Hiba
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64

5 dolog, amit sürgősen meg kell lépni

- 2011. május 19. csütörtök, 16:42

Pepsifoci összeállítása

A Ferencváros egy nagyon nehéz év végén vasárnap megszerezheti a bronzérmet. Másnaptól egy új korszak kezdődhet az Üllői úton - indulhat a készülődés a következő idényre. Ami valljuk be, ismerve a jelenlegi állapotokat, sok jóval nem kecsegtet. Pénz nincs, nem tudni, lesz-e, és ha igen, mikor, de azt sem, ki marad, ki megy a játékosok közül Üllői útról, és érkezik-e egyáltalán valaki. Gyors, határozott lépésekre lesz szükség a Ferencváros irányítóinak részéről már a következő napokban is, ha nem szeretnék, hogy a 2011/12-es szezon is az állandó problémákról szóljon az Üllői úton. A pepsifoci.hu öt olyan lépést írt össze, amik haladéktalanul megoldásra várnak a Ferencvárosnál, amelynek rendezése nélkül rövid és hosszabb távon sem lehet jó Fradira számítani a bajnokságban.

Amit mondani sem kell

Az első és legfontosabb teendőt mindenki fejből fújja: az anyagi helyzet rendezése, vagy legalábbis elindulni az ahhoz vezető úton – egyelőre egyiknek sincs semmi nyoma. Annál biztosan több kell, minthogy a szurkolók konkrét lépések, bejelentések híján mást aligha hallanak két hónapja, minthogy a jövő majd szebb lesz, és ha rend lesz, lesz pénz is.

Nem vitatjuk az új vezetés szándékát, azt sem, hogy rendre is szükség van, még azt sem, hogy ez valóban jelenthet plusz bevételeket majd a későbbiekben. Azt azonban nem látjuk - ezzel aligha vagyunk egyedül -, hogy ebből most hogyan lesz pénz. Hogyan akarják rendezni az egyre csak növekvő - a szezon végére a félmilliárdot bőven meghaladó - adósságot, és miből akarnak nekivágni a következő szezonnak? Amelyre igazolni kell, amelynek során fizetést kéne adni, és amelyben szükség lenne azokra a szereplőkre is, akiknek most milliókkal tartoznak. Ide már nem lesz elég néhány milliókat vagy tíz-húszmilliót adó szponzor, hatalmas tőkeinjekcióra van szükség. Persze, az is lehet, feleslegesen aggódik a Fradi-tábor, és az, hogy egyelőre semmi reményt keltő hír nem szivárog ki az Üllői útról, az semmi egyebet nem jelent - tudva azt, hogy ennél a klubnál soha semmi nem marad titokban -, minthogy a Ferencváros jelenlegi vezetői elérték azt a hírzárlatot, amelyre Magyarországon fényévente akad csak példa.

Prukner? Lipcsei? Más? - Dönteni és kitartani amellett!

Az első teendők közé tartozik az is, hogy véglegesítsék, jövőre ki irányítsa a csapatot. Mint arról beszámoltunk - és ez azóta több helyütt nem hivatalosan téma lett -, a bennfentesek jelenleg három lehetőséget rebesgetnek.

1. Prukner marad a jövő évre is.
2. Prukner lesz a DVSC edzőjelöltje, és a civisvárosba távozik.
3. "Olcsó" csapat lesz, amelyet már nem a jelenlegi vezetőedzőre bíznak, hanem egy ferencvárosi kötődésű szakemberre, aki lehet akár Lipcsei Péter is.

Szögezzük le, Prukner Lászlónak megvannak az érdemei az idei szereplésben. Az utóbbi időben sokat támadták, voltak hibái, voltak talán nehezen érthető gesztusai, mondatai, de egyet nem lehet vitatni: nyáron egy kialakult mag nélküli csapatot vett át, pénzért játékost nem tudott igazolni, egy halom új érkezőből próbált meg csapatot csinálni. Ez a csapat ősszel nem csak eredményesen, hanem olykor mutatósan is játszott. Az is tény, tavaszra ebből nem sok minden maradt (itt nem árt megemlíteni, hogy ezen időszak egybeesik a pénztelenséggel). Talán minden eddiginél rövidebb lesz a régi és az új szezon közti időszak, így tanácsos lenne, ha már jövő hét első napjaiban a vezetők véglegesítenék a kispad helyzetét – nincs idő lebegtetésre, a biztosabb helyzetekre való várakozása. Ha Pruknerrel számolnak, és meg is tudják neki ígérni azokat a feltételeket, amiket elvárna, akkor vele kell tervezni, és támogatni őt, ha pedig nem ez a forgatókönyv, akkor jobb tiszta vizet önteni a pohárba, és egy olyan edzővel nekivágni az évnek, aki akkor is dolgozna a csapattal, ha a jövő bizonytalan, és ugyanaz várhat rá, mint az idei tavaszon.

Aki sokat keres, legyen a legjobb! Különben mi értelme?

A Ferencváros idei keretét szokás lesajnálni. Tény, vannak gyenge pontjai, de azt nem árt tudni, hogy ennek a keretnek a kulcsemberei semmivel sem kapnak más megkülönböztetést, mint az NB I legjobbjai. Az Üllői úton van legalább négy olyan játékos a keretben, akinek a havi keresete megközelíti, de el is éri a Videoton és az ETO játékosainak a bérét, és bármily meglepő, de a debreceniekét meg is haladja, ha csak a bajnokságra szánt pénzeket nézzük. Félreértés ne essék, ha valaki jó csapatot akar, annak kulcsembereit meg kell fizetni, hiszen ellenkező esetben csak szerencsével, kifutott évvel lehet esélyes a dobogóra. Meg kell azonban nézni, van-e erre forrás, illetve megéri-e a futballista a pénzét. Márpedig a Fradinál a szezon nagy részére ez nem igaz: nem feltétlenül a papíron legjobban kereső játékosok vitték a hátukon a csapatot, elég csak azt megemlíteni, hogy a két legjobban fizetett labdarúgó közül az egyik az ősz, a másik a tavasz nagy részében volt használhatatlan.

Kevesen tudják, de például pár hónapja Rósa Dénes került hasonló helyzetbe: közölték vele, nem kaphatja meg az addigi bérét, és azon feltételek mellett nem is marasztalták. A csapatkapitány akkor belátó volt, sokat engedett addigi pénzéből, és maradhatott. Ez az eset is jól mutatja azt, hogy olykor van értelme megnézni, meddig ér a bizonyos takaró, és kell-e olyan hosszú takaró egyáltalán. Nincs azzal gond, ha egyes játékosoknál igen a válasz, de akkor tőlük több is kell.

Lesz erősítés? Ha igen, ha nem, cselekedni kell!

Ha a Ferencváros megszerzi a dobogót, alig egy hónap múlva már nemzetközi tétmeccset játszik. A riválisok már javában tárgyalnak az NB I mozdítható játékosaival, van, ahol már megegyezések is születtek, van, ahol szinte már csak az aláírások hiányoznak, a Fradinál ezzel szemben nem igazán hallani komoly erősítési tervekről. Márpedig ha tényleg erősíteni szeretnének, és nem csak létszámban feltölteni a távozók helyére a keretet, akkor villámgyorsan kell cselekedniük a vezetőknek, különben az utóbbi évekhez hasonlóan megint lemaradnak azokról, akiket egyébként most valóban érdemes lenne megszerezni.

Pontosan tudjuk, ez a pont egyáltalán nem független az első pontban leírtaktól, szinte mindent az anyagiak határoznak meg, de itt is jobb a tiszta helyzet. Ha a Fradira valami csoda folytán a következő hetekben mégis rászabadulna jelentős pénzmag, akkor úgy kell dolgozni már most a háttérben, hogy ezzel tarolni tudjanak. Ha mégsem ez a forgatókönyv, és csak távlati remény van arra, hogy egyszer majd lesz pénz, akkor pedig közölni a drukkerekkel, ezen a téren mi várható, hiszen egyelőre még jelentős a bizalom és az elvárás az új vezetők felé, akiktől már most sokan várják a csodát. Ezen a téren a Fradi-drukker sem más, mint a többi: számára a holtidény az év egyik legizgalmasabb időszaka, ilyenkor legalább úgy izgatja a "kit igazolunk" kérdés, minthogy hova menjen nyaralni. A holtszezon végére aztán az álmodozást sokszor a koppanás váltja fel, és azt nem annyira szereti a szurkoló.

Evidens: pénzből könnyebb jó csapatot csinálni, sok pénzből meg még könnyebb, de a tapasztalat azt is mutatja, bizony okos játékos-politikával, ésszerű döntésekkel, jó megérzésekkel akár egy olcsóbb kerettel is lehet valaki dobogóesélyes, mégha tény az is, hogyha a Ferencváros vezetői ezt az utat járják majd, kevesebb hibalehetőség megengedett.

Fradi-váz nélkül nem lehet

Nem szeretnénk demagóg módon érzelmi húrokat megpengetni, de az ötödik pont megemlítése a Fradinál talán kihagyhatatlan. Haladéktalanul el kell kezdeni megteremteni, megerősíteni azt a vázat, amire az Üllői úton építeni lehet. A Ferencváros az elmúlt években ezen a téren kiábrándítóan teljesített, ebben közrejátszottak előbb a súlyos anyagi nehézségek, majd pedig a McCabe-korszak hibás döntései a játékos-politika terén. A Fradi mindig akkor volt jó csapat, amikor volt egy jó utánpótlása, és volt egy igazi magja. Most egyik téren sem áll túl jól a klub. Igazán tartósan kiugró teljesítményt mutató fiatalt évek óta nem látni az Üllői úton, és az utánpótlás-csapatok utóbbi időben nyújtott teljesítménye sem sok jóval kecsegtet. Az ősi rivális Újpest ezen a téren szinte irigylésre méltó helyzetben van, hiszen a Megyeri úton mostanság szinte mindig előrántanak egy olyan tehetséget a semmiből, amilyet a fradisták is várnak a saját klubjuktól.

A jövő mellett a jelennel is gondok vannak egy ideje: a Ferencváros első csapatának hosszú ideje nincs igazi váza. Prukner László gyakran mesélt arról a háttérbeszélgetések során, hogy amikor nyáron átvette a csapat irányítását, azzal kellett szembesülnie, hogy egy mag nélküli csapat edzője lett, jobb híján neki kellett a meglévő helyett egy újat építeni a semmiből. Ezen a téren némileg javult a helyzet, de messze van attól, amikor a Fradi sikerekről szólt a bajnokság. A 70-es, 80-as éveket inkább ne is soroljuk ide példaként, de emlékezzünk csak az elmúlt két évtizedre. A 90-es évek nagy része nem a Ferencvárosról szólt volna, ha nem lett volna egy Simon, Telek, Keller, Lipcsei, Albert, Lisztes váz az Üllői úton, mint ahogy a 2000-es évek elejének sikercsapata sem a Fradi lett volna, ha Szűcs, Dragóner, Gyepes, Lipcsei, Gera (később Tököli) magra nem lehetett volna tartósan építeni. Ha az Üllői úton nem rövid távra terveznek, ezt a lépést nem hagyhatják ki.

Forrás: pepsifoci.hu

Utolsó módosítás 2014. március 21. péntek, 19:04

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva