Hiba
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64

Az MLSZ elnöke a füstbombák ügyét is képviseli majd

- 2013. január 18. péntek, 09:34

"Nem érzek késztetést, hogy szurkoljak Bánk bánnak Gertrudis ellen!"

Mindig élénk érdeklődés övezi a Magyar Labdarúgás Fórumán azokat a szekcióüléseket, amikor a szurkolói társadalomról szóló előadások kerülnek napirendre.

Azt, hogy a drukkerek számára mennyire fontos, hogy képviselőjük, Őri Márk, a Szurkolói Iroda vezetője is elmondhassa véleményét - jelzi, hogy a szekcióülésen képviseltették magukat a Ferencváros, az Újpest, a Videoton és a Honvéd markáns képviselői is (őket felismertük, de voltak mások is). A hallgatóságban rengeteg sportvezető is helyet foglalt, ott volt többek között Csányi Sándor az MLSZ elnöke, Tarsoly Csaba a Győr tulajdonosa, Klement Tibor a Győr ügyvezetője és még nagyon sokan az elöljárók, az MLSZ illetékesei közül. Emellett a sajtó képviselői is szép számmal képviseltették magukat. Amikor Őri Márk, a Videoton ultrája, a Szurkolói Iroda vezetője következett a felszólalok sorában, mindenki árgus szemekkel figyelt, mert nagyon határozott észrevételekkel rukkolt elő. Ezt jól jelzi, hogy Csányi Sándor - soron kívül - azonnal, a pódiumon válaszolt a felvetéseire.

- Nem csak az oldallelátók népei tűntek el a lelátókról, hanem sok helyen a szurkolótáborok is - mondta Őri. - Kevés helyen vannak ultrák, egyes helyeken csak szurkolói csoportosulások figyelhetők meg, máshol az sem. Pedig minél többen szurkolnak a meccseken, annál többen járnak a stadionokba, mert a jó hangulat vonzza a nézőket. Az egyértelmű, hogy az erőszakos cselekményeket ki kell szorítani a stadionokból, de nem szabad elfelejteni, hogy két éve nem volt botrány egyetlen pályán sem. Véleményünk szerint, a túlzott biztonsági erők, kamerák, szurkolói kártyák nem mindig arra sarkalnak, hogy többen legyenek a stadionokban. Ott volt a Honvéd-Haladás mérkőzés. Ezen a találkozón százötven biztonsági ember és százötven rendőr vigyázott harminc Haladás-szurkolóra, pedig mindenki tudja, hogy a két tábor testvéri viszonyt ápol egymással, azaz semmi esélye nem volt rendbontásnak. Sokan mondják, hogy a mérkőzéseknek színházi előadásokhoz kellene hasonlítaniuk. Akik ezt hangoztatják, azok nincsenek tisztában a foci gyökereivel, társadalmi beállítottságával. A focimeccsekből nem szabad színházat csinálni. Szeretek én is színházba járni, de ott nem érzek késztetést arra, hogy szurkoljak Bánk bánnak Gertrudis ellen! A művészi ágazatokat ne hasonlítsuk össze a labdarúgással, a sportágakkal. Még akkor sem, ha művészi dolgok történnek a pályán, és akkor sem, amikor monumentális alkotásokkal, koreográfiákkal rukkolnak elő az ultrák a lelátón. Alex Ferguson akadt ki elsőként, aki hiányolja az Old Trafford igazi hangulatát, mert amiatt panaszkodott, hogy hiányzik neki a nyolcvanas, kilencvenes évek atmoszférája. A probléma megoldását a másik oldalról kellene megközelíteni. Többen járnának meccsekre, ha jó lenne az infrastruktúra, nem rohadnának a vécék. Gyorsnak, könnyűnek kell lennie a jegyvásárlásnak, megfelelő büfék kellenek, udvarias, segítőkész rendezőkre lenne szükség, valamint arra, hogy ne csak az oldallelátókat fedjék be, hanem az ultraszektorokét is, hogy ne azok ázzanak, akik idegenbe is elkísérik a csapatokat. Ehelyett mit kapunk most? Nehézkes a jegyvásárlás, a szurkolói kártyák miatt vannak, akik már nem járnak meccsre, túlzottak a rendőri erők, kapjuk a paprikaspray-t, amiből mindenkinek jut a stadionokban, a biztonságiak pedig provokatívak és mindenki tudja róluk, hogy az éjszakai életben pallérozzák tudásukat. Annyit még el kell mondanom, hogy az Izrael elleni meccsről a kemény magok távol maradtak, a válogatott hivatalos szurkolótábora tartózkodott mindentől, mégis megtörtént, ami megtörtént.

Őri felszólalása után - soron kívül - Csányi Sándor jelentkezett felszólalásra.

- Márknak néhány kérdésben igaza van, néhányban nem - reagált az MLSZ elnöke. - Nemrégiben találkoztunk a szurkolói iroda vezetőivel, komolyan vettük a javaslataikat. Voltunk a Belügyminisztériumban, jeleztük a belügyminiszternek a dolgokat és lesznek további egyeztetések is. Megvizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy jobb legyen a helyzet. Egyszer magam is szenvedtem, amikor Fehérvárra menet útlezárásokba botlottam, de én nem éreztem szükségesnek az intézkedéseket. Igaz, nem vagyok rendőr, nem értek hozzá, hogy meg tudjam állapítani, jogos volt-e a szigor, de nem látszott, hogy sok értelme lett volna. Annyit megígérhetek, hogy minden lelátót befedünk majd, nem csak azokat, amik oldalt vannak. Régóta vita a szurkolói kártya sorsa, fontolóra vettük a szurkolók javaslatait. A név szerinti jegyvásárlás és a kamerák viszont kellenek. Az ominózus válogatott meccsről van néhány felvételünk. Ám senki nem jelentette, hogy kik voltak a rendbontók, senki nem vezette ki őket a pályáról, ezért nem lehet azt mondani, hogy majd maguktól megoldódnak a problémák. Azt viszont le kell szögezni, hogy az elmúlt két évben sem a pályákon, sem a környékükön nem voltak rendbontások. Közönség nélkül nem ér semmit a foci, a csendes közönség sem ér semmit. Megpróbálom a szurkolók érdekeit képviselni a füstbombák ügyében is.

Ez utóbbi mondatát az MLSZ elnöke a pódiumról lefelé menet, mosolyogva mondta Őrinek. Mint ismeretes, a szurkolók szeretnék, ha a pirotechnikai elemek - megfelelő intézkedések mellett - visszatérhetnének a stadionokba.

Simon Zoltán

(nb1.hu)

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva