Nem kell a kártya!

FradiMob - 2015. július 01. szerda, 08:21

A szkenner meddig marad?

Az MLSZ szezon előtti értékelésében a szövetség elnöke, Csányi Sándor elmondta, a bizalom jeleként és a futballban szereplők nagyobb felelősségvállalása mellett a következő szezontól opcionálissá teszi a szurkolói kártya használatát, azaz a klubok maguk dönthetik el, hogy továbbra is érvényben hagyják-e annak kötelező jellegét. Ezen felül a válogatott mérkőzéseken sem lesz kötelező annak használata, egy év múlva azonban felülvizsgálják a helyzetet.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke évadnyitó értékelést tartott, amely során nagy bejelentést tett a szurkolói kártya használatáról.

– A javuló infrastrukturális háttér, a gazdaságilag és szakmailag megerősödött környezet, az új támogatási rendszer és a rend terén tapasztalt látványos változások arról győztek meg bennünket, hogy ebben az új helyzetben átgondolhatjuk eddigi álláspontunkat a szurkolói kártya kötelező használatáról. A bizalom jeleként és a futballban szereplők nagyobb felelősségvállalása mellett szabályrendszerünkben a korábbi kötelezettséget lehetőséggé alakítjuk át – nyilatkozta.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az OTP Bank Liga 2015-2016-os versenyévadában a szurkolói kártya kötelezettségének kérdését az MLSZ a szervező klubok hatáskörébe utalja, a válogatott mérkőzések szervezőjeként pedig nem teszi kötelezővé a kártya használatát.

Csányi szerint az elmúlt 5 év a szurkolói kártya sikerét hozta.

– Az elmúlt öt évünk a labdarúgásunk elmaradottságából adódó problémák felszámolásáról szólt. Amikor bevezettük a szurkolói kártyát, akkor azt - a sokszor hangoztatott kényelmi szempont mellett (hogy ne kelljen sorban állni, és az ablaknál bediktálni az adatokat) - azért is tettük, hogy segítsük hazánkban egy más típusú vásárlói kultúra kialakulását. Létrehoztunk egy központi jegyrendszert, amelyen keresztül elővételben, egységes felületen keresztül vásárolhatnak jegyet a szurkolók. Ezen újítások működnek: egyre többen vesznek online és elővételben jegyet, és kétszázezer szurkoló döntött a kártya kiváltása mellett – mondta az elnök.

Csányi Sándor kiemelte, a kártyahasználat a jövőben is jelentős előnyt biztosít a szurkolók számára, hiszen gyorsítja és megkönnyíti a jegyhez jutást és a stadionba való belépést. Aki kártya nélkül jár meccsre, az a törvényi előírások betartása miatt nehézkesebb ügyintézésre számíthat, hiszen a személyes adatait minden esetben hitelt érdemlően meg kell adnia a jegy vásárlásakor.

Az MLSZ elnökségének határozata alapján a következő idényre adott bizalom a későbbiekre is kitarthat majd, ha sem a klubokat, sem a szövetséget nem sújtja jelentős fegyelmi büntetéssel az UEFA vagy a FIFA. A szövetség elnöksége várhatóan a következő szezon végén visszatér a kérdésre, és a választható kártyahasználat melletti érvnek tekinti majd az élvonalbeli mérkőzések átlagos nézőszámának emelkedését és különösen a szurkolásra vonatkozó szabályok betartását. 

Csakfoci.hu

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva