Csányi:Törekedni kell a kompromisszumra.

FradiMob - 2017. február 14. kedd, 16:37

A beléptetési rendszer bevezetése túl szigorúra sikerült, sajnos emiatt veszítettünk el szurkolókat...Az MLSZ elnökével, Csányi Sándorral készített egy hosszabb interjút a Nemzeti Sport Online. Ebből emeltünk ki egy a Ferencvárost, és a vénaszkennert illetve szurkolókat érintő válaszokat.

Meg kell jegyeznünk, hogy ha valóban akarná az MLSZ vagy Csányi,akkor ugyanolyan feltételekhez köthetné a beléptetést a bajnokságban induló minden magyar klubnál, azaz vagy mindenhol lenne szkenner vagy sehol. ( A versenykiírásban,biztonsági előírásokban stb rengeteg olyan előírás van,ami kötelező jellegű minden induló számára.)

A bővebb interjú itt olvasható.


Az elnöki interjúkban évek óta visszatérő elem, hogy a sok pozitívum mellett tartós probléma a magyar bajnoki mérkőzések alacsony nézőszáma. Az MLSZ kétezertízes terveiben egészen más szerepelt. Hogy látja azóta az okokat, milyenek a kilátások a jövőre?
Igen, itt a legnagyobb a lemaradásunk a terveinkhez képest. Az okokat folyamatosan kutatjuk, és nem könnyű egyértelmű válaszokat adni. Vannak klubok, amelyek nagyszerű marketingtevékenységet folytatnak, mégsem jönnek a szurkolók, mások nem fordítanak nagy figyelmet erre, az átlagnézőszámuk mégis a jobbak között van. A játék minősége és a siker a legfontosabb tényező, de itt sem mindig közvetlen az összefüggés. Bízunk benne, és erre stratégiát is kidolgozunk, hogy ha elkészülnek az új stadionok, mindenütt befejeződik a rekonstrukció, és hazatérhetnek a klubok meg a szurkolók a megújult, korszerű pályákra, elindulhat a nézőszám növekedése. Azért is várom ezt, mert kimondottan jó mérkőzéseket is lehet látni a magyar bajnokságban.

Ha a nézőtéri erőszak, rasszizmus visszaszorulását nézzük, sikeres volt a beléptetés, a jegyvásárlás szigorítása, amely azonban rengeteg buktatóval jár, és klubonként nem is egységes, sokan a nézők elriasztását látják a szigorításokban. Nem kellene megkönnyíteni a bejutást a pályákra? Örülni, ha valaki még egyáltalán meccsre akar menni, s nem megnehezíteni a dolgát?
A személyi azonosítást a sporttörvény írja elő a sporteseményeken. A válogatott mérkőzéseken is kötelező, mégis megtelik a stadion. Az viszont igaz, hogy a klubok a szigorúságot tekintve eltérhetnek a kötelező minimumtól, különbözők a megoldások, az egyesületek gyakorlatán is változtatni kell. Nagyon fontos, hogy meccsnapon is kényelmesen lehessen jegyet venni. A női, ifjúsági, illetve a kockázatmentes felnőtt profi mérkőzéseken az azonosítástól is eltekintenék. A szurkolókkal is törekedni kell a kompromisszumra, mert rengeteget tehetnek hozzá egy csapat teljesítményéhez, nagy részük lehet a sikerben.

Ezzel talán a Fradinak üzen? A legélesebben nyilván a Ferencváros esetében vetődik fel ez a kérdés a szurkolók makacs távolmaradása és az úgynevezett vénaszkenner miatt. De ha már itt tartunk, mi a véleménye a Ferencváros edzőjének, vezetőinek a játékvezetőket, az MLSZ működését érintő kritikáiról?
Senki sem gondolja, hogy a játékvezető munkáját nem lehet kritizálni, de a pályán, meccs közben a játékosnak és az edzőnek be kell tartania a szabályokat, vagy ha megszegi őket, viselnie kell a következményeket. Másrészt nem az a probléma, hogy kritika érte a játékvezető munkáját, hanem hogy elhangzott, „valakik" eldöntötték, hogy a Ferencváros nem lehet bajnok. Vagyis bűncselekménnyel vádoltak meg „valakiket". Ha bűncselekményt feltételeznek, tegyenek feljelentést! De így nem lehet tudni, hogy a játékvezetőkre, a játékvezetői bizottságra, az MLSZ elnökségére vagy kire vonatkozik ez a kijelentés, ha lehetne tudni, akkor hamis vád miatt mi kezdeményeznénk büntetőeljárást. Ezért úgy gondolom, hogy gyáva dolog az efféle, nem konkrét vád megfogalmazása, arra viszont sajnos alkalmas, hogy lejárassa az egész magyar labdarúgást, megkérdőjelezze a bajnokság tisztaságát. A bajnokságét, amelyet legutóbb éppen a Ferencváros nyert meg, tehát nemcsak a vetélytársak erőfeszítéseit, eredményeit értékeli le egy-egy ilyen ferencvárosi vezetői nyilatkozat, hanem a saját bajnoki címét is. Ráadásul régi tapasztalat, hogy a játékvezető bírálata általában a saját felelősségről és hibákról próbálja elterelni a figyelmet.

Javaslatokat is megfogalmazott a Ferencváros. Szeretnének például „leiratkozni" Kassai Viktorról.
Az MLSZ minden jobbító szándékú javaslatot örömmel vesz és megfontol, ami a sportág szereplőitől, a kluboktól, a szurkolóktól érkezik. Az UEFA játékvezetői konvenciója viszont, amelynek a szabályait magunkra nézve kötelezőnek ismertük el, ilyen megoldást nem tesz lehetővé, s ez nem is lenne helyes, hiszen ha egy játékvezető valós okot adna arra, hogy egy csapat bojkottálja őt, nem egy, hanem az összes klubtól távol kellene őt tartani.

Ha három döntést kellene kiemelnie majd' hétéves elnöki tevékenységéből, amelyekre a legbüszkébb és hármat, amelyeket később megbánt, melyek lennének ezek?

...És amit megbántam? A beléptetési rendszer bevezetése túl szigorúra sikerült, sajnos emiatt veszítettünk el szurkolókat. Másutt viszont talán éppen az volt a hiba, hogy túl óvatosak voltunk, a külföldiekkel szemben a fiatal magyar játékosok beépítésére vonatkozó szabályokat előbb is bevezethettük volna, s esetleg a szakmai megújulást is segíthették volna gyorsabb és radikálisabb döntések.

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva