Négy év alatt 53 játékos távozott - mi a baj a Fradival?

FradiMob - 2014. március 26. szerda, 11:52

Ötvenhárom – ennyien távoztak az elmúlt négy évben a labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencvárostól ilyen-olyan okokból - írja az NSO.
Ez idő alatt négy vezetőedző – név szerint Prukner László, Détári Lajos, Ricardo Moniz és most, Thomas Doll – ült a fővárosi zöld-fehérek kispadján. A Nemzeti Sport összegyűjtötte a 2010–2013 között az FTC-t elhagyók névsorát, illetve arra a kérdésre próbált választ adni, mi a baj az idén bajnokin még nyeretlen Fradival.

Mi a baj a Fradival? A zöld-fehérek 2014-ben négy bajnoki mérkőzést játszottak, és egyiket sem tudták megnyerni. Döntetlen a bajnok Győr és a listavezető Debrecen ellen (mindkétszer 1–1 a Puskás-stadionban), valamint Kecskeméten (0–0), és egy vereség a Hidegkuti-stadionban az MTK vendégeként (2–3).

SZAKSZEMMEL KELLENE KIVÁLASZTANI A TRÉNERT

Még ha a négy idei ellenfélből az egyik a bajnoki címvédő, a Győri ETO, a másik a mostani bajnokság toronymagas esélyese, a DVSC-Teva volt. Ettől eltekintve négy bajnoki meccs győzelem nélkül nehezen elfogadható annál a klubnál, amely bevallottan a bajnoki címre tör (merthogy, szokták mondani, a Ferencvárosnak más célja nem is lehet), és mégis… A Debrecen, a Videoton, a Győr, a Honvéd, a Diósgyőr, a Pécs és a Haladás mögött csak nyolcadik. 

A megszokott kritikai felhangok között volt egy érdekes vélemény. A klub egykori gólkirálya, Dzurják József arról beszélt, hogy az edzők jönnek-mennek, a keret kialakítását a vezetők rájuk bízzák, így szinte félévente cserélődik. Ez pedig rossz irány…

Lenne viszont jó megoldás, hiszen a nemzetközi, sőt a magyar futballban is egyre elterjedtebb a sportigazgató szerepköre. Az ő feladata a játékoskeret kialakítása, ráadásul a csapat stílusának, arculatának kialakításában meghatározó ember, s ehhez a kihíváshoz, feladathoz keres olyan edzőt, aki a napi edzéseket megtartja, összeállítja a kezdőcsapatot, irányítja a napi munkát. A sportigazgató teremti meg a munkakörülményeket, az ő felelőssége, hogy az általa kialakított kerethez megfelelő edzőt találjon. Ez sport-, sőt futballszakmai feladat, de a Fradinál nem alkalmazzák ezt a modellt, a zöld-fehéreknél a klubvezetőség határozza meg, ki legyen az edző. S ha már a sportigazgatóé futballszakmai munkakör, s a tudás, a tapasztalat a modern labdarúgásban való jártasságot feltételez, adódik a kérdés: a klubvezető, aki mondjuk gazdasági szakember, honnan tudhatná, ki a megfelelő edző az adott kerethez? S honnan tudja, hogy az edző jól dolgozik-e vagy sem?

Nem mondjuk, hogy Dzurják „Csöpinek” van igaza, mindenesetre a Ferencvárosnál talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy az elmúlt időszak döntései mennyire erősítették a futballszakmát, illetve azt a tervet, hogy a csapat bajnok lehessen. 

A LÉGIÓSSEREG MELLETT ELTŰNNEK A FIATALOK

Keretes táblázatunkban félszáznál is több nevet találhat az olvasó, azokat a játékosokat gyűjtöttük így egybe, akik az utóbbi négy évben köszöntek el a Ferencváros első csapatától, úgy, hogy kisebb-nagyobb szerepük volt az együttes életében. A névsort végigböngészni sem könnyű, régen elfeledett arcok kerülnek elő, korábbi kedvencekkel találkozhatunk. Szinte átjáróháznak tűnik a Fradi öltözője, hirtelen harminc légióst számoltunk össze, ennyi idő alatt ennyi külföldit szerepeltetni egy, a saját utánpótlására legendásan büszke klubnál akkor is túlzás, ha sikerült volna bajnoki címeket szerezni – de a Fradi legutóbb 2004-ben szerzett aranyérmet. 

AZ INTERNET IS SEGÍTETT A NEHÉZ PILLANATOKBAN

Emlékezhetünk, hogy Prukner László az internetről „vadászott” szabadon igazolható játékosokat, és bronzérmes csapatot épített, nemzetközi kupát érő helyezésig vitte a klubot, az általa „talált” Somália ma is erőssége a csapatnak. Az őt követő Détári Lajos lehetőségei is erősen korlátozottak voltak, főleg annak fényében, hogy a helyére érkező Ricardo Moniz gyorsan több játékost is igazolhatott. Thomas Doll pedig, úgy tűnik, egyelőre ismerkedik a közeggel, de már ő volt az edző, amikor Ugrai Rolandot átigazolta a Fradi – ugyanakkor erősen kérdéses, a német szakember a múlt ősszel hány Haladás-meccset látott, s hol szúrta ki a fiatal játékost… Ha meg nem ő javasolta a többnyire a kispadot koptató csatár megszerzését, akkor ki?! Rajta kívül más szakmai felelős nincs a klubban.

A követendő stílus, úgy tűnik, adva van: amikor Ricardo Moniz (aki kvázi szakmai igazgató és edző volt egyszerre) megérkezett, a csapat erőteljesen letámadta, kapuja elé szorította ellenfeleit, rengeteg támadást vezetett a széleken, sok beadással veszélyeztetett. Közhely, ezért igaz, hogy a megalkuvás nélküli küzdőszellemre vevő volt a közönség, a hajtást, a tempós futballt akkor is elismerte, ha nem nyert az együttes. 

Néhány hónap telt csak el, és a játék már nem is emlékeztet arra a felfogásra.

2010: Carlos Alcántara, Adnan Ahmed, Tommy Doherty, Anthony Elding, Ferenczi István, Lipcsei Péter, Bojan Mamics, Joaquín Martínez, Megyeri Balázs, Jason Morrison, Igor Pisanjuk, Paul Shaw, Rafe Wolfe. 

2011: Adriano, Andrezinho, Csizmadia Csaba, Dragóner Attila, Felipe Félix, Fitos László, Justin Haber, Marek Heinz, Kulcsár Dávid, Héctor Morales, André Schembri, Szrdjan Sztanics, Tóth Bence, Djordje Tutorics. 

2012: Liban Abdi, Balog Zoltán, Beliczky Gergő, Busai Attila (kölcsönbe, később visszatért), Fülöp Noel, Grúz Tamás, Júnior, Lisztes Krisztián, Maróti Béla, Máté János, Oláh Lóránt, Pölöskey Péter, Rósa Dénes, Marko Simic, Végh Zoltán. 

2013: Stanley Aborah, Alekszandar Alempijevics, Batik Bence (kölcsönbe az MTK-hoz), Junior Fell, Juha Hakola, Martin Klein, Quenten Martinus, Orosz Márk (kölcsönbe a Lombard FC-hez), Milan Perics, Marko Ranilovic, Sváb Dániel.   

NÉGY ÉV, ÖTVEHNÁROM NÉV – AZ FTC-TŐL TÁVOZÓK LISTÁJA

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva