Lelátói körkérdések: Green Monsters

Administrator - 2013. január 30. szerda, 23:34

Megszólal a tábor, 2012...


"Miként értékelitek az FTC tavalyi évét, mennyire volt sikeres?


GM:Az eredmények tekintetében a női kézilabdának köszönhetően a Klub egy viszonylag sikeres évet tudhat maga mögött, ugyanakkor a számunkra legfontosabb labdarúgó szakosztály teljesítménye elmaradt várakozásunktól. Azonban meg kell, hogy jegyezzük, az év vége felé már-már elkezdtük látni a fényt az alagút végén – reméljük nem a szembe jövő vonatot láttuk..


Sikerült újabb fiatalokat toboroznotok, vagy régi arcokat visszacsalogatni a klubhoz, a lelátóra?


GM:Szerencsére sikerült új fiatalokat toboroznunk és bízunk benne, hogy nem lesz ez másként a közeljövőben sem és további olyan minőségi emberekkel gyarapodunk, akik az átlagosnál is többet szeretnének tenni a lelátón a Ferencvárosért. Az elmúlt években végzett munkánkra való, egyfajta pozitív visszajelzésként éljük meg, hogy egyre több fiatal kíván csatlakozni a Green Monsters-hez. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy csoportunkban több meghatározó, aktív régi arc van, visszacsalogatni azonban nem szoktunk senkit, mert akit még érdekelnek a dolgok, időről-időre úgyis visszatér köreinkbe, amikor ideje engedi.


Szerintetek a nézőszám FTC-hez illő, ha nem akkor mi okozza a kevés nézőt?


GM:Bár ez szubjektív, de véleményünk szerint a nézőszám már nagyon régóta nem az „FTC-hez illő”, ugyanakkor az eredményességünket (vagyis inkább eredménytelenségünket) tekintve még mindig a mi táborunk rendelkezik a leghűségesebb szurkolókkal. Azonban - mint tudjuk - a Ferencvárosnak e tekintetben sohasem a többi hazai csapat volt a mérce.

A kevés néző kérdése összetett dolog. Ha kívülről közelítünk, akkor a legelső tényező - köszönhetően az agymosásnak és a degenerált új világrendnek - hogy egyre kevesebb kisgyereket érdekel a sport. Ezután következik a labdarúgás színvonala és a sikertelenség, majd erre rájönnek a jegyárak, szurkolói kártya, valamint a különféle vegzálások. Összefoglalva szar színvonalat kaphat az ember, magas áron, úgy, hogy baszogatják és bűnözőként kezelik. Ezek összessége pont a legtágabb réteget tartja távol a mérkőzésektől, a sima családos embereket, akikkel oly szívesen dobálózik mindenki a médiában. Csak éppen ezek a fogadatlan prókátorok semmit nem tesznek értük.


A klub körüli hangulat (itt nem a lelátóra gondolunk) pozitívan változott, van még Fradi Család?


GM:Klasszikus értelemben biztosan nincsen. Az elmúlt másfél évtizedben fokozatosan annyira eltávolodtunk ettől a fogalomtól és felfogástól, hogy ezt nem kis idő újra felépíteni. Kérdés, hogy egyáltalán valaha lesz e még ilyen.


Miként látjátok a klub és a szurkolók viszonyát, mi a negatívum és mi a pozitívum? Miként lehet ezt a viszonyt javítani? Szerintetek bele kell szólnia a szurkolóknak a klub döntéseibe, vagy sem, és ha igen, akkor ez mennyire valósul meg most? Egyáltalán kell a kapcsolat a klubbal?


GM:A klub és a szurkolók viszonya egyértelműen javult a közelmúltban. Pozitívum például, hogy az ankétok emberi időpontban vannak, valamint az is, hogy a szervezett csoportok lehetőséget kapnak, hogy találkozzanak időközönként a vezetőséggel. Negatívumként említhető például, hogy még mindig sok a meg nem valósult ígéret.

Ha általánosságban nézzük, közvetlenül egy klub döntéseibe nyilván nem szólhat bele a szurkoló, de ha az adott vezetőség hosszútávon tervez, akkor kötelessége meghallgatni a szurkolók véleményét és igényeit, ezután pedig kötelessége ezek figyelembe vételével meghoznia a döntéseit. A probléma a szurkolók és egy klub között mindig akkor kezdődik, mikor a kifogásokra válaszul a klubvezetés közli, hogy a „szurkoló dolga, hogy szurkoljon!”. Ez olyan, mintha a rohadt gyümölcs miatt visszatérő vásárló azt a választ kapná reklamációjára a zöldségestől, hogy „az a dolgod, hogy edd meg!”.

Kapcsolat mindaddig kell a klubbal, amíg a klub értékrendje és cselekedetei nem térnek el oly mértékben a mi elképzeléseinktől, hogy az már számunkra vállalhatatlan.


Mi a véleményetek a szurkolói kártyáról?


GM:Jelenlegi formájában teljesen felesleges. Se több, se kevesebb balhé nincs, valós kedvezmények továbbra sem párosulnak hozzá, más csapatoknál továbbra sincs bevezetve. Azon lehet vitatkozni, hogy mennyi szurkolót vesztünk ezáltal, de egy biztos: többen nem leszünk tőle, csak kevesebben. Így azontúl, hogy felesleges, káros is.


Mi a véleményetek a belépők áráról?


GM:A kapu mögött lehetne sokkal olcsóbb, a bérletárak azonban viszonylag kedvezőbbek.


Mi a véleményetek a zöld-fehértől eltérő mezről?


GM:Hagyományainkat figyelembe véve, klubunknak mindenáron törekednie kell arra, hogy amikor csak lehet, csapatunk zöld-fehér, vagy zöld, esetleg fehér mezben lépjen pályára. A mostani mezünk gyártójának üzletpolitikája jól ismert, véleményünk szerint rég márkát kellett volna váltani és keresni egy olyan céget, aki nem csak a Barcelona meg az Arsenal részére hajlandó évről évre egyedi mezt tervezni.


Mi a véleményetek arról,hogy egy új stadion építenek nekünk, de cserében a területünk jó nagy részét elveszítjük?


GM:Építenek új stadiont?


Hogyan értékelitek a lelátói életet, milyen volt 2012ben? Mit gondoltok más csoportokról, hogyan látjátok a szurkolók mentalitását, öltözködését?


GM:A hazai lelátói élet legalább olyan mélységbe került, mint a labdarúgás. Sőt, ez a színvonal még ennyi aktivitást se érdemelne. Ugyanakkor táborunk még mindig kiemelkedik a hazai közegből, bár ez nem nehéz, mivel rajtunk kívül maximum 2-3 helyen zajlik olyan tevékenység, ami említésre méltó.

Más táborok csoportjaival továbbra sem foglalkozunk, az öltözködésnek pedig semmi köze a mentalitáshoz. Mindenki öltözködjön úgy, ahogyan jól érzi magát, egy kockás sapka sem véd meg az utcán, max 100 méterről kiszúrnak benne.


Milyen terveitek vannak 2013-ban, miként akartok javítani a lelátói életen?


GM:Több konkrét tervünk, új projektünk van, igyekszünk majd gyakorlatban prezentálni azokat.


Mi a véleményetek a stadionon kívüli "életről"? Ustawka, huligán akciók vagy éppen közös bulik terén milyen volt 2012?


GM:Ustawka terén a Ferencváros számára igen termékeny és sikeres év volt, melyből csoportunk is igyekezett bőven kivenni a részét. Az ustawkat és az utcát egyaránt preferaljuk, de az utcára egyre kevesebb a lehetőség, ustawkat pedig az ellenfél hiánya nehezíti.


Rendőrség, rendezőség, igazságszolgáltatás? Változott valami ezen a téren?


GM:Rendőrség: még rosszabb, még szurkolóellenesebb, de pont erre számítottunk, éltünk már 1998 és 2002 között.

Rendezőség: hazai meccseken nincs problémánk, idegenben néhol még mindig sok a provokáció.

Igazságszolgáltatás: undorító, nincsenek jogaink, komolyabb büntetéseket szabnak ki ránk, mint a bűnözőkre. Működik a kettős mérce - a mi kárunkra. Szóval az igazságszolgáltatás gyakorlatilag igazságtalan.


Szerintetek lesz egységes Fradi Tábor? Szükség van erre, és ha igen miként lehet ezt létrehozni, főleg úgy,hogy a mindenkori hatalom a megosztásra törekszik?


GM:A Ferencváros összes aktív csoportjával jó, vagy semleges a viszonyunk, a klasszikus értelemben vett kapu mögötti „tábor” pedig teljesen egységes. Viták mindig voltak és mindig lesznek, teljes egység sose volt és sose lesz. Nem kívánunk most az interneten egy újabb értelmetlen frontot nyitni a holtszezonban.


Mi a véleményetek a FradiMob-ról?


GM:A FradiMob egy tőlünk független szurkolói weboldal, amely a saját nevében a saját véleményét közli."


(Folyt.köv.)


Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére