Hiba
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64

Taktikai értekezlet: kupameccs után

- 2011. március 04. péntek, 14:39

Fradiszerelem blog írása a MK mérkőzésről


Siófok-Fradi: 3-1. Ízlelgessük. Ez egy Magyar Kupa negyeddöntő odavágó. Mi ilyenkor a teendő a második meccsen? Van-e egyáltalán taktika? Igen, mindenki, aki él és mozog, odaszögezi az ellenfelet a kapuhoz, beszorítja az előnnyel érkező riválist és már a saját térfelén megfojtja az akcióit. Főleg, ha ezen együttes legnagyobb sztárja Honma. Megvalósult? Hát persze, hogy nem.

Számomra a legerősebb és egyben legszimpatikusabb kezdő futott ki. Három belső védő: Bz, Tuto, Csizi. Középen egy szűrő, Maróti, egy kk, Rósa, egy igazi szélső, Andrezinho és egy alibi szélső, Józsi. Elől pedig Miljkovic, Heinz, Schembri állt fel balról jobbra.

Ez egy látszólagos 3-4-3, ami az egyik legtámadóbb felfogású felállás (a legdurvább a 4-3-3 a két wingback folyamatos fent tartózkodásával, de ma már szinte senki sem játszik ilyet). Akkor miért aludtuk át az első félidőt? A válasz egyszerű: a középpálya. Maróti eleve nincs megbízva támadásépítéssel, tőle ezt ne is várjuk el. Néha jól passzol előre, ezzel pedig még a Megye I-ben sem lehetne középső középpályás. Józsi megint bebizonyította, hogy attól még, hogy valakit kiraksz az oldalsó vonalra és egy táblát akasztasz a nyakába, hogy szélső, még nem fogja tudni meghúzni a szélt. Rósa egy sima játékoshoz képest is kevés, az alibi szinonimája. Most pedig mindenki idézze maga elé a jobb kezét, bizony kapitányi karszalag lebeg elő a homályból. Innen üzenem, hogy egy Fradi csapatkapitányától ez kurva kevés, főleg ha 1-3-as hátrányban vagyunk. Andrezinhonak meg elvették a játékát vagy nem tudom, elképesztően szar meccset hozott le. Tehát a komplett középpálya szar volt. Szerintem nem is kéne több okot keresni az első félidős produkcióért.

Nézzük azonban tovább. Heinz megint előretolt ék, középső támadó. Ez nem megy neki, nem tudom, hogy csak azért mert valaki beleszart a lekváros palacsintájába reggel, vagy a posztot nem szereti, de pénteken és kedden is nagyon gyenge volt. Azonban a sok támadás ellenére valamennyire meg kell védenem, hogy oké, hogy nem ment neki, de jött rendre vissza a félpályáig labdáért, vagy volt, hogy a saját védekező harmadon belül szerelt, jelzem támadóként. Csak halkan jegyzem meg, hogy alibidinitől is ez lenne a minimum. Miljkovic adott egy gólpasszt, meg gyors és szétfutja az ellenfelet, főleg, ha van előtte terület, de cselezni továbbra sem tud. Akarni akart, de nem mindig ment neki. Schembri az első félidőben rendre rossz megoldást választott, aztán óriásit javult.

A legérdekesebb taktikai elemeket a védelemben fedeztem fel. Ugyanis védekezés esetén Józsi visszahúzódott balbekkbe, míg Bz és Tuto tolódott a pálya mértani közepe fele, aminek eredményeként Csizi jobb szélsővé avanzsált. Támadás esetén Józsi már megint bal szélső volt a középpályán. Dicséretes elképzelés és akár hasznos is lenne, ha Józsi valamelyik poszton tudna játszani a kettő közül, de nekem eddig úgy tűnik, hogy csak kk-ként jó. Ellenben Csizinek már az első félidőben is voltak szép felfutásai és a másodikban is rendre ment előre. Tetszett, hogy így akartunk emberfölényt kialakítani, de kedves Prukner Úr! Nem lenne egyszerűbb ezt két wingbackkel megtenni?

Andrezinho volt az első, aki mehetett tusolni. Ez két dolog miatt is érdekes: legalább annyira volt gyenge, mint Józsi a szélen, ráadásul benne jobban érzem azt, hogy egyszer megindul, akkor lehet valami. Helyette jött Morales. Én inkább Benyát hoztam volna, de Morales rám cáfolt. Ment, harcolt, ütközött, passzolt, lőtt. Egyszóval azt csinálta, amit mindenkinek kellett volna 94 percen keresztül. Taktikailag az ő beállása nem változtatott semmin. Annál inkább Honma gólja. Egyből jött le Heinz és Józsi, érkezett pedig Benya és Abdi. Két gyors, a széleken is játszani tudó támadó felfogású játékos. Nem értem, hogy miért nem lehet a meccse elejétől használni a széleket. Tavaly az ősz végén pont ezzel vertük meg azt, akit. Tehát Benya a bal szélre, átvéve Józsi szerepét. Az idő előrehaladtával Csizi nagyon sokszor lépett fel, ezzel kvázi 2-5-3-ra alakítva a felállásunkat. Ilyenkor Bence és Morales figyeltek a vonal mellett, ha kontra volt. Megjegyzem mindketten jól védekeztek, pedig nem ez volt az elsődleges feladatuk. A cserék után a széleken próbáltuk megbontani a masszív 4-5-1-t. Morales előtt Miljkovic, míg Benya előtt hol Schembri, hol Abdi volt. Abdi Heinz helyére jött be, átvéve a mélységi irányító, árnyékék szerepkört, de igen sokszor cserélt a mozgékony máltaival. Ismét voltak tetszetős egyérintők és háromszögelések a szélen. Aki látványosan nem tudott bekapcsolódni a támadásokba, az Rósa volt.

Elmondhatjuk tehát, hogy márpedig igenis képesek vagyunk egy sündisznózó 4-5-1 megbontására, mégpedig néha kombinatív, szép játékkal. Emellett van tartása a csapatnak. Fontos, hogy már másodszorra tudtunk meccs közben eredményesen szerkezetet váltani. A Honvéd ellen csak egy dolgot kérek: nyissuk meg már a meccs elején a széleket és Rósa érkezzen időben a belőtt labdákra és ha megkapja, akkor rúgja is el. Hiszem, hogy ilyen taktikával és játékkal bárkit bármikor be tudunk szorítani és meg is tudunk verni, de ehhez nagyon fontos, hogy ne aludjunk egy félidőt.

Forrás: fradiszerelem.blog.nepsport.hu

Utolsó módosítás 2012. szeptember 18. kedd, 10:34

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva