"Hazugoké a jelen, igazaké a jövő. Örökké kitartunk!"

m.k. - 2014. október 09. csütörtök, 16:34

Különböző mondvacsinált indokokkal és intézkedésekkel próbálnak minket elnyomni, a szervezett szurkolást eltüntetni a stadionokból, ez ellen küzdünk...


A Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül elnevezésű közösség egyik vezetőjével beszélgettünk összetartásról, fanatizmusról, közösségépítésről és arról a velük szemben álló erőről, ami egyszerűen csak bűnbakot keres, hogy saját profitérdekeit leplezze. Sajnálatos módon ez a mai magyar futball jelene, de vajon mit hoz jövő?

- Mi ellen tiltakozik a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül elnevezésű közösség? Mi a Magyar Labdarúgó Szövetséggel és a Fradi vezetéssel szembeni ellenállás oka, hogyan magyaráznátok el a kialakult helyzetet egy kívülállónak?

A mai világban a kanyar, a tábor olyan összetartó erővel rendelkezik, ami nagyon ritka és sokakat zavar. Különböző mondvacsinált indokokkal és intézkedésekkel próbálnak minket elnyomni, a szervezett szurkolást eltüntetni a stadionokból, ez ellen küzdünk.

- Miért ragaszkodik a hatalom ennyire a futballtársadalom átalakításához? A nagypolitika így próbál újabb piachoz, bevételforráshoz jutni?

Nézhetetlen játék, eredménytelenség, lepusztult stadionok, és 1500-2000 fős átlagnézőszám, még a nagypolitika számára sem ideális piac a magyar foci. Ennek ellenére mégis van hazánkban egy olyan réteg, amely kitart, elkísérné mindenhová a csapatát, pénzt és szabadidőt áldozna a labdarúgásra, és közben hangulatot varázsolna ebbe a közegbe. Mit nevezünk fanatizmusnak? Talán azt, amikor a második NB2-es szezonban elutazol egy kilátástalanul játszó csapat után Orosházára, és a stadion előtt szurkolsz, mert - ismét csak a semmiért - ki vagy tiltva. Majd pár évvel később, olyan emberek mondják meg, hogy mit tehetsz meg az új stadionban, akik akkor még lehet, hogy a Fradiról sem hallottak.


"Kiben ötlik fel a gondolat 2014-ben, hogy erős Fradit épít, de szurkoló tábor nélkül?"

- Milyen reményekkel indították el a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül mozgalmat?

Igazából nem is kellett elindítani, egyértelmű volt a helyzet. Aki manapság rendszeresen a magyar stadionokba járó szurkolónak vallja magát – és valamennyire képes gondolkozni -, úgy látja a helyzetet, mint mi. A szkenner egy dolog, az értelmetlen MLSZ által bevezetett szurkolói kártya egy másik. Egyikre sincs szükség.

- Elég sok minden kiszivárgott a Kubatovval történt előzetes tárgyalásokról, illetve az „Elnök úr” stílusáról.

Maradjunk annyiban, hogy az „Elnök úr” valóban teljesen más stílusban kommunikál a háttérben és a közvélemény előtt.

- A tárgyalások idején, elképzelhetőnek tartották volna, hogy a Tábor, vagy akár egyetlen fradista is kiszoruljon különböző okok miatt az új stadionból?

Nyilvánvalóan nem. Persze a stadion építésekor mi is el kezdtünk gondolkozni azon, milyen új réteggel szeretnék felduzzasztani/feltölteni a nézőszámot. A Tábor ilyen szintű semmibe vételére azonban senki nem számíthatott. Kiben ötlik fel a gondolat 2014-ben, hogy erős Fradit épít, de szurkolótábor nélkül?

- A Tábor egységesnek tűnik, ugyanakkor több ezren mégis látogatják az FTC meccseit.

A kezdeti lendület sokáig kitart, a stadion szép, és még így, Tábor nélkül is van egyfajta „varázsa”. De minden csoda három napig, jelen esetben talán 3 hónapig tart. Az átlag nézők szép lassan észreveszik, hogy nyáron elengedtük azt a három játékost, aki egyáltalán tudott focizni, nem érkeztek minőségi erősítések, nincs szurkolás és a csapat sem bajnokesélyes. Ez egy hosszú folyamat, de a végeredmény nem lehet kérdés.


- Előállt az a helyzet, hogy azzal tesztek jót a Fradinak, ha távolmaradásotokkal úgymond kárt okoztok a klubnak?

Ezt nem szép így leírni és kimondani, de sajnos igaz. Mi jót akarunk, és hosszú távon ebben a folyamatban segít a távolmaradásunk. A Ferencvárosnak jelen pillanatban van egy elnöke, ő felel a bevételekért, a csapatért és a nézőszámért is. Az Újpest elleni derbin a Tábor távolmaradása miatti bevételkiesés alsó hangon 10-12 millió forint. Ezért az anyagi kárért nem terheli felelőlésség a Fradi vezetőségét? Ugyanakkor számtalan példa igazolja, hogy a csapatnak nyújtott szurkolói támogatást nem lehet pénzben kifejezni.

- Milyen feltételekkel lehetséges a megegyezés? Hiszen számos sérelem érte a Ferencváros szurkolóit: az MLSZ értelmetlen túlszabályozása, a vezérszurkolók kitiltása a stadionból, vagy éppen a rovott múltú „fradisecu” brutalitása.

Egy ideális világban a fentiek egyidejű megváltoztatására lenne esély. De nyilván ez most nem reális. Pedig a Fradinak és a magyar focinak ez tenne igazán jót. Kompromisszumos megoldást ebben az esetben nagyon nehéz találni, főleg egy olyan elnökkel, aki hónapok óta hazudozik a Ferencváros táboráról, és nem látja azt szívesen a stadionban.

- A „fehér pólós” szurkolás országos méreteket öltött. Rivalizáló csoportok hangolták össze az akcióikat. Mesélnél erről a nem mindennapi összefogásról, a bojkottokról?

Az országos tiltakozás szükséges. Nem csak a Ferencváros szurkolóinak érdeke a szkenner és az MLSZ kártya elleni küzdelem. Ha nálunk sikert érnek el, akkor más stadionban is menni fog a rendszer. Szerencsére szinte minden tábor belátta ezt és mellénk állt. Egyértelműen ez volt a legjobb megoldás ebben a helyzetben. A cél közös, ilyenkor a színek nem számítanak. Ha tartósan eltűnne a hangulat egy időre a stadionokból, egy-két fordulón keresztül csendben és 800-1000 néző előtt játszanának a „profik”, talán már a média is felmerné tenni a kérdést: tényleg ez a helyes út?


- A legfontosabb kihívás az érveitek közvetítése a nyilvánosság felé. A sajtó hogyan viszonyul a szervezett szurkolói csoportokhoz? A köztévé, sőt még a sportcsatorna közvetítéseiből is rendre kimaradnak a követeléseitek, és a gyenge produkcióval magyarázzák a szurkolók távolmaradását. A sportnapilap sem tudósított a Sas szobornál, az Újpest-FTC mérkőzés idején megtartott nagyszabású tüntetésről/szurkolásról.

Ne áltassuk magunkat, a köztévében megmondják, mikor és miről lehet beszámolni, márpedig a Fradinál kialakult helyzetről kellemetlen lenne tudósítani. Olyan, hogy magyar sportnapilap nem létezik, amit manapság annak csúfolunk, nagyon messze áll a minőségi sportújságírástól. Természetesen ott sem lehet bármiről írni… Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy-két kivételtől eltekintve kevés olyan ország van Európában, ahol a fősodratú médiában a szurkolókkal kapcsolatban az igazat írják.

- Ahogy a politikában szokás – a fociban is működik a bűnbakképzés. Sokszor egyértelműsítette már az MLSZ vezetése, hogy a magyar futball jelenlegi állapota a szurkolók magatartásának következménye. Milyen érzés a gyenge válogatott, az eredménytelen utánpótlás, a vérszegény klubfutball és fogadási csalássokkal manipulált magyar bajnokság egyszemélyes felelősének lenni?

A bűnbakkeresés a legjobb szó, ami kiválóan összefoglal mindent. A magyar foci nézhetetlen, színvonaltalan, eredménytelen, és mai napig olyan vezetői vannak, akik 20 éve védik a pozícióikat. Míg a környező országok folyamatosan termelik a tehetségeket, lassan már minden szomszédos állam kijutott egy-egy nagyobb világeseményre, addig nálunk minden szezon elején elhangzik: „a most valami végre megmozdult a magyar labdarúgásban” kijelentés. Aztán augusztus végén már nincs versenyben egyetlen csapatunk sem a nemzetközi kupákban. És igen, nyilván ez a mi felelősségünk, mert szurkolni szeretnénk…

- A hétvégén újabb derbi volt, csak most a jégen csapott össze a Fradi és az Újpest.

A csoportok és a tábor szervezetten, nagy létszámban megjelent a hétvégi hokiderbin. A csarnok gyakorlatilag megtelt. Szurkoltunk egy jót a csapatunknak. Nem volt szkenner, nem volt szurkolói kártya, csak jó hangulat.

- Elképzelhetőnek tartjátok, hogy soha többé nem mentek ki a Ferencváros mérkőzéseire?

Hiszünk az igazunkban, és abban, hogy megnyerjük ezt a csatát. Ne higgye senki, hogy örökre távol lehet tartani minket a Fraditól. Némileg hasonló problémával már szembesült a Tábor 2007 őszén. Akkor a következő transzparenssel tiltakoztunk: „Hazugoké a jelen, igazaké a jövő. Örökké kitartunk!”. Emlékezhetünk, akkor is kitartottunk és végül nekünk lett igazunk!

alfahir.hu

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva