Hiba
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64

A Dózsa vagy a börtön! A Fradiból a lilákhoz! Deák Ferencre emlékezünk

- 2012. január 24. kedd, 08:42

Január 16-án volt 90 éve, hogy megszületett Deák Ferenc, minden idők egyik legnagyobb magyar csatára. Régi csibészek című sorozatunkban rá emlékezünk.

Deák Ferenc szegény családból származott, már igen fiatalon munkába állt, hat testvérét és szüleit azzal segítette, hogy pékinasként vállalt munkát. Na és azzal, hogy rúgta a bőrt. Ifjúként a Szentlőrinci AC-ben bontogatta szárnyait, de 14 évesen úgy tűnt, búcsút int a zöld gyepnek. Deákot úgy fejbe találta egy labda, hogy elvesztette eszméletét, szülei pedig kiadták a parancsot: vége a futballnak!  A tehetséges Deák azonban nem kallódott el, ez azonban egy véletlennek volt köszönhető. Egy tehetségkutatón tűnt fel Berkessy Elemérnek, a Fradi egykori játékosának, hogy a kapu mögött álló fiatal elemi erővel, és pontosan lövi vissza a labdákat. Berkessy aztán meggyőzte a szülőket is, így Deàk a Szentlőrincben kezdte el rúgni a labdát. Nem is akárhogyan, első bajnokiján egy NBIII-as meccsen hat gólt szerzett, majd az NBII-ben már 108 góllal zárt.

Az első osztályban 1945-ben debütált a SZAC színeiben, 66 góllal. Ez azóta is magyar és Európa-rekord. A Bamba becenevet is itt kapta, társai szerint nagyokat bambult a kezdőkörben, igaz, amikor megindult, nem lehetett megállítani…

A nagy váltás 1947 nyarán jött el. Deákot a Fradi csábította, de sokáig úgy tűnt, nemcsak Sándor Károlyról, az ifjú szélsőről,  hanem Deákról is lemarad a klub.
- Deákról úgy látszik lemondunk, nagyon drága nekünk. Ezért a pénzért inkább fiatalokat veszünk – mondta Opata Zoltán, a Fradi egyik elöljárója 1947 júliusában.

A SZAC aztán kijelentette, ha két labdarúgót leigazol a Fradi a csapatnak, akkor elengedik Deákot. A III. kerületi Horváthot meg is szerezte a SZAC-nak a klub, de aztán nem engedték el a játékost a lőrinciekhez. 1947 augusztusában vègül nagy üzletet kötött a Fradi, egy Nefelejcs utcai, kétemeletes házért elcsábította Deákot, a SZAC két játékost kapott.

A népszerű Bamba első bajnoki meccsén, a Győr ellen nem ment a csapatnak, a zöldek kikaptak.
- Pocsékul játszottunk, azt hiszem, lelki bajok vannak – mondta Deák A Sport című lapnak. – Szeretettel fogadtak itt. Úgy érzem, ha kis csapatban gólkirály lehettem, akkor itt még több esélyem van.

Deák aztán első hazai meccsén a Fradiban éppen a SZAC ellen lépett pályára.
- Egy kis vérmérgezést kaptam, marhavágás közben. Egyszer már ért hasonló baleset, akkor jó kabala volt, remélem most is szerencsét hoz – mondta a meccs előtt a játékos.

Szerencsét hozott, Deák gólokkal bizonyított első hazai Fradi-meccsén, bírálói azonban nem csendesedtek. A nagy tekintélyű Guttmann Béla kijelentette: Deák nem tudja majd azt nyújtani a Fradiban, amit a SZAC-ban. Sőt az Újpestben és az MTK-ban sem tudná.

Ebben azonban tévedett Guttmann. 1948-49-ben a Fradi bajnok lett, Deák elképesztő sorozattal 59 gólt rúgott. Képességeire külföldön is felfigyeltek, a Torino 150 ezer dollárért vitte volna, nem ment. Az elutasítással gyakorlatilag az életét mentette meg, a torinói csapatot szállító gép egy évvel később lezuhant…

A Dózsa „hívását” azonban már nem utasíthatta el. Deákot két marcona ember figyelmeztette, ne dúdolja a Fradi-indulóját. Mivel nem tett eleget a kérésnek, sőt meg is püfölte a belügyeseket a hatalom kiadta a parancsot: Vagy a Dózsa, vagy a börtön. Így lett a liláké Deák.

Itt már szerényebben termelt, 77 bajnokiján 53 gólt szerzett.  A sors kegyetlensége, hogy mindössze hússzor szerepelt a válogatottban. Az mlsz.hu azt közölte:  a korabeli híresztelések szerint ezen a téren csak azért nem vitte többre, mert Sebes Gusztáv politikailag megbízhatatlannak tartotta, a nemzeti együttes edzőjét az sem győzte meg, hogy Deák 29 góllal hálálta meg a ritka bizalmat. Minden idők egyik legjobb magyar csatàra a napokban ünnepelte 90.születesnapjat...

(samsungsport)

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva