Hiba
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64

Prukner: Berki válságmenedzserlésének nincs hatása – már vannak tartozások

- 2011. március 03. csütörtök, 15:11

Az origo remek sportrovatának interjújában a szakmai igazgató sok mindent tisztáz.

 

- Hogyan hat a játékosaira a csapat körüli bizonytalanság?
- Folyamatosan tájékoztatom õket az eseményekrõl, és amennyi rájuk tartozik, azt tudatom velük. Õszintén viszonyultunk egymáshoz, amikor nyugalom volt a csapat körül, és partnerként kezeljük egymást a mostani, problémás idõszakban is. Éppen ezért bízom abban, hogy ki tudunk tartani a végsõkig.

- A fizetését megkapta mindenki?
- Fogalmazzunk úgy: már van a klubnak tartozása.

- A tavaly távozott vezérigazgató Berki Krisztián visszatérésérõl mit gondol?
- Úgy hallottuk, hogy válságmenedzserként jön vissza, de ennek a megnyilvánulásait még nem látjuk. Egyre több pénzügyi nehézséggel küszködünk, és nem vettük észre, hogy ebben változás történt volna. Bízom a játékosaimban, hogy profik és igazi sportemberek.


- Berki Krisztián azt mondta: azért jött, hogy a játékosok, a személyzet meg tudjon nyugodni, hogy ténylegesen a labdarúgással tudjanak foglalkozni. Ebbõl mennyit érez?
- Pillanatnyilag nem így néz ki a helyzet.

- Berki tájékoztatja a fejleményekrõl az új tulajdonos keresésének ügyében?
- Nem tájékoztat.

- Ez zavarja önt?
- Nem foglalkozom vele, mert ez nem az én feladatom. Nagyon bízunk benne, hogy a Ferencvárosnak lesz megfelelõ új tulajdonosa, és azt is hallottuk, hogy a ferencvárosi anyaegyesület is szeretné átvenni a labdarúgócsapatot.

- Tavaly nyáron ön éppen akkor érkezett az FTC-hez, amikor Berki Krisztián távozott. Volt a két dolognak köze egymáshoz?
- Én úgy tudom nem, de ezt tõle kell megkérdezni. Tudom, mi történt, de nem kívánom kommentálni.

- Az Üllõi úton állítólag tavaly csak ön tudta, hogy Berki Krisztián távozik, miért volt ez akkora titok?
- Ez a tulajdonos döntése volt. A kinevezésem elõtti este felhívtak, és bejelentették, hogy változik a helyzet – nincs ebben semmi szenzáció.

- Megbánta egyszer is, hogy eljött Kaposvárról?
- Ez egyetlen egyszer sem merült fel bennem. Jó volt a közösség és jók voltak a vezetõk Kaposváron, de amióta itt vagyok, úgy érzem, jó közösség alakult ki a Ferencvárosnál is.

- Elégedett lenne, ha év végén is ugyanígy festene az NB I-es tabella, mint most?
- Az õszi szezontól mostanáig negyedikek voltunk, abból, hogy most a második helyen állunk, nem kell semmiféle messzemenõ következtetést levonni. Nincs konkrét célkitûzésünk, a célunk annyi, hogy az õszhöz képest elõrelépjünk.

- Milyen erõs a mostani Fradi kerete a 2004-ben bajnokságot nyert, Gera Zoltán-féle csapathoz képest?
- Akkor még nem voltam itt, de talán nyugalom és rend volt abban az idõben. A kereteket nem lehet összehasonlítani, mert hat-hét év nagyon sok idõ. Az biztos, hogy volt már erõsebb kerete is a Fradinak, de volt a mostaninál lényegesen gyengébb is. Jelenleg tizenhét mezõnyjátékosunk és három kapusunk van, az õszhöz képest tíz embert engedtünk el, és nem igazoltunk senkit. Viszonylag erõs a keret mentálisan, remélem, a csapat át tudja vészelni ezt a mostani idõszakot.

- Hogyan élte meg, hogy nem változott télen a keret?
- Semmiképpen sem negatívan. Adott esetben egy-egy posztra jó lett volna valakit igazolni, ám azt már decemberben is mondtam, hogy nem kell döntõen átalakítani a keretet. Bár erre az ismert körülmények miatt nem is lett volna lehetõségünk.

- Miért tesztelt két – az ön szavaival élve: kiegészítõ embernek megfelelõ – argentin légióst a csapat, ha nem jelenthettek volna komoly erõsítést?
- Két fiatalemberrõl van szó, akik a tulajdonos üzleti kapcsolata révén kerültek hozzánk. Nyilván õket még be kellett volna integrálni a csapatba, illetve a magyar kultúrába, amihez hosszabb idõre lett volna szükség. Két hét állt a rendelkezésre ahhoz, hogy döntsek róluk. Két hét után azt mondtam, mentálisan erõs játékosok, akik az elején, az akklimatizálódás ideje alatt csak kiegészítõ emberek lehettek volna. Mindkettõjüket le is igazoltuk volna, de már nem volt, aki a Fradi részérõl alá tudta volna írni a papírokat.

- Bár õk nem maradtak, nem lett volna logikusabb megtartani a kölcsönadott fiatal magyar játékosokat?
- Azért hoztam azt a döntést, hogy néhány fiatal játékost (Kulcsár Dávid és Nagy Patrik a Vasashoz, Fitos László Szolnokhoz igazolt – a szerk.) kölcsönadunk NB I-es csapatoknak, hogy fejlõdjenek. Nem dobtuk el a magyar nevelésûeket fél évre, hanem kölcsönadtuk õket azért, hogy más csapatban kezdõként futballozzanak, ami által nõni fog az értékük. A két argentin bére egyébként kevesebb lett volna erre a fél évre, mint azoké a magyaroké, akiket kölcsönadtunk.

- Ha az NB I-bõl bárkit leigazolhatna a Fradihoz, hány játékosra lenne szüksége, hogy jövõre bajnok legyen?
- Egy-kettõ, maximum három poszton kellene erõsítenünk, hogy ezt elérjük. De hangsúlyozom, hogy én maximálisan bízom azokban, akik rendelkezésre állnak. Úgy gondolom, hogy idõ kell ahhoz, hogy valaki beépüljön egy csapatba, és ha ez sikerül, az jóval többet jelent annál, mint egy sztárnak kikiáltott játékos érkezése.

- A szurkolók egyik nagy kedvence, Tóth Bence mindkét idei meccsen felpörgette a csapatot, amikor beállt csereként. A szakma állandóan arról beszél, hogy játszatni kellene a magyar fiatalokat, az U20-as vb-n bronzérmet nyert játékosokat. Tóth Bence miért nem kap több lehetõséget?
- Mivel a kritikusok nem tudják a belsõ viszonyokat, azt sem tudhatják, hogy milyen körülmények között dolgoztunk, így nem érzem szerencsésnek ezt általánosságban felvetni, hogy a magyar utánpótláskorú játékosok miért nem játszanak az NB I-ben. Nem csak Bence nem játszik kezdõként, és remélem, senki nem feltételezi, hogy van olyan edzõ, aki az ellensége önmagának, és csak azért ülteti le a fiatal tehetséget a kispadra, mert magyar. Fõleg engem nem érhet ilyen vád, hiszen a Kaposvárral az NB I-be tizenhat saját nevelésû játékossal jutottunk fel, többek között a Szakály testvérek, Balajcza, Rajczi, Máté Péter is a csapat tagja volt. De több olyan fiatal külföldi játékos, akit addig a magyar bajnokságban nem jegyeztek, mint például Nikolic, Alves vagy Vasziljevic, bekerültek az NB I-es körforgásba, és ma a bajnokesélyes Videotonban játszanak.

- És milyen jövõ vár Tóth Bencére?
- Neki is megvolt a maga problémája, talán ezek után megtalálja a helyét a csapatban. A cél, hogy szépen fel legyen építve a karrierje. De tudni kell, hogy egészen más 90 percen keresztül játszani és jó teljesítményt nyújtani, vagy friss emberként, csereként beállni. Õ friss emberként beállt, és jól játszott. Magyarországon, ha valaki belerúg egy egyeneset a labdába, az rögtön celeb lesz, mi, edzõk pedig csak kínlódunk, mert lehet, hogy ez a játékos mentálisan még nincsen felkészítve arra, hogy beépíthetõ legyen a kezdõcsapatba.

- Úgy gondolja, hogy hasonló problémák miatt mellõzhetik a többi U20-as vb-hõst is?
- Dolgozni kell velük mind mentálisan, mind szakmailag. De úgy gondolom, hogy nem csak velük, de az összes többi utánpótláskorú játékosnak is van még hová fejlõdnie.

- A korábbi Fradi-kedvenc Wukovics László szerint öt BL-szintû játékosa van a Fradinak: Marek Heinz, Rósa Denes, Balogh Zoltán, Csizmadia Csaba és Andrezinho. Egyetért?
- Ez egy magánvélemény, tiszteletben tartom, de nem egyezik az enyémmel.

- Ön szerint van BL-szintû játékos az NB I-ben?
- Van az NB I-ben és a Fradiban is, és nem egy, de nem is kettõ.

- Elárulja, hogy kikre gondol?
- A futballban sohasem lehet egyéneket kiragadni, az egyént mindig a csapatban érdemes nézni. Éppen ezért nem sportszerû a sajtó részérõl, amikor egy-egy játékost kiemelnek, mert egy futballista játéka nem különíthetõ el a csapat egészétõl. Az egyén viszi a csapatot, a csapat pedig az egyént.

- Mennyire elégedett a Fradi utánpótlás-nevelésével?
- Át kellett szervezni, mert kaotikus volt. A Fradi utánpótláscsapatait nagyon sok tehetséges játékos elhagyta, mert más futballakadémiák jobb feltételeket kínáltak. Reméljük, a ferencvárosi utánpótlás átszervezésének az eredménye már a tavaszi szezonban érzékelhetõ lesz.

Forrás: origo.hu

Utolsó módosítás 2011. július 28. csütörtök, 12:03

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva