Kocka hazatér

B Zs - 2012. szeptember 10. hétfő, 23:05

1979-ben bekövetkezett tragikus halála után szeptember 21-én végre hazatérnek a legendás Aranycsapat utolsó, még idegenben nyugvó tagjának, Kocsis Sándornak a földi maradványai!


 A Kocka becenévre hallgató klasszis jobbösszekötő Kőbányán, majd a Ferencvárosban nevelkedett, 1942-ben került a zöld-fehérekhez és 1947 tavaszán, 16 és fél évesen már a felnőtt csapatban játszott.

A Fradiban 117 alkalommal lépett pályára és 105 gólt szerzett. Komoly szerepe volt az 1948-49-es bajnoki címben. Innen lett először válogatott is 1948-ban. Az FTC játékosaként 10 válogatottsága alatt 10 gólig jutott a nemzeti tizenegyben.

Fejjátéka legendás volt, de ő teremtette meg az ollózásos gólok iskoláját is. Hihetetlen gólérzékenységére jellemző adat, hogy összesen 68-szor húzta magára a címeres mezt, de 75 gólt szerzett, hét alkalommal pedig mesterhármast, amivel a mai napig csúcstartó! Az 1954-es berni VB gólkirálya volt 11 találatával.

Családjának minden tagja hatalmas Ferencváros szurkoló volt, s az 1956-ban külföldre távozott Kocka későbbi csapatában, a Barcelonában, és pályafutása után egészen haláláig nagy szeretettel beszélt anyaklubjáról, hiszen világéletében fradistának tartotta magát!


A Fradiból csak a rákosista vörös diktatúra felsőbb utasítására kellett átigazolnia a Honvédba, abban az időben, amikor a kommunista sportpolitika fel akarta számolni a Ferencvárost, elvéve nevét és színeit.

Kocsisra jellemző történet, hogy amikor a Fradi 1971-ben Spanyolországban edzőtáborozott 500 kilométert utazott, hogy láthassa a csapatot. Fia, ifj. Kocsis Sándor, pedig a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a Fradi égisze alatt szeretné létrehozni az édesapjáról elnevezett futballakadémiát.

Ennek fényében mindenképpen furcsa, hogy a búcsúztatáson, ahol egyébként beszédet mond Sandro Rosell a Barca elnöke, Grosics Gyula, az Aranycsapat, Luis Suarez a barcelonai csapattársak nevében emlékezik majd, de szóhoz jut Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Tarlós István Budapest főpolgármestere, még Hende Csaba honvédelmi miniszter is, addig a Ferencváros hivatalos képviseletében senki sem…

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva