Szeptembertől a gyerekeknek az iskolában kötelező lesz tanulni a cigányság történetéről, kultúrájáról

FradiMob - 2013. augusztus 23. péntek, 12:22

A magyar iskolákban a világon elsőként kötelező lesz tanítani és tanulni a magyarországi cigányság történetét és kultúráját.


A különböző felzárkózási programokkal a kormányzat azért küzd, hogy a hátrányos helyzetben élő emberek elhiggyék, ki lehet törni a szegénységből – mondta 2013. június 27-én Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter egy, az érintetteknek indított képzés megnyitóján a Magyar Tudományos Akadémián. 

 kesesciganyok


A cigányságra utalva arról is beszélt, hogy negatív identitásra – elnyomásra, üldözésre – nem lehet méltóságteljes emberi életet építeni, ehelyett a kulturális önazonosságtudat megerősítésére van szükség; szavai szerint ugyanis “az értékeken keresztül lehet egymáshoz közeledni”. Úgy vélte, ha az iskolákban megtanítják, mit adott a magyarországi cigányság a magyar kultúrának, akkor össze lehet kötni a társadalmi felzárkózást a kulturális identitás megerősítésével. A miniszter arra – a médiában szerinte kevés figyelmet kapó – változtatásra hívta fel a figyelmet, hogy 2013. szeptember 1-jétől, a világon elsőként a magyar iskolákban kötelező lesz tanítani és tanulni a magyarországi cigányság történetét és kultúráját.

 


forrás: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/a-felzarkozasi-programokkal-ki-lehet-torni-a-szegenysegbol

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva