocsit rongáló…stb embereket hátrahagyva), mégis akadálymentesen lezajlott az egész nap. A rendezvény teljesen zárt körben zajlott, a versenyzők sem a profik sorából, hanem a szurkolói csoportokból és a velük együtt mozgó, edző arcok közül kerültek ki. Mindezek ellenére nem volt szükség beléptető rendszerre, személyek azonosítására, sem kiemelt kockázatú biztosításra.

Fradi
Réti Zsolt írását idézném ezzel kapcsolatban, azt hiszem ebben minden benne van:

„Gyerek nap. Gyerekek, nők, anyukák és családok. Ez a poszt sajnos nektek íródik, Magyarországon.
Miért sajnos?
Tegnap miközben átsuhantam a városon. Budapesten, Magyarországon. Népliget a város közepén. Egy zöld park, sarkán egy újonnan épült stadion. Amit nektek építettek, a családoknak. Először a páncélozott megfigyelő rendőrautót láttam meg, majd sorban a többit. Csapat szállítók, készenléti rendőrség, rohamrendőrök, kordonok, még több rendőr. Nagy darab, zord biztonságiak és igen ott sétáltatok köztük.

Nem volt időm többre siettem.

Megérkeztem a célállomásomhoz. Egy iskola. Egy sétáló utca közepén, közelben templom, játszótér. Először csak a fekete polós kopaszokat láttam meg. Utána még több sportos, tetovált, férfit. Még több férfit, pár fiatalt, elvétve lányokat, ők is feketében. Egy férfias világ női jelképei. Közelebbről megláttam a jeleket és hitvallásokat a ruhákon, testeken. Sok különböző, ellenséges szurkolói csoportok címereit, rajzait. Pajzsok, grafikák és mondatok. Olyan szavakkal, hogy harc, meg box, meg hűség és a becsület. Egy kitaszított világ.
Viszont nem voltak rendőrök, biztonságiak. Magunk voltunk, a vadak. A labdarúgás kitaszított szurkolói: ultrák és huligánok.

Szomorú vagyok.Értsétek meg kedves családok! Gyerekek hiába búsultok. Nők és anyák.

Nem jöhettek egy magán szervezésű szurkolói box gálára!

Nem! Mert ha eljönnétek, hoznátok magatokkal azt a világot amiben léteztek. Jönnének veletek a páncélautók, lovasok, készenlétisek, rohamrendőrök, biztonsági cégek, és még több rendőr.
Ez a mi világunk. Nem a mi játékunk, hanem a mi életünk.
Sajnos le kell mondanunk rólatok, családokról, mert titeket mindenhova komoly magán és állami erőszak szervezetek kísérnek.
Mi pedig jól akarjuk érezni magunkat. Egymással. Ellenségek és barátok.
Sajnos itt nincs szükség családokra.
Értsétek meg….”

Akkor beszéljünk a szakmai részéről is az egész történetnek:

Idén 7 tábor képviseltette magát a rendezvényen: Diósgyőr, Fehérvár, Ferencváros, Nyíregyháza, Pécs, Újpest és a Vasas. Igaz ez kevesebb, mint a tavalyi, viszont két új beszállóval gyarapodtunk. 30 induló 15 meccset vívott a nap folyamán, boksz és K-1 szabályrendszerekben. A menetidő az előző évekhez képest változott, a jobb technikai érvényesülés érekében 3×2 percben zajlottak a küzdelmek, 1 perces pihenőidőkkel.  A meccsek a következőképp alakultak:

1.            BOX       57-62 kg               Kiliti Tamás (Fehérvár)                  Gáspár Norbert (Újpest)

 1. K-1 65-70 kg               L.Gergő (Diósgyőr)                        Péterfalvi Tamás (Ferencváros)
 2. BOX 75-80 kg               Orosz Zoltán (Pécs)                        Varga Norbert (Újpest)
 3. K-1 65-70 kg               Bodonyi Bálint (Pécs)                   Csoknyai Arnold(Vasas)
 4. BOX 80-85 kg               Sevegnáni Árpád (Pécs)                              Baranyi Péter (Újpest)
 5. K-1 80-85 kg               Gérus Tamás (Ferencváros)       Soós Ádám (Diósgyőr)
 6. BOX 85-90 kg               Kucska Sándor (Pécs)                    Dobos Hunor (Diósgyőr)
 7. BOX 70-75 kg               Kocsis Tamás (Nyíregyháza)       Rékasi Tamás (Újpest)
 8. BOX 75-80 kg               Boglári Gergő (Pécs)                      Nagy Kornél (Fehérvár)
 9. BOX 95+        Keresztes Mihány (Nyíregyháza)             Horváth András “Colos” (Újpest)
 10. K-1 75-80 kg               Lipták Adorján (Ferencváros)    Hampl Attila (Vasas)
 11. BOX 85-90 kg               Czifra Attila (Nyíregyháza)          Berki István (Újpest)
 12. K-1 65-70 kg               Szabó Krisztián (Ferencváros)   Bodnár Bence (Diósgyőr)
 13. BOX 75-80 kg               Kiliti Ferenc (Fehérvár)                               Horváth Gergely (Újpest)
 14. K-1 85-90 kg               Gérus Róbert (Ferencváros)      Miló Zoltán (Nyíregyháza)

16.          BOX       85-90 kg               Zsíros Zsolt (Ferencváros)           Billig Zoltán (Újpest)       (a mérkőzés sérülés miatt elmaradt)

DiósgyőrNyíregyPécsVasasVideoton

A második szünetben átadásra került egy győzteseknek járó serleg egy olyan embernek, aki az elmúlt években igencsak kivette a részét a szervezésben, időt, pénzt, energiát nem spórolva, valamint az idei főszervezőknek, a Ferencvárosnak és az Újpestnek is besegített, ha szükség volt rá.  Ez a személy nem más, mint Endi , Kispestről. Bátran mondhatjuk, nélküle nem alakult volna ki ez az éves hagyomány. Itt is szeretnénk megköszönni neki az eddigi munkáját!

Különdíjban részesült, azaz a gála legtechnikásabb versenyzőjének díját vehette át Kiliti Ferenc, az RBD tagja Székesfehérvárról, gyönyörűen végrehajtott kiütésével kőkemény mérkőzése folyamán.

A győztes meccsek száma alapján címvédőként, az amúgy legtöbb (8) harcost felvonultató Újpest csapata kapta a csapatverseny első helyezettjének járó serleget,  6 győzelemmel kiérdemelve azt. Második helyezett a 6 versenyzővel érkező Ferencváros lett 4 sikeres összecsapásával, harmadik helyen pedig a 3 tagú csapatból álló Fehérvár és a 4 fős Diósgyőr végzett 2-2 győzelemmel.

Bátran mondhatjuk, egy kiváló küzdősport rendezvény láthattunk, és csak pozitív visszhangokat kaptunk azóta is, kellemes csalódást okozva a helyszíni személyzetnek és a néhány jelen lévő „semleges” személynek. A meccsek színvonalát illetően sem panaszkodhatunk, hősies küzdelmek zajlottak, és szakmai szemmel nézve is élvezhetőek voltak az összecsapások. Örömmel tölt el bennünket, hogy sokan a pár éve még lelkes kezdőnek számító srácok közül már képzett bunyósként léptek a szorítóba, és az évről évre felbukkanó versenyzőkben látni a fejlődést, a rengeteg befektetett munkát. Gratulálunk minden indulónak a tisztes helytálláshoz!

Köszönjük a részvételt a harcosoknak, edzőiknek, az őket kísérő szurkolóknak!
És végül, de nem utolsó sorban, köszönjük az újpesti és ferencvárosi szervezőknek, hogy mindezt lehetővé tették nekünk.

Találkozunk a 6. Szurkolói Gálán!

O.
Ferencváros

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére