Hiba
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64

Épülhet a csodastadion Debrecenben

- 2011. április 13. szerda, 14:04

Az állam nem kölcsön ad, nem támogat, hanem utalgat.


Egy kicsit szkeptikus vagyok a Loki-stadion ügyében, ettől függetlenül az év egyik legfontosabb hírét olvastam ma: Bár a részletek még nem tisztázottak, a nyár végén megkezdődik a debreceni, nemzetközi mérkőzések megrendezésére alkalmas stadion építése.

Kósa Lajos az MTI-nek nyilatkozott a részletekről. Ha minden jól megy, egy hónapon belül kiírják a közbeszerzési pályázatot, s augusztus 20-a után (naná, egy ilyen alapkőlepakolási világnapot én sem hagynék ki!) megkezdődhet az építkezés.


A projektben két fél vesz részt, a helyi, Kósa Lajos által vezetett önkormányzat és a magyar állam. Természetesen egymás közt mindenben megállapodtak, közös projektcégben süllyeszik el az eddig tisztázatlan nagyságú (nagyságrendileg 10 Mrd HUF + ÁFA) pénzhalmazt, április 28-án szavaznak róla Debrecenben.

Múlt nyár óta dolgoznak az ügyön, nagyon keményen, minden lényegi kérdésben megállapodtak, csak olyan lényegtelen kérdések vannak függőben, hogy mekkora is legyen a stadion (azt már eldöntötték, hogy lehetőleg ne legyen magasabb, mint a mostani...), hányan férjenek bele, de leszögezték, hogy a jelenlegi tákolmány stílusjegyeiből minél többet meg akarnak őrizni...

A tervezett forgatókönyv alapján a virágkarneváli menet augusztus 20-án beérkezik a régi Nagyerdei Stadionba, majd az ünnep után megindul a bulldózerek karneválja, s egy-két év múlva már az új stadionba érkezhet meg a (négyes metró) Loki szurkolókat szállító többszáz busz.

Az egész beruházást az állam fizeti, a debreceni adófizetőknek ez egy fillérjébe sem kerül. Nem kölcsön ad, nem támogat, hanem utalgat.

A kijelentés és az egész ügy rengeteg problémát vet fel szerintem. Hagyjuk figyelmen kívül a politikai hátterét a dolgoknak, örüljünk egy jó kis stadionnak, hisz kell az ilyen itthonra is, de maga a módszer nem tetszik.


Miért pont Debrecen, amikor sokkal égetőbb probléma a Puskás megalázó helyzete, Győrben a kéziszurkolók helyzete? Utóbbi csapat heteken belül BL döntőt játszhat 1500 nézője előtt, míg előbbi mostanában rendszeresen megtelik.

Probléma az is, hogy ha ez lesz az egyetlen nemzetközi mérkőzések megrendezésére alkalmas stadion, előbb-utóbb fel fog merülni az is, hogy a válogatott mérkőzések ott legyenek. Ezzel pedig kizárják az ország nagy részét a szurkolásból.

Komoly versenyjogi aggályok is felmerülnek, ugyanúgy, ahogy az Londonban is kérdés volt: azzal, hogy az állam felhúz egy stadiont a Lokinak (mert itt nem arról van szó, hogy épít egyet a puszta közepére, remélve, hogy sok csapatnak sikerül majd kiadni bérbe...), azzal súlyosan befolyásolja a szabad verseny elvét, hisz az NB1-ben szereplő másik 15 csapat nem igazán kap stadiont 10 milliárdért. Egyébként jelenleg sem a nézőszám (4. - 5. már csak a csapat a jegyeladási listán), sem a csapat helyezése nem indokolja ezt.

Gondoljunk bele abba is, ha más csapatnak saját pénzből kell felépítenie a stadiont, vagy állami kölcsönből, akkor óriási pénzeket kell beleölnie a hitel törlesztésébe. 10 milliárd forint 5%-os alapkamattal számolva 20 évre havi 66 millió forintos törlesztőrészletet jelent, amit kétlek, hogy jegybevételekből, piaci alapon finanszírozni tudna a csapat... Egy reálisabb 10% körüli, euró alapú hitel esetén pedig már havi 100 milliót kellene beletolni. Más csapat ennél olcsóbban nem jut forráshoz manapság.

Ha megépül, érdekes lesz, hogy az ország 6, rendszeresen nemzetközi versenyeket, mérkőzéseket rendező sportcsarnokából és stadionjából (Puskás, Loki stadion, Papp László, Veszprém Aréna, Főnix) kettő Debrecenben lesz. Jó nekik, de nem jó az országnak.

stadionturista.blog.nepsport.hu

“Ebben a rovatban szurkolótársaink beszámolói olvashatóak, tartalmukért az FSzSz felelősséget nem vállal és az ott olvasható vélemények nem mindig azonosak szervezetünk álláspontjával.
-FSzSz-”

Utolsó módosítás 2012. szeptember 18. kedd, 10:32

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva