Kubatov: A Fradi szurkolótáborát a világ legjobbjának tartom.

FB - 2017. május 05. péntek, 09:58

Csak ne lépjék át a határokat, tartsanak rendet a stadionon belül, vállaljanak felelősséget a tetteikért...
„- A Kubatovot ismered?

- Személyesen nem, de már hallottam róla. Miért?

- Mert ő a legokosabb közülünk!”

Ez, a Hypós Ferivel a kilencvenes évek közepén a kaszásdűlői lakótelepen folytatott beszélgetés visszhangzott a fejemben akkor, amikor a megbeszélt találkozóra mentem Kubatov Gáborhoz, az FTC elnökéhez. Kubatovot támadják az ultrák, pártjának a politikai ellenfelei, azok viszont, akik az intézkedéseiben és a pártjában hisznek, felnéznek rá.

Kezdődik így az NB1.hu exkluzív beszélgetése Kubatov Gáborral. Azt folytatódik így:

Miért nem mondott még le?

Az elnök visszakérdez. - Miért, melyik Fradi elnököt szerették?

Majd olvashatunk a piaristákról, a köszönésről és a rendről. És a szurkolókról:

.....Nálunk szép a rend, nagy a tisztaság, ez a kép is hozzájárul ahhoz, hogy majd ilyen otthonokat szeretnének maguknak a kicsik. És persze vannak drukkerek, akik támadnak minket a nézőszám miatt. De azért azt ne felejtsük el, amikor kétezer-négyben bajnokok lettünk, hatezer-hatszáz volt a nézőszám. Tavaly, tavalyelőtt jócskán fölötte voltunk ennek a számnak, idén is elérjük, dacára a gyengébb szereplésnek. Pedig 2004-ben nem volt vénaszkenner sem. Mikor idekerültem, elsőként azt mondtam, hogy rend lesz. Rend lett. Mostanában nincsenek olyan cikkek, hogy a Fradi nem fizetett ki játékosokat. Gazdaságilag is rendnek kell lennie, és persze a lelátón is rendnek kell lennie. Nem vagyok finnyás, külvárosban nőttem fel, nem vagyok budai úri gyerek, de ami sok esetben a lelátón történt, az nem elfogadható. Változik a világ. Amikor ott álltam a lelátón, nem volt egyetlen elnök sem, aki azt merte volna mondani, vagy azt mondta volna, figyeljetek, skacok, ez így nem megy. És senki nem értette, mekkora kárt okozunk a nemzetközi porondon. Most is kardélen táncolunk a női kézilabdában a nézőtéren történtek miatt, hogy az európai szövetség megbüntet-e minket, vagy nem. Csomó jogtalan támadást visszavertünk, a románok svéd edzője elnézést kért, mert a Ferencváros nem rasszista. Jó néhány éve beszéltem a Norwich egyik tulajdonosával, Budapesten volt, elhívott vacsorázni.

Azt mondta, rendet tettek a stadionban és ilyen fájdalmas dolgot még sosem csinált, mert barátai rekedtek ki. Be kell látni, hogy a klub legfontosabb.

A Fradi szurkolótáborát a világ legjobbjának tartom. Csak ne lépjék át a határokat, tartsanak rendet a stadionon belül, vállaljanak felelősséget a tetteikért. Jó lenne, ha a vezetőik kiközösítenék azokat, akik hülyék. Ebben partnerek is lennénk. De nem csinálták meg éveken keresztül, ezért kénytelenek vagyunk ezt a feladatot átvállalni. Az egész konfliktusnak ez az egyetlen oka. Sajnálom, hogy kinn maradnak, kimaradnak a bajnoki ünneplésből, az Újpest elleni kupadöntőről. Ezért mind-mind nagy-nagy kár.

Mikor jött el az a pillanat, amikor a Ferencváros vezetősége úgy gondolta, átlépték a fanatikusok a határt?

- Már előtte is beszéltünk a szurkolói csoportok vezetőivel, viszonylag nagy rendszerességgel találkoztam velük. Ricardo Moniz, volt vezetőedzőnk szakmai beszámolót is tartott nekik, a stadionnak a tervrajzait egyeztettem velük, ezeket még meg is változtattuk az ő kéréseiknek megfelelően, véleményem szerint, tök jól megcsináltuk. Ezek a beszélgetések ezekkel a srácokkal nekem is sokat jelentettek. Egész normális kapcsolat volt közöttünk, de a Csatáry-molinó az olyan dolog volt, amit nem lehet megmagyarázni. Annyit kellett volna, hogy figyelj, elnök úr, hülyék voltunk, itt az a tíz ember, aki csinálta, kinyomjuk őket magunk közül, bocsánat.

De helyette olyan magyarázkodások és vádak jöttek, hogy a klub ezt megengedte... De kérem, van egy molinórend, nem is lehetett volna ilyet bevinni. Amikor kértem, hogy adják ki azt a tíz embert, aki ezt elkövette, alkottak egy háromezer-hétszáz fős Facebook-csoportot, hogy mi voltunk mind a háromezer-hétszázan. Ezt nem tudom hová tenni. Direkt kértük őket, nehogy valami félreérthető megjegyzés legyen az egész meccsen. A szponzorok, semmilyen irányultságú szélsőséget nem viselnek el? - Nem csak a szélsőségeket, de még a botrányt sem. Gondoljon bele, te vagy egy nagy telefontársaság vagy egy biztosítótársaság elnöke, a céged neve rajta van a mezen. Egy drukker ott verekszik az utcán abban a dresszben, amin szerepelsz. Ez aligha tesz jót a brandednek. Benne is van minden komoly szerződésben, hogy rasszizmusnál, kirekesztésnél és botrányoknál azonnal fölbonthatóak. Pillanat alatt térdre kényszeríthető a Ferencváros. Szeretném velük megértetni, hogy nem lehet Csatáry László-molinót kitenni a stadionban. Ez egy szabad ország, szabad tüntetni. Ha ő Csatáry László mellett vagy ellen szeretne tüntetni, menjen ki valamilyen térre és csináljon egyet pro vagy kontra. De, hogy jön ide a Ferencváros? Miért rángatnak minket ebbe bele? Miért hozzák kellemetlen helyzetbe azokat, akik mást gondolnak a világról? Egy támogató nem nézheti, ki miben hisz, mit gondol a világról, az ő cégének a legszélesebb rétegket ki kell szolgálnia. Ha megnézzük, az elmúlt hat évben rengeteg díjat, trófeát és címet nyertünk.

Szerintem jól irányítjuk a klubot. De soha, de soha nem lehetünk elégedettek. Infrastrukturálisan is fejlődünk, mindig vannak újítások. A távolmaradó fanatikusokat is kiszolgálnánk, de az előbb említett határokat nem léphetik át. Véleményem szerint egyébként az MLSZ-szel is meg lehet arról egyezni, hogy miket mondhatnak a szurkolók a meccseken és miket nem. Az, hogy hülye, hogy szar, a köznyelv már sajnos úgy kezeli, ahogy kezeli. Legnagyobb sajnálatomra a közbeszéd részei lettek. Ezek határon belül vannak, tudomásul kell venni, ha azt mondják, „Szar Ferencváros!”, „Mocskos, Lilák!”. Ennél súlyosabb dolgokat viszont nem szabad elfogadni. Nem lehet kirekesztés, nem lehet rasszizmus, nem lehet obszcenitás, nem lehet durva trágárság.

Akit érdekel az egész beszélgetés, az itt olvashatja.


Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére