Szevasz BL csoportkör!

FB - 2018. február 27. kedd, 16:46

Eddig sem volt könnyű bejutni egyik csoportkörbe sem, eztán meg nehezebb lesz…index.hu:

Az UEFA hivatalos weboldala kedden közölte az új típusú, következő szezontól induló, azaz 2018-19-es Bajnokok Ligája-szezon paramétereit, illetve, hogy hogyan lehet bejutni a legerősebb és leghíresebb európai futballkupa-sorozatba.

A BL 32-es főtáblája meglehetősen leegyszerűsödik, 26 csapattal alapból feltöltik, azaz 26 helyre nem lesz semmiféle selejtező, automatikusan beosztják ezekre a csapatokat a legerősebb ligákból.

Ezekre a helyekre érkezik:

  • a BL címvédője, vagyis az előző kiírás győztese (1 hely)
  • az előző Európa Liga győztese (1 hely)
  • az első négy helyezett a legjobb négy bajnokságból, az angolból, a németből, a spanyolból és az olaszból (16 hely)
  • az első két helyezett az UEFA-koefficiens alapján 5. és a 6.-nak rangsorolt bajnokságból, vagyis a franciából és az oroszból (4 hely)
  • a 7-10.-ként rangsorolt országok bajnokai, azaz a portugál, az ukrán, a belga és a török (4 hely)

Fontos: ha a BL-címvédő közvetlenül bejut a BL-be a saját bajnokságából, akkor a 11.-ként rangsorolt ország bajnokával, a cseh bajnokkal töltik fel a felszabaduló helyet.

Valamint: ha az EL-győztes közvetlenül bejut a BL-be a saját bajnokságából, akkor az 5.-ként rangsorolt bajnokság, azaz a francia harmadik helyezettjével töltik fel a felszabaduló helyet.

Egy szövetség, azaz ország maximum öt csapatot delegálhat a Bajnokok Ligájába.
   
Marad tehát hat hely a BL-ben a 11. legerősebb bajnokságtól - a csehektől - fölfelé rangsorolt országok bajnokainak - mondanánk, csakhogy még ez sem igaz, mert ezt a hat helyet is felbontják 2+4 helyre.

2 helyre - az úgynevezett Liga-úton - az 5. és 6.-nak besorolt országok bajnoki harmadik helyezettjei és a 7.-től a 15.-ig rangsorolt országok második helyezettjei pályáznak. Három kieséses, oda-visszavágós selejtezőkörben kell pályára lépniük.

4 helyre - az úgynevezett Bajnokok útján - a 11.-től lefelé rangsorolt országok bajnokai mehetnek, azaz a magyar bajnok is, amit a 33. helyen sorolnak majd be az európai koefficienslista alapján.

Lesz egy előselejtezős minitorna a négy leggyengébb csapattal (két elődöntő és döntő), majd jön három selejtezőkör és végül a playoffkör.

A magyar bajnoknak a minitornán nem kell részt vennie, viszont már a legelső selejtezőkörben be kell kapcsolódnia. Eddig csak egy körrel később kellett. Az eggyel korábbi kör azt jelenti, hogy bajnokunk már a nyári futball-világbajnokság ideje alatt BL-selejtezőket fog játszani: az első kör odavágóit a vb utolsó hetében, július 10-11-én rendezik. (Július 15., vasárnap a vb-döntő.) Egy héttel később lesznek a visszavágók.

Vagyis a Bajnokok Ligája-selejtezés sokkal szigorúbb lesz a kiscsapatokra nézve, mint eddig volt, ám ezt kompenzálandó az UEFA engedékenyebb is: minden egyes BL-selejtezős kieső folytathatja az Európa Liga selejtezőiben.

Magyar csapat kétszer játszott a Bajnokok Ligájában, a Fradi 1995 őszén került a főtáblára, egy meccset nyert, kettőt ikszelt, kiesett a csoportkörben a 95-96-os szezonban. A Debreceni VSC 2009-ben került be, hat vereséggel esett ki a csoportból a 2009-10-es idényben.

Változnak a BL kezdési időpontjai.

A csoportkör, azaz a 32-es főtábla változatlanul nyolc négyescsoportban zajlik majd, továbbra is kedden és szerdán, ami változik, az a 20:45-ös kezdés: 2018 szeptemberétől 18 óra 55 perckor és 21 órakor is kezdődnek meccsek, azaz két idősávban.

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva