Hiba
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64

Több teltházas meccs lehet az NB I-ben - 19 modern stadionban

- 2013. január 18. péntek, 09:38

Három év múlva jóval több lehet a telt házas mérkőzés az NB I-ben: kisebbek lesznek ugyanis a magyar csapatok stadionjai, cserébe viszont lényegesen kulturáltabb körülmények között szurkolhatnak majd a drukkerek az MLSZ tervei szerint.

Vági Márton, az MLSZ főtitkára a csakfoci.hu-nak arról beszélt, hogy döntő tényező lesz majd az, mennyien jártak az utóbbi időszakban az adott csapatok meccseire. Ahol többen, ott korábban modernizálódhat a stadion, összesen 19 klubot érinthet a terv. 13 stadion aligha lesz nagyobb ötezresnél.

Az MLSZ tervei szerint három éven belül az összes hazai NB I-es stadionban kulturált körülmények között szurkolhatnak majd a nézők. A szövetség a kormány segítségével akár már májustól elindíthatja azt a programot, amelynek révén 19 klub stadionja újulhat meg.

Pazarlásról azonban nincs szó, Vági Márton főtitkár szavai szerint az európai minimum elérése a cél.
- Nem kell fényűző beruházásokra gondolni, de oda szeretnénk eljutni, hogy a szurkolókat normális körülmények várják, ha kimennek egy NB I-es meccsre. Legyen normális ülőhely a stadionokban, állóhelyes rész várja az ultrákat, ne fordulhasson elő az, hogy a gyerekek vagy a nők nem találnak egy komfortos illemhelyet sem a létesítményekben. Az is a terv része, hogy a nézőtér közelebb legyen a játéktérhez, megszűnjenek a futópályák, a lelátó pedig mindenhol fedett legyen. A csapatok számára pedig fontos újítás lenne, hogy mindenhol fűtöttek lennének a pályák - mondta minderről a szövetség főtitkára.

Vági Márton a csakfoci.hu kérdésére elmondta, 19 helyszínt érinthet mindez, ebben nincs benne a ferencvárosi és a debreceni aréna, ahol új stadion épül a tervek szerint. Szavai szerint azok a létesítmények jöhetnek szóba, ahol NB I-es klubok vannak, mellettük pedig azok a klubok, vidéki fellegvárak lehetnek a projekt részesei, amelyek jó eséllyel pályáznak arra, hogy célba vegyék az élvonalat.

A cél az, hogy a kormány segítségével három éven belül átessenek a hazai létesítmények a csinosításon, erre minden esély megvan, optimális esetben már májustól elindulhat a projekt. Stadiononként legalább 600 millióba, de legfeljebb kétmilliárdba kerülhet a „kipofozás”.

Ennek egyik leglényegesebb eleme egyébként az, hogy sok helyen kisebb lehet a befogadóképesség a jelenleginél. A kihasználtság viszont ennek köszönhetően lényegesen javulhat majd, több lehet a jó hangulatú, telt házhoz közelítő mérkőzés.

- Úgy gondoljuk, az ésszerűség azt diktálja, hogy figyelembe vegyük azt, hogy hol mennyien jártak az utóbbi években a meccsekre, és mi az a nézőszám, aminek az elérésére még esély mutatkozik. Olyan csapatoknál, amelyeknek évek óta tartósan 1-2-3 ezres az átlagnézőszáma, nincs értelme egy ultramodern 9 ezres létesítménynek. Azt gondolom, hogy 13 helyszín esetében nem érdemes 5000-esnél nagyobb stadionban gondolkodni. Inkább legyen egy kisebb, felújított létesítmény, ahol kulturált körülmények vannak, és még a hangulat is jobb lehet, hiszen ebben az esetben nem lenne üres a stadion 70-80%-a. A kluboktól pedig azt várjuk cserébe, hogy mindent tegyenek meg a nézők becsalogatásának érdekében. Nem elég hátradőlni, és azt várni, hogy maguktól jöjjenek a drukkerek, különböző akciókkal, jó kiszolgálással kell őket toborozni - avatta be a részletekbe Vági Márton a csakfoci.hu-t.

A főtitkárt arról is kérdeztük, hol kezdődhetnek meg először a felújítási munkálatok.
- Természetesen a részletek még kidolgozás alatt állnak. Az én véleményem szerint például ott lenne érdemes nekikezdeni mindennek, ahol mondjuk az elmúlt öt évben a legnagyobb sikerek voltak, és a legtöbb néző volt kint a stadionokban, de ugyanilyen fontos lehet az is, hol vannak a leglepusztultabb állapotok. Ha például tavaly indult volna ez a program, akkor kézenfekvő lett volna az Eger esetében megtenni ezt az első körben. Több helyszínnél egyébként akár már most 75%-ban kész vannak a létesítmények, például Zalaegerszegen vagy Pápán, ott csak be kell fejezni azt, amit korábban elkezdtek. De egyéb szempontok is befolyásolhatják ezt a kérdést. A Videoton például az utóbbi évek egyik legeredményesebb klubja, de jelen állás szerint szinte kizárt, hogy ők már az első körben bekapcsolódnának a projektbe. Ott például még nem döntöttek arról, stadion ügyben merre induljanak el pontosan, egyeztetések folynak a klub és a városvezetés között is, ott előfordulhat, hogy csak egy év múlva születik végső döntés - mondta Vági a csakfoci.hu-nak.

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva