Van-e szakmai vezetés a Ferencvárosnál?Kell-e?

FradiMob - 2013. november 22. péntek, 13:30

Ki(k) képviseli(k) a mai Ferencváros vezetésében a -futball -szakmai hozzáértést? Elég-e, ha az állam és a politika viszonylagos gazdasági nyugalmat biztosít? Ez utóbbi Kelet-Európában igen elterjedt!Nem veszem a bátorságot,hogy mélyen szántsam a témát, de józan paraszti eszemmel érinteni szándékozom legalább a felszínt!

Angliában az 1800-as évek végén engedélyezte a szövetség a professzionalitást vagyis, hogy a klubok játékosai pénzt kapjanak a játékukért. Birminghamban alapult meg az első "foci vállalat".

Következtek-nehézkesen-a németek,franciák,olaszok,spanyolok,akik mára már futball nagyhatalmakként virágoznak!

Mi kell,hogy egy klub jól működjön? Elegendő néző, szponzorok, remek kapcsolatok a nemzetközi piacon. A legtöbb kiadás mindig személyi jellegű, ha egy sportoló jól teljesít, az eredményessége segíti a labdarúgó klub gazdasági működését. Minden mindennel összefügg!

Itt jön képbe a sportszakmai vezetők tudása! Mit képesek egy adott keretből kihozni?Az edzőt képesek-e kontrollálni? Ez fontos, ha nincs szakmai felügyelet, a tréner azt mond, amit akar! Nem számon kérhető egy szakmailag korrekt felettes által! Tudnak-e a gazdasági vonallal együttműködve jól igazolni? Rálátnak-e az utánpótlásnevelésre?Tudják-e hasznosan segíteni azt? Valamennyi pénzből egy-két jó focista vagy sok közepest? Ez nem lehet kérdés!

A Ferencvárosnál néhány kivételtől eltekintve,általában 300-350 milliós hiányt okoztak. Mi ennek az oka? Nyitva hagyom a kérdést...

Florentino Perez, a Real Madrid elnöke bátran számíthat Zidane-ra! Sandro Rosell-Barcelona feje- Deco-t, Ronaldinho-t kérdezheti. A Ferencvárosnál ún. játékosmegfigyelők tevékenykednek, számomra átláthatatlanul. A vezetésben nem találunk futballistát, maximum megbízottként, nem a sporttal szoros összefüggésben!

A közvetítési jogok, támogatók és a játékospiac csúcsra járatása elengedhetetlen a zavartalan működéshez. De lesz-e mit közvetíteni? Lesz-e kit segíteni és igazolni, ha a csapat szekere döcög?


Fontos! A Ferencváros legendás technikai vezetőjének, Malaky Mihálynak gondolata bár 1932-ben fogalmazódott meg ,még ma is kísértetiesen jól hangzik: "Csak olyan profi csapatnak van jövője,amely saját pályával rendelkezik, lehetőleg egy város vagy városrész lokálpatriotizmusában gyökerezik és gazdaságilag azt a kipróbált elvet követi, hogy addig nyújtózik,amíg a takaró ér."


forrás: Tűsarok és Stopli blog

http://wpd.blogger.hu/2013/11/20/van-e-szakmai-vezetes-a-ferencvarosnal-kell-e%C5%B1

Utolsó módosítás 2013. november 22. péntek, 17:01

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva