Hiba
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64

"Tehetségesek, de ez nem elég" - féltik a Fraditól a magyar fiatalokat

- 2012. január 05. csütörtök, 13:41

Kapicék féltik a fiatalokat

Akár a következő Pölöskei Gáborra és Juhász Istvánra is szert tehet a Ferencváros a szegedi Batik Bence és Orosz Márk leigazolásával - véli a fiatalok előző edzője. Azt ugyanakkor Takács László mellett a Szeged Üllői úti kötődésű sportigazgatója, Adem Kapic is leszögezte, vélhetően a páros inkább a jövő Fradijában kaphat majd komoly szerepet. A szlovén szerint veszélyes lehet ilyen tapasztalatlan fiatalokat a ferencvárosi közegnek kitenni, ráadásul Orosz esetében egyelőre maximálisan indokolt a feltételes mód használata: bár több helyen biztos érkezőként könyvelték el, kiderült, hogy az ügyében senki nem kereste a fővárosból az NB II-es klubot, holott a tehetségnek élő szerződése van. A pepsifoci.hu olyan fradistákat kérdezett az ügyletről, akik jól ismerik a két játékost, de azt is, milyen nehézségek várhatnak rájuk az Üllői úton.

A Ferencváros téli erősítései kapcsán eddig elsősorban szegedi fiatalokról szóltak a hírek. Batik Bencét szerdán be is mutatta az FTC vezetése, és arról is lehetett hallani, Orosz Márk esetében is hamarosan megtörténhet mindez.

Nos, utóbbi esetében a jelek szerint még messze nincsen ilyen előrehaladott állapotban az ügy.

– Büszkék vagyunk rá, hogy egyáltalán szóba került két játékosunk neve a Ferencvárosnál. Batik Bence menni akart, így nem volt mit tennünk. Nyilván szerettük volna, ha hosszabb távon nálunk marad, és a klub érdekeit is szem előtt tartjuk mindig, de egy játékos álmát nem akartuk tönkre tenni. Orosz Márkkal már más a helyzet. Az ő ügyéről annyit tudok, amit az újságban olvastam, a Fraditól nem keresett meg minket senki. Fél év még van a labdarúgó szerződéséből, szeretnék, ha még tovább maradna, hiszen meggyőződésünk, hogy tudna nálunk fejlődni, de szívesen menne az FTC-hez, mint a mai fiatalok 90 százaléka – mondta a pepsifoci.hu megkeresésére Adem Kapic, a Szeged 2011 sportigazgatója.

Sem Batik, sem Orosz neve nem mond vélhetően sokat a zöld-fehérek híveinek. Az FTC egykori szlovén középpályását éppen ezért arra kértük, mutassa be a futballistákat egy picit bővebben.

– Fiatalok, akik most kezdtek csak a felnőttek között rendszeresen játszani. Tehetségesek, de ez nem elég. Nálunk szerintem pont jó helyen voltak, vannak, Batik Bence éppen jó úton haladt afelé, hogy stabil kezdőember legyen. Biztosan idő kell neki. Előny, hogy tehetséges, de ez, mint mondtam, még nem garancia semmire. Ahogy ismerem, becsvágyó, törekvő ember, aki hajlandó keményen dolgozni. Erős személyiségről kell tanúbizonyságot tennie, ha a Ferencvárosnál helyt akar állni. Orosz nehéz időszakon van túl, sokáig nem játszott, neki még inkább fontos, hogy rendszeresen lehetőséget kapjon. Nem kételkedem benne sem, mert látszik rajta folyamatosan, hogy nagyon akar. Az biztos, hogy nálunk megkapná a lehetőséget, ha viszont elmegy, abban komoly kockázat rejlik – nyilatkozta Kapic.

Ha a sportigazgató jól ismeri a két fiatalt, ez a Tisza-partiakat ősz végén irányító ideiglenes vezetőedzőre, Takács Lászlóra hatványozottan igaz. Mivel a páros kevésbé lehet ismert országszerte, a szakembert arra kértük, stílusukban hasonlítsa őket korábbi ferencvárosi kedvencekhez.

– Batik Bencének jó lett volna még egy-két évet a másodosztályban játszania, bár ezt ugye a Fradinál is megteheti, Lipcsei Péter csapatában. Tehetséges labdarúgó, de az idősebb társak mellett sokat fejlődhetett volna. Nem egyszerű egy új környezetbe, főleg az ország legnépszerűbb klubjába beilleszkedni, persze van, akinek könnyen ment, ez személyiségfüggő. Bence a középpályán szűrőként kiváló, de a támadásokat is segíti, a következő Juhász Pistát látom benne. Orosz Márk lendületes, gyors, technikás labdarúgó, leginkább Pölöskei Gáborhoz tudnám hasonlítani, még mielőtt a sérülését követően az MTK-ba igazolt volna. Nálam az ifiben bal futó volt, de a jobb oldalon és irányítóként is bevethető, azonban még erősödnie kell – nyilatkozta a Grosics Akadémiára visszatérő tréner a pepsifoci.hu-nak.

Az elmondottakból arra lehet következtetni, a két játékos elsősorban a jövő embere lehet a Fradinál. Amikor ezt konkrétan is felvetettük Kapicnak, a szlovén egy kiemelten fontos tényezőre is felhívta a figyelmet.

– Semmi nincsen kizárva. Lehet, hogy rövid idő alatt komoly fejlődésen mennek keresztül. Ugyanakkor egykori Fradi-játékosként ismerem az ottani helyzetet. A nyomást nagyon kell tudni kezelni. Eredménykényszer van, ráadásul a szurkolók elvárásai is magasak. Rosszul is elsülhet, ha kevés tapasztalattal egyből a mélyvízbe dobnak valakit úgy, hogy mentálisan még nem elég érett arra, de nem akarok vészmadárkodni. Kívánom, hogy ne így legyen, hiszen arra egész Szeged büszke lehetne – mondta a szegedi sportigazgató.

A kulisszák mögött felvetődött az is, a szegediek egyfajta ellenszolgáltatásként azt kapnák, hogy a Fradi egy vagy több rutinos játékost (elsősorban Rósáról és Lisztesről lehetett hallani) a nyáron a vidéki városba irányítana. Ezt firtató felvetésünkre Kapic kitérő választ adott.

– Megtiszteltetés lenne, ha ilyen játékosok játszanának nálunk, Lisztes Krisztiánnal például jó barátok is vagyunk. Viszont profi játékosokról van szó, akik szerződéssel rendelkeznek. Spekuláció az egyelőre csak, hogy esetleg Szegedre kerülhetnek, de nyárig még sok minden történhet. Egyébként sok csapat szívesen látná őket szerintem az országban – fogalmazott.

(pepsifoci.hu)

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva