A román meccs előestéjén összeállt a magyar huligánunió – rájuk támadtak a rendőrök a Deákon, de ráfáztak

FradiMob - 2015. szeptember 04. péntek, 06:55

A 400 fős huligán unió szépen helyt állt a rendőrökkel szemben!

Négyszáz magyar ultra és huligán állt össze csütörtök este Budapesten, hogy a pénteki Románia elleni EB-selejtező előestéjén a fővárosban felbukkanó román szurkolókat üdvözöljék. A magyar brigád a Városligetben gyülekezett és mintegy három órán keresztül csendben, fegyelmezetten és józanul várta az infókat a tucatnyi megfigyelőtől, akik a város különböző pontjain nézelődtek oláh drukkereket keresve. A gyülekező mindvégig rendőrök nélkül zajlott, bár a hatóság távollétét a legtöbben inkább szándékosnak, mintsem a konspiratív szervezés sikereként értékelték. Mivel megbízható információ sehonnan nem érkezett, így némileg csalódva, több nagyobb csoportban vette a belváros felé az irányt a magyar huligánunió. A tömegben a legnagyobb létszámmal a ferencvárosiak voltak, utánuk létszámban következett az Újpest, a rég nem látott nagy csapattal érkező Kispest és sokan voltak a fehérváriak, a diósgyőriek és az angyalföldiek is.

magyar-roman4

A cél a Deák tér volt, ahová a különböző társaságok földalattival vagy gyalog jutottak el; konkrét cél nem volt, legfeljebb a körbenézés és a román csapat szálláshelyéhez való közelférkőzés volt mint lehetséges opció. Bár sokan szerették volna, ha jobb híján a Keleti pályaudvaron lévő menekülttábort látogatják meg az ultrák, a táborok vezetői erről már a korábbi egyeztetések során egyhangúlag lemondtak. A főleg fradistákból álló legnagyobb mag a Király utcán és a Dob utcán keresztül vonult végig. A körúton egy háromfős román társaság akadt a horgukra, akiket igen rendesen helyben hagytak, de ez még nem volt túl nagy fogás.

magyar-roman3

A Madách térre érkezve egy jó 70-80 fős rendőri egység hirtelen rátámadt a magyar szurkolókra, de a rendőröknek csak az elején volt nagy arcuk, pár másodperc elteltével érezhetően meglepődtek attól, hogy az ultrák nem adták könnyen magukat és néhány bekapott gumibotütés után visszatámadtak rájuk. Ekkor kerültek elő a kövek, a sörösüvegek, a hanggránátok és néhány görögtűz is, mely meghozta az eredményt: a legagresszívabb, 30-40 fős rendőri egység beszorult a templom mögötti kisutcába és konkrétan elmenekültek a Szervita tér irányába. Eközben az alakulat másik fele pedig gyors visszavonulót fújt az Erzsébet tér felé. A helyszínre egyesével érkező rendőrautók ekkor már bőven kaptak a feléjük zúdított kőzáporból és ezek is gyors menekülőre fogták. A rendőrök kapitulálása után az Erzsébet téren vonult végig a még mindig több száz fős magyar banda, a tér túloldalán pedig egy újabb rendőri egységet futamítottak meg, a hátrahagyott rendőrautókat pedig másodpercek alatt összetörték. A móka gyakorlatilag még sokáig folytatódhatott volna, de ennél a pontnál valamiért megtorpant a társaság és több irányba is szétszakadt. A bő negyed óra múlva a helyszínre érő óriási rendőri erősítés már bizonyára nagy falat lett volna, de sokaknak volt az az érzése, hogy félmunkát végeztek a mienik; tarthatott volna még sokkal tovább is az ütközet, ha sikerült volna újra egyesíteni az erőket és új úticélt találni.

Bár a rendőrökkel való hadakozás kicsit rövidre sikeredett, elmondható, hogy nagyon jó volt a mieink fellépése és harci szelleme. A dolgok oroszlánrészét a fiatalok vitték, akiknek ez lehetett az első komolyabb ütközetük a rendőrséggel szemben. Ez azért jelenthető ki ilyen biztosan, mert évek óta nem volt ilyen tiszta (és főképp eredményes) összecsapás magyar szurkolók és a készenléti rendőrség között. A fiatalok döntő többségénél volt maszk is, ami egy óriási fegyverténynek tekinthető, tekintettel arra, hogy ez azért nem mindig volt így és a maszkok hiánya sokaknak okozott kellemetlen következményeket a múltban.

magyar-roman5

A rendőri egységek helyszínre érkezése után hamar helyre állt a rend a Deák téren, az élet pedig visszaállt a normál kerékvágásba. A magyar ultrák többsége felszívódott a közeli szórakozóhelyeken és kocsmákban és nem tudunk arról, hogy történt e később valamilyen újraegyesülés vagy kisebb oláh fogás. A téren szórakozó döbbent járókelők beszélgetéseiből elkapott szófoszlányok is rendkívül széles skálán mozogtak: a proletár felbüfögéstől (“még el se kezdődött a meccs és már balhéznak”) a jogos kérdéseken át (“a szurkolókkal itt keménykednek, a menekültekkel meg nem mernek csinálni semmit?”) az elismerő megnyilvánulásokig (“láttad hogy futottak a köcsög zsaruk?”) igencsak vegyes volt az utca emberének a véleménye.

Le a kalappal a magyar szurkolók előtt, akik ilyen komoly létszámban összejöttek a meccs előestéjén és megmutatták, hogy ha kell, akkor továbbra is össze tudnak fogni egymással. Külön tisztelet a vidéki táboroknak, akik vették a fáradtságot és felutaztak a fővárosba, hogy ott lehessenek ezen az emlékezetes eseményen, amiről még bizonyára sokáig fogunk beszélni. Bánhatja, aki végül nem jött el vagy lemaradt a mókáról – ritkán látni mostanában fejvesztve menekülő magyar rendőrt.

magyar-roman2

Pénteken reggel már biztosan érkeznek román szurkolók a fővárosba, így érdemes lesz korán kelnie a magyar szurkolóknak. A mérkőzés előtt 17 órától gyülekeznek a szurkolók a Planetáriumnál felállított óriáskivetítőnél, ahol koncertek lesznek a meccs kezdetéig. Mozgalmas nap várható és remélhetőleg a magyar huligánmozgalom legalább ugyanilyen elszántsággal küzd majd a nap folyamán, mint tette azt tegnap este.

HAJRÁ MAGYAROK!

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva