Sváb: "Imádok a Fradiban játszani, és nincs tervben külföldi szerződés"

FradiMob - 2013. április 03. szerda, 11:04

Interjú Sváb Dániellel.

A Ferencvárosnál az elmúlt hetekben egymást követték az olyan események, amelyek hatalmas emóciókat szabadítottak fel a szurkolókban, játékosokban, vezetőkben és a nagy elődökben egyaránt. A zöld-fehérek szurkolóinak – új stadion ide, költözés oda – mindig a csapat szereplése az első és a legfontosabb. Új korszak kezdődik a klub életében, az IX. kerületiek szimpatizánsai remélik, ez az időszak sikerekben gazdag lesz.

Ez pedig elképzelhetetlen Fradi-szívű labdarúgók nélkül, akik képesek felszántani a pályát is a Ferencvárosért. Kétség sem férhet hozzá, hogy az egyik ilyen focista a jelenlegi keretben az a Sváb Dániel, aki az egyik legtöbbet fejlődő játékos Ricardo Moniz érkezése óta. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy kiszorította a kezdőcsapatból azt a német Philipp Böniget, aki 140 Bundesliga mérkőzéssel a háta mögött érkezett meg az Üllői útra. Honlapunk kérdezte a 22 esztendős ferencvárosi balhátvédet.

- Hogy élted meg az elmúlt heteket: búcsúmeccs, az Albert-stadion bontása, költözés?

- Rengeteg érzelem kavargott bennem, bár kettős érzések voltak ezek, hiszen egy korszak lezárult, viszont egy nagyon érdekes, és remélem, eredményes korszak veszi kezdetét. Sosem felejtem el ezt a stadiont a több millió emberrel együtt. Azt hiszem, egy korszak méltó lezárása volt a búcsúmeccs. A költözés pedig, hála a sok embernek, akik körülöttünk dolgoznak, problémamentesen zajlik.

- Milyen érzés volt a „Szentély” helyett a Puskás-stadionban pályára lépni hazai meccsen?

- A Puskás-stadionban az ember igazi futballistának érezheti magát. Ehhez hozzátéve a szurkolóink fanatizmusát, nyugat-európai futballhangulatot teremtettek, teremtettünk.

- Mennyire befolyásolhatja az esélyeiteket, hogy másfél évig albérletben kell pályára lépnie a Fradinak?

- Nem hiszem, hogy a teljesítményükre ez befolyással lenne, legalábbis negatív irányban semmiféleképpen sem.

- Növelheti a Ferencváros presztízsét, hogy ultramodern stadionja lesz?

- A Ferencváros presztízsét nem lehet ennél magasabbra emelni, úgy érzem, a klub a történelmével és céljaival együtt megérdemel egy ilyen létesítményt.

- Te vagy az egyik legtöbbet fejlődő játékos Ricardo Moniz érkezése óta. Ez minek köszönhető?

- Sokat hallottam ezt a pozitív kritikát, és részben egyet is értek vele. Szeretek dolgozni, szeretem a kihívásokat és a Mester ezek elé állított keményen. A munka idővel beérik, és örülök neki, hogy most jön ki igazán. De még mindig messze vagyok a céljaimtól, és tudom, hogy Ricardo Moniz segít elérni őket. Mindent meg is fogok tenni értük.

- Nem mellesleg sikerült kiszorítanod a kezdőcsapatból Philipp Böniget, akinek 140 Bundesliga találkozója van…

- A foci ilyen, helyzeti előnybe kerültem, és éltem a lehetőséggel. De úgy gondolom, ilyenkor kell még sokkal jobban koncentrálni.

- Mennyiben mások Moniz mester edzései, mint például az előző edzőidé, hogy a segítségével ennyit sikerült előre lépned?

- Ő egy olyan edző, aki mindig a sarkunkban van, és minden egyes másodpercben megköveteli a maximális koncentrációt. Valamint kitolja a fizikai határainkat, ami azért jó, mert így a meccsen olyan önbizalommal léphetünk pályára, hogy akár százhúsz percet is végig tudjunk robogni.

- Ricardo Moniz az egyik nyilatkozatában azt mondta, hogy Sváb Dániel minden edző álma.  Ehhez mit szólsz?

- Örülök, hogy ez a véleménye, hiszen ő rengeteg nyugat-európai játékost ismer, de a pozitív kritikát is ugyanúgy a helyükön kell kezelni, mint a negatívakat. Felelősséggel tartozol, ilyenkor kell még jobban és még többet dolgozni.

- Nagyon megy a szekere a csapatnak is. Mire lehet képes a Ferencváros az idén a végelszámolásnál?

- Mindenféleképpen a dobogó a célunk. Szerintem meg is lesz.

- Oszlopos tagja voltál az utóbbi időben az U21-es nemzeti csapatnak is. Mikor érkezhet el az idő, amikor bemutatkozhatsz a felnőtt válogatottban?

- Nagyon remélem, hogy egyszer majd a mindenkori szövetségi kapitány is felfigyel a teljesítményemre, és meghívót kapok. Itthon a Fradiban és a válogatottban játszani egyszerre... Gyerekkori álmaim válnának valóra! Ehhez persze olyan teljesítményt is kell produkálnom.

- A Ferencváros szurkolóinak fontos, hogy magyar és Fradi-érzelmű játékosok legyenek a csapatban. Te ilyen vagy, de kérdés, hogy gondolkozol-e külföldi szerződésben, vagy hosszú távon a zöld-fehér színekben képzeled el a jövődet?

- Imádok a Fradiban játszani, és nincs tervben külföldi szerződés. De ha olyan ajánlatot kapnék, ami a klub számára és a karrierem szempontjából is előnyös, abban az esetben elgondolkoznék.

(Hegedűs Gábor - nb1.hu)

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva