Hiba
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64

Három közte

- 2011. október 24. hétfő, 12:27

Sinkovics Gábor jegyzete


Döme az ég felé néz. Keze ökölbe szorul, az arcán földöntúli boldogság. A közönség tombol, Zoran Szpisljak a földet bámulja. Már kettővel vezet a Fradi az Újpest ellen. Az élet visszatért az Üllői útra. Az '56-os forradalom évfordulójának előestéjén ünnepi hangulat az Albert-stadionban. Zsúfolt lelátók, szektornyi transzparensek.
Igazi társadalmi esemény.
Tetszik, nem tetszik, a Fradi - Újpest az év egyik fontos programja, várva vár eseménye. S ez még akkor is igaz, ha nemcsak a csapatok, de a rendőrség is készül, korábban lovasrohammal, kardlapozással - most az újpestiek metróba zárásával, előállításokkal.
Pedig a játékosok meg sem érdemlik a felfokozott érdeklődést.
Szürke labdarúgók zöldben és lilában.
Nincsenek igazi egyéniségek, példaképek, közönségkedvencnek sem az egyik, sem a másik oldalon. De a szurkolót ez sem érdekli, ha kétszer tizenegy nyugdíjas kocog ki zöld és lila nájloningben, mamuszban, reklámszatyorral a kezében, a két Tábor akkor is űzi-hajtja őket a győzelemig. De nem volt ez mindig így, sőt az a furcsa, hogy most így van - hogy a Ferencváros és az Újpest immár kiesési rangadót játszik.
Érdekesség, a három nullás végeredmény ritkán fordul elő az ősi riválisok csatáiban. Az Újpest kétszer győzött ekkora különbséggel az Albert-stadionban, egyszer még 1980-ban 32 000 néző előtt, amikor 1956 után először játszott a Fradi-szentélyben a két csapat. Aztán '94-ben, amikor a már lila Wukovics László kétszer mattolta Szeiler Józsefet. A ferencvárosiak is emlékezhetnek hasonló diadalra: 1993-ban Gregor József, aki foglalkozását tekintve nem operaénekes, hanem jobbszélső volt, kettőt rúgott, a technikás Vanicsek Zoltán toldotta meg eggyel, így lett közte három. És volt egy legendás három nullás Fradi siker, még '67-ben, mikor az év meccsét játszotta a két csapat hetvenezer néző előtt a Népstadionban és azon a derbin Albert Flórián, a Császár, tőle szokatlanul, tizennyolc méterről bombázott Szentmihályi hálójába.
Akkor is dalolt, felállva tapsolt a publikum.
Csakúgy, mint most, hosszú-hosszú idő után az Üllői úton.
Détári Lajos már megtette, amiért szerződtették: igazi ajándékkal szolgált a meggyötört Fradi-tábornak.

(Nemzeti Sport)

Utolsó módosítás 2012. szeptember 18. kedd, 10:25

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva