NB I-es futballklub is elbukhat a licencvizsgán

B Zs - 2012. május 14. hétfő, 10:23

 

Többen számíthatnak arra, hogy nem kapják meg.

 

Két-három labdarúgó élcsapat is számíthat arra, hogy nem kapja meg az indulási licencet a 2012/13-as bajnokságra. Egyelőre kevesebben teljesítették a pénzügyi feltételeket, mint tavaly, idén sajnos jelentősebb anyagi gondok várhatók - mondta Varjú Tamás, az MLSZ Elsőfokú Licencadó Bizottságának elnöke a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában, jelezve: szerdán döntenek a klubok indulási jogáról.

„Ötvenöt jelentkezést adtak be 2013-ra az NB I-es, NB II-es csapatok. A licencbizottság nem szankcionálhat: vagy megadja az indulási engedélyt vagy megtagadja, illetve menet közben visszavonhatja. Nagyon reméljük, kevés esetben lesz gond a licencekkel, de az előzetes vizsgálódásaink alapján belecsúszhat ebbe néhány csapat. Két-három jelenlegi vagy volt NB I-es csapatnál komoly problémákat okozhat a 2013-as licenc beszerzése. Idén sajnos számítani lehet a licenc megtagadására. A gazdasági helyzet nem javul a tavalyihoz képest, a csapatoknál a pénzügyi problémák jelentősebbek lesznek” - jelezte a bizottság vezetője.

„Öt kritériumcsoportot vizsgálunk, ezek közül a pénzügyi a legfontosabb és abból is van a legtöbb probléma Magyarországon. A kluboknak bizonyítaniuk kell, hogy képesek végigjátszani, finanszírozni az egész bajnokságot. Objektív feltételrendszerben, a beadott papírokból dolgozunk, persze jogunk van B-terveket is kérni, rákérdezni szerződésekre, ha nem érezzük biztosnak a dokumentumokat” - tette hozzá.

A bizottság elnöke munkájukról elmondta: „a bizottság tagjai nem vizsgálódnak a helyszíneken, a stadionokban, ebben változás történt tavalyhoz képest. Az infrastrukturális kritériumok külön rendszerbe kerültek, a pályákat mostantól külön szakértők vizsgálják, akik csatolják nekünk a szakvéleményeket. Ugyanakkor a pályák állapotát meccsenként bírálja el a versenybizottság.”

„Ez egy speciális bizottság az MLSZ-en belül, hisz a szövetség elnöksége nevezi ki a tagjait, de elszámolással gyakorlatilag az UEFA-nak tartozunk, annyira szigorú rendszerben történik az európai licencadás. A határozataink ellen csakis az UEFA hivatalos szervéhez lehet fordulni, volt már ilyen a Gyirmót esetében, de nekünk adtak igazat a kizárást illetően. Egyébként a praxisom alatt a másodfokú licencadó bizottság még sosem bírálta felül az elsőfok határozatait” - fogalmazott.

Varjú Tamás hozzátette: „az UEFA minden év augusztus-szeptemberében egy nagyon komoly ellenőrzést folytat le, akkor a tagországokban az utolsó papírig átvizsgálják a klublicenc-adás teljes rendszerét. Ha egy szövetség ezen megfelel, az UEFA jelentős összeggel támogatja a licencadási tevékenységet. Mi eddig mindig kaptunk, míg például Romániát és Bulgáriát már nagyon komolyan megbüntették.”

 

Utolsó módosítás 2012. május 14. hétfő, 11:21

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva