Hiba

Női kézilabda: Közlemény

- 2011. november 20. vasárnap, 13:19

Az FTC Női kézilabda szakosztályának Elnöksége 2011. november 18-i, pénteki rendkívüli elnökségi ülésén áttekintette és megtárgyalta a sportág női szakágában az általa aggályosnak tartott, aktuális fejleményeket, és mindezek alapján az alábbi közlemény kiadása mellett döntött.

A kommüniké azért csak vasárnap kerül nyilvánosságra, mert a legcsekélyebb zavart sem szerettük volna kelteni a női válogatott romániai nemzetközi tornája előtt, illetve során.

KÖZLEMÉNY

1. Az FTC női kézilabda szakosztálya messzemenően egyetért Vetési Iván úrral, az MKSZ elnökével abban, hogy a női válogatott élén a kluboktól független, főállású szövetségi kapitány tevékenykedjen. Karl Erik Böhn személyében mi is részben ezért támogattuk az elnökség jelöltjét a kapitányi posztra. A feladat nagysága és rangja, a női szakág utóbbi időben ingatag helyzete egyaránt e mellett szól.

Elfogadhatatlannak tartanánk azonban, ha Böhn úr kapitányi munkája mellett egyúttal klubedzői feladatot is vállalna, vállalhatna, különösen, ha ez a válogatottba játékosokat adó klubok megkérdezése nélkül történne meg. Ezen álláspontunk természetesen nem a Győri Audi ETO KC ellen szól, őszintén kívánjuk az ETO-nak, hogy nyerje meg a Bajnokok Ligáját, hiszen ez a magyar kézilabdázás sikere és érdeke is lenne.

Ellenérvként adódhatna, hogy a férfi válogatottat és az MKB Veszprémet is ugyanaz a szakember, Mocsai Lajos irányítja, csakhogy ő előbb volt klubedző, utána lett kapitány, és ez döntő különbség.

Reméljük, minden érintett mérlegeli és elfogadja érveinket, és ebben az esetben nem kényszerülünk abba a roppant sajnálatos helyzetbe, hogy mérlegeljünk kelljen a ferencvárosi játékosok válogatottbeli szerepvállalásának lehetőségeit.

2. Továbbra sem támogatjuk, hogy egyazon klub két csapatot is indíthasson a nemzeti bajnokság első osztályában. Ha ez mégis megvalósulna, az példátlanul sértené a feltételek egyenlőségének elvét, emellett szembemenne minden jelentősebb sportág európai és nemzetközi gyakorlatával és egyértelműen szűkítené a magyar női kézilabda utánpótlás bázisát és népszerűsítésének lehetőségét.

3. Aggályosnak tartjuk, hogy amennyiben mégis Böhn úr lesz a Győri Audi ETO KC vezető edzője, akkor vele együtt mind a három, világversenyeken induló korosztályt győri kötődésű szakember vezetné, hiszen az elmúlt héten a két utánpótlás szövetségi kapitány személyében szintén ehhez a klubhoz tartozó szekemberek kerültek kinevezésre.

A kinevezéseket ráadásul egyetlen esetben sem előzte meg komoly szakmai konzultáció, az utánpótlás klubok vezetőségét és a ligát sem avatták be az előzményekbe.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a junior és az ifjúsági válogatottak élére a többi klub véleményének kikérése nélkül neveztek ki győri kötődésű szakembereket, az edzőbizottság személyi párosokra beterjesztett javaslatát is figyelmen kívül hagyták. A kézilabda Magyarországon országos népszerűségű és elterjedtségű sportág, eredményeket és tehetségeket mindenütt találni, így semmilyen körülmény nem indokolja egyetlen egyesület ilyen mértékű dominanciáját, már-már kizárólagosságát. Amennyiben az előző két pontban megfogalmazott aggályaink ellenére megvalósulhatnak a Győi Audi ETO KC elképzelései, akkor a továbbiakban egy ilyen mértékű egyoldalú dominanciához nem tudunk díszletként szolgálni a nemzeti utánpótláscsapatok edzőit tekintve.

A fenti események együttesen, és az azokból kivehető tendenciák késztettek minket véleményünk kinyilvánítására. Hangsúlyozzuk, hogy nem valaki ellen, és nem is kizárólag a Ferencváros, hanem a magyar kézilabda érdekében adjuk közre kommünikénket. Hisszük, hogy Magyarország egyik legpatinásabb, legeredményesebb klubjának ez nemcsak joga, hanem egyenesen kötelessége is! Bízunk benne, hogy aggályaink nemcsak meghallgatásra találnak, de azokat a közeljövő intézkedései, történései el is oszlatják.

Az FTC Női kézilabda szakosztályának Elnöksége

Budapest, 2011. 11. 20. 12:00

A közleménnyel kapcsolatban kizárólag Jeney Zsolt Ákos, a szakosztály Elnöke tesz bármilyen kiegészítő nyilatkozatot.

(ftckezilabda.com)

Utolsó módosítás 2011. november 20. vasárnap, 13:39

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére