Hiba
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64

Détári: Hajrá, Fradi!

- 2012. szeptember 29. szombat, 05:17

Détári Lajos megtörte a csendet. Amióta augusztusban eljött a Ferencvárostól, nem nyilatkozott. Pihent, átvette a pro licences edzői diplomáját, meccset pedig csak a televízióban nézett. A volt Fradi szakmai igazgató a Népszava kedvéért megtörte az önkéntes nyilatkozatstopot.

- Mit csinál épppen, ha nem vagyok indiszkrét?
- Amit az elmúlt több, mint egy hónapban: pihenek, és tervezek - mondja az egykori világválogatott játékos, Détári Lajos.

- Minket is beavat a tervekbe?
- Nem titok, külföldre készülök, de még mielőtt szenzációt kiáltana, nem edzőnek, hanem tanulmányútra. Két-három napos vendégeskedést tervezek a Hannovernél - Huszti Szabolcs klubjánál -, ugyancsak elmegyek Grazba, a Strumhoz - itt ugyebár Szabics Imre játszik -, és lesz egy tanulmányutam Dortmundban is a Borussiánál.


- Ott honnan jött a kapcsolat?
- Amikor 1987-ben az Eintracht Frankfurtnál játszottam, Jürgen Klopp, a Dortmund mostani trénere a tartalékcsapatban szerepelt. Voltam kint nem is olyan régen Mainzban amikor meglátott, egyből a nyakamba ugrott. Mint kiderült, akkoriban én voltam a nagy példaképe. Szóba került, hogy örömmel fogadnak, így most élek a lehetőséggel.

- A pro licences edzői diplomáját is átvette szeptember elején, tehát akár maradhatna is Dortmundban...
- Ez azért nem ilyen egyszerű.

- Árulja el, az elmúlt alig több, mint egy hónapban megkeresték ajánlatokkal?
- Finom érdeklődések voltak, de nem ugrok bele bármilyen munkába. Az az igazság, hogy a Fradinál töltöt egy év felért vagy öttel. Idegileg sokat kivett belőlem, nem is ártott ez a kis pihenő.

- A Fradi-Haladás Magyar Kupa-meccset látta a tévében?
- Láttam.

- És?
- Ne várja tőlem, hogy véleményt formáljak, egyáltalán nem lenne elegáns. Már csak azért sem, mert nem haraggal jöttem el a Ferencvárostól, a játékosokkal és a vezetőkkel is jó maradt a viszonyom. Drukkolok nekik, remélem, idővel az eredmények is jönnek.

- Látja a hibákat, de inkább hallgat...
- Nem az én dolgom a Fradi szakmai munkájának megítélése. Egyébként nagyon sokat tanultam a Ferencvárosnál, szakmailag érettebb lettem, és már utólag azt is látom, emberi oldalon mit kellett volna másképp csinálnom. Remélem, mindezt kamatoztatni tudom majd egy másik csapatnál.

- Lassan azért hiányzik a mindennapos munka?
- Két hét után már éreztem, hiányzik a ritmus az életemből. Az edzések, a meccsek, a semmihez sem hasonlítható légkör. Igen, hiányzik, és bár tudom, hogy ez nem az apróhirdetés rovat, de nyugodtan leírhatja, bárhová elmegyek dolgozni, ahol bíznak bennem, van cél és a háttér is adott hozzá.

- Akár mondjuk a megye I-be is?
- Ha engem akarnak, miért ne? Egyébként ha már az alacsonyabb osztályt említette, úgy néz ki, játékosként sem hagyom abba, szerepelni fogok a Budapest első osztályában induló Unione csapatában. De még az is lehet, hogy csak a tarcsiban. Negyvenkilenc éves vagyok, nem sértődnék meg rajta...

Husztit dicséri

Huszti Szabolcs Bundesliga-remeklése Détári Lajost sem hagyja hidegen. Főleg, hogy 1988-ban őt választották a német bajnokság legjobb idegenlégiósának. Szerinte Szabolcs jó uton jár ahhoz, hogy elérje a büszke címet.

"Fantasztikus, amit művel, le a kalappal előtte! - mondja Détári. - A magyar válogatottnál dolgoztam vele, így tudom, mentálisan roppant erős játékos, most pedig különösen nagy a bizonyítási vágy benne. Csak becsülni lehet azért is, hogy a Zenitnél lehúzott évek alatt nem hisztizett, leszegett fejjel ment előre, ha játszott, ha nem. Bízom benne, hogy a lendülete az egész szezon során kitart!"


Sal Endre / Népszava

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva