A devizahiteleseket is átverték.

FradiMob - 2014. november 12. szerda, 13:14

Hazudnak éjjel, hazudnak nappal....


Devizahitel.

Banki lehúzás profi módon.

Mindenkinek van egy rokona aki beleesett ebbe.

A Fidesz kampányfogása volt, hogy megoldást találnak rá. Húzták ameddig tudták. Íme az ő megoldásuk:

A hitelesek csúnyán hoppon maradtak, de a Bankszövetség sem örülhet még. Bár azért már elkezdték. A legérdekesebb, hogy most már végképp nem érteni, hogy mi értelme volt az éveken át tartó háborúskodásnak, hiszen végül minden érintett megszívta, még a kormány is. Egyetlen egy végérvényes győztes azért kiemelkedik a mezőnyből, az újabb zsebpénzhez jutó Matolcsy.

Az Alkotmánybíróság is teljesen leokézta, tehát megvalósulhat a devizahitelesek állami kimentésének következő fordulója. Lényegében piaci árfolyamon, az euróhiteleket 308,97, a svájcifrank-hiteleket pedig 256,6 forintos árfolyamon forintosítják. 

Ja, 256.6 forintos árfolyamon a 180 forinton felvett svájcifrank-hitelt.

A hiteleseket főleg áltatták.

Ez azt jelenti, hogy nem lehetnek túl boldogak azok, akik nyártól hittek Rogánnak, hogy a piacinál kedvezőbb árfolyamon történik majd a forintosítás. 

„Mi egy dolgot kértünk a kormánytól, hogy ne azon pironkodjunk, hogy a piaci árfolyamon forintosítsuk a hiteleket, mert azt gondolom, hogy ez méltánytalan lenne az emberekkel szemben, hiszen ők nem tudták, hogy mekkora árfolyamkockázatot vállaltak" – mondta a most ezek szerint pironkodó Rogán még júniusban a Portfolio szerint. Persze a figyelmes szemlélőnek talán feltűnhetett, hogy ősszel már inkább csak „árfolyamról” beszélt, a „kedvező árfolyam” szépen lassan eltűnt a mondanivalói közül.

Még nagyobb meglepetés, hogy Kósa Lajos még pár hete is pont az ellenkezőjével nyugtatta az érintetteket. Szerinte „kacsa a devizahitelek piaci árfolyamon való forintosítása”, és a piaci árfolyam a devizahiteleseket olyan mértékben hozná lehetetlen helyzetbe, hogy amit eddig adtunk segítséget, annak semmi értelme nem lenne, nem is ez a szándék.

Most mégis csont nélkül a „semmi értelme” forgatókönyv valósult meg. Ráadásul Varga Mihály korábban csak lehetőségként beszélt a forintosításról, viszont legfrissebben már „gyakorlatilag kötelezővé” vált a Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint.

Ez viszont egy olyan problémát vet fel, hogy gyakorlatilag a devizahiteleseknek erőszakkal zárják a pozícióit, ha netán visszaerősödne a forint bármennyit is a következő időkben, akkor az abból származó nyereségüket az adósok elbukják.

Más megoldás okosabb lett volna

Zsiday Viktor elemző szerint „egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy az elmúlt évek kötélhúzása után egy olyan szuboptimális megoldást sikerült kiharcolni, ami rossz a hitelfelvevőknek, a bankoknak, és az egész gazdaságnak". Ő azzal érvel, hogy a folyamatos hadakozás és ígérgetés miatt a banki hiteleket kevésbé fizették az ügyfelek, a bankok veszteségesek lettek, nem hiteleztek, és még különadókat is kaptak a nyakukba, amitől csökkent a növekedés. 

A legérdekesebb, hogy a devizahitelesek többsége sem járt jól ezzel az egész hacacáréval, mert a forintgyengülésből adódó törlesztőrészlet-emelkedést nem tudja ellensúlyozni a nagy „elszámoltatás”.

Szerinte több sokkal jobb megoldás lett volna már az elejétől kezdve, például a legtöbbek által emlegetett futamidő-hosszabbítás és kamatszintszabályozás. 

Az MNB lehet a nagy nyertes

A legjobban azonban vitán felül Matolcsy György jár az egész hadművelettel. A Nemzeti Bank ugyanis őrült sokat fog keresni ezzel, hiszen ők váltják át majd a pénzt a forintosításhoz a devizatartalékból.

Ebből úgy lesz pénzük, ha a nagyjából 290 forintos átlagos árfolyamon bekerült eurót 308 forintért adják oda bankoknak, akkor 18 forintot kerestek minden egységnyi átváltáson. Ehhez 8 milliárd euróra gondoltak, tehát ha mindent átváltanak, akkor egy mozdulattal 144 milliárd forint üti az MNB markát.

Amiről pedig tudnunk kell, hogy újabban az már „nem az állampolgárok pénze, hanem az MNB-é”, és azt csinál vele Matolcsy, amit akar. Nincs felette érdemi kontroll, vehet belőle még kastélyokat, vagy végül talán kinyomtathatja a tankönyveit az iskolájához, nemcsak hogy senki nem szólhat bele, de lehet, hogy ki se fog derülni, mert nem kötelessége a részletes tájékoztatás sem.

forrás: index.hu

Utolsó módosítás 2014. november 13. csütörtök, 17:26

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva